JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Vi skal forsvare det gode arbeidslivet. Da trenger vi politikere som skjønner dette».

Forbundsleder Jan Olav Andersen mener stortingsvalget 11. september er helt avgjørende for utviklingen av det norske arbeidslivet. – Slipper man løs markedskreftene endres arbeidslivet i en helt dramatisk retning, sier Andersen.
DEBATT: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener et forbud mot bemanningsbyråer burde være uproblematisk. Aps Dag Terje Andersen (t.v.) mener man ikke kan forby alt. I midten MdGs  Harald Morvik.

DEBATT: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener et forbud mot bemanningsbyråer burde være uproblematisk. Aps Dag Terje Andersen (t.v.) mener man ikke kan forby alt. I midten MdGs Harald Morvik.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, oppfordrer til kamp for et seriøst arbeidsliv, den faste ansettelsen og mot fremveksten av bemanningsbyråene. Tirsdag innledet han til debatt på Sliperiet i Larvik, med seks av listetoppene til stortingsvalget i Vestfold til stede.

VALGDEBATT: Panelet i Larvik tirsdag kveld, med, fra venstre Maren Njøs Kurdøl (Rødt), Lene Westgaard-Halle (Høyres 2. kandidat), Katrine Kleveland (Sp), Lars Egeland (SV),   Dag Terje Andersen (Ap), Harald Moskvil (MdG) og forbundsleder Jan Olav Andersen.

VALGDEBATT: Panelet i Larvik tirsdag kveld, med, fra venstre Maren Njøs Kurdøl (Rødt), Lene Westgaard-Halle (Høyres 2. kandidat), Katrine Kleveland (Sp), Lars Egeland (SV), Dag Terje Andersen (Ap), Harald Moskvil (MdG) og forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Det var LO i Larvik og Lardal som sto som arrangør for en debatt der tre av de inviterte partiene - alle på borgerlig side - glimret med sitt fravær.

Fagforbundets Merethe Dahl måtte kaste inn håndkledet på grunn av en vond tann. Dermed ble det Jan Olav Andersens oppgave alene å legge bakteppet for kveldens debatt. Det som i utgangspunktet skulle være en debatt om arbeidsliv og fordelingspolitikk ble derfor konsentrert om det første punktet.

Arbeidsliv og fellesskap

– Vår målsetning er å bidra til en politikk i tråd med våre medlemmers interesser og at forbundets synspunkt får størst mulig gjennomslag i politikken, sier Jan Olav Andersen. EL og IT har definert to områder som særlig viktige for forbundet, arbeidsliv og felesskap. Han understreker at for fagbevegelsen har jobb til alle alltid vært jobb nummer én. Derfor er han bekymret over at på tross av at tallene viser at ledigheten går ned, så er den underliggende utviklingen mye, mye mer bekymringsfull. Sysselsettingsgraden i arbeidslivet har falt slik at Norge har gått fra å være ett av de landene med høyest sysselsettingsgrad til å bli sist blant landene i Nord-Europa.

– Ett av kjennetegnene ved en velferdsstat er høy sysselsettingsgrad. Det er farlig for et samfunn hvis den blir for lav, mener Andersen.

Organisert arbeidsliv

Men yrkesdeltagelse er, ifølge Andersen, bare én ting. Innholdet i arbeidslivet er også viktig.

– Et organisert arbeidsliv er selve bærebjelken, sier Andersen.

Og sentralt i det organiserte arbeidslivet står den faste ansettelsen.

– Vi har sett over tid en utvikling i Europa der faste ansettelser erstattes av bemanningsforetak, midlertidige stillinger og lav lønn. Denne utviklinga er også kommet til Norge. Vi ser en økning i bransje etter bransje, fra en løs tilknytning til arbeidslivet, til grov utnytting og i verste fall grov kriminalitet.

Regulering og tilsyn

Han mener det eneste middelet som kan få bukt med denne utviklingen er kraftig regulering og tilsyn.

– Slipper man løs markedskreftene endrer det arbeidslivet i en helt dramatisk retning.

Fagbevegelsen markerte sitt standpunkt i forbindelse med endringene i arbeidsmiljøloven for to år siden. 28. januar 2015 deltok hundretusener i den største politiske markeringa på flere tiår, i protest mot endringene.

Grunnleggende for velstand

Jan Olav Andersen mener den faste ansettelsen er den helt grunnleggende for den enkeltes velstand. Det andre er fremveksten av bemanningsbyråer. Han viser til rapporten fra bygg- og anleggsbransjen i Oslo og Akershus, som ble offentliggjort under LO-kongressen i mai og som blant annet avdekket at på de på de 65 største byggeplassene var 44 prosent av elektrikerne innleide.

– Tilknytningen via bemanningsbyrå er i ferd med å bli normal og det skaper noen store problemer, sier Andersen.

Han mener mulighetene til å fylle opp arbeidskraftbehovet i bransjen med midlertidig ansatte må stenges.

Og det viktigste virkemiddelet er allmenngjøring av tariffavtaler.

– Kravene er alt for strenge i dag med 2-årsintervaller. Vi må få på plass et enklere system, sier Andersen.

Offentlig eierskap

EL og IT er også svært opptatt av offentlig eierskap.

– Vi har mange eksempler på norske kommuner som har solgt ut kraftverkene sine. Det har stort sett vært utrolig dårlige transaksjoner, sier forbundslederen. Han mener at Statkraft har vært en viktig aktør, som har kjøpt opp mange kraftselskap og som til nå har forhindret utsalg av vannkrafta til private, norske og utenlandske eiere.

– Men Statkraft settes stadig i spill i den politiske debatten, senest nå i forbindelse med Høyres landsmøte i vår. Nå sier partiet at de ikke skal privatisere, men delprivatisere. Det blir litt som å si at noen er delvis gravid, sier Andersen.

Han er også kritisk til at det åpnes opp for privateide kraftkabler til utlandet.

– Statnett har en særegen rolle som regulator. Jeg forventer at denne loven blir reversert av det nye stortinget, sier EL og IT-lederen.

Offenlig innkjøpsmakt

Jan Olav Andersen kom også inn på spørsmålet om offentlig innkjøpsmakt, i lys av blant annet saken om Helse SørØst, som outsorcet store deler av sin IT-virksomhet til blant annet indiske IT-arbeidere.

– Å gjøre anbudene så store at det knapt er andre enn utenlandske aktører som kan konkurrere med dem er etter vår mening ansvarsløst. Det samme skjer innen samferdsel og store anlegg. Kontraktene blir for store. Vi trenger rett og slett en langt mer aktiv næringspolitikk, sier Andersen.

Lite uenighet

Når i utgangspunktet hverken Venstre, Frp eller KrF var til stede på debatten, ble det etterhvert mange varme støtteerklæringer til Jan Olav Andersens virkelighetbeskrivelser. Selv Høyres Lene Westgaard-Halle, som selv kalte seg en lyserosa Høyre-representant, fastholdt sin tro på trepartssamarbeidet og tryggheten i velferdssamfunnet. Fra SV og Ap kom det klare løfter om å felle dagens regjering.

Debatten viste likevel at det er noen viktige skillelinjer mellom partiene, først og fremst når det gjelder adgangen til å bruke midlertidige ansatte og bemanningsbyråer.

Forbud eller ikke

– Vi må sørge for å få flere inn i arbeidslivet, derfor vil vi ikke forby bemanningsbyråer. Men å være lenge i en midlertidig stilling er ikke bra, det er den faste stillingen som skal være det normale, sa Westgaard-Halle (H).

Både Rødt og SV vil forby bemanningsbyråer, Arbeiderpartiet vil forby det i enkelte bransjer og i områder - som Oslo og Akershus.

DEBATT: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener et forbud mot bemanningsbyråer burde være uproblematisk. Aps Dag Terje Andersen (t.v.) mener man ikke kan forby alt. I midten MdGs  Harald Morvik.

DEBATT: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener et forbud mot bemanningsbyråer burde være uproblematisk. Aps Dag Terje Andersen (t.v.) mener man ikke kan forby alt. I midten MdGs Harald Morvik.

Knut Viggen

– Julenissen trenger ikke å være fast ansatt, men å ha folk i midlertidige stillinger som ikke er det, er noe helt nytt. Vi trenger å endre loven, sa Dag Terje Andersen (Ap).

– Vikarer trengs, men vi trenger å stramme inn, særlig overfor seriøse arbeidsgivere, men la oss ikke forby alt, det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg haken, sa stortingsrepresentanten.

– Ikke dramatisk

Også Senterpartiets Katrine Kleveland og MdGs Harald Moskvil støtter en reversering av dagens arbeidsmiljølov.

Jan Olav Andersen mener et forbud ikke er noe problem, siden det var tilfelle i Norge før 2000.

– Vi skal ikke overdrive dramatikken i å forby bemannningsbyråene. Dette løste vi fint også før frislippet ved årtusenskiftet, sier Jan Olav Andersen. Han viser til utrullingen av de nye AMS-målerne som eksempel på hvor galt det er fatt i dag.

– En del av firmaene som vinner disse anbudene har ingen egne ansatte, men oppretter datterselskaper som så leier inn folk fra bemanningsbyråene til å gjøre jobben. Slik kan vi ikke ha det.

Valgdebatt Larvik

• Vestfold velger syv representanter til Stortinget, seks distriktsrepresentanter og ett utjevningsmandat. I dag har både Høyre, Arbeiderpartiet og Frp to mandater, mens KrF holder utjevningsmandatet.

• Forfall fra både Venstre, KrF og Frp gjorde at Høyres Lene Westgaard-Halle (Høyres 2. kandidat) ble den eneste representanten for regjeringspartiene og deres samarbeidspartnere i panelet.

• De øvrige i panelet var førstekandidatene Dag Terje Andersen (Ap), Kathrine Kleveland (Sp), Lars Egeland (SV), Harald Moskvil (MdG) og Maren Njøs Kurdøl (Rødt).

• Meningsmålingene i Vestfold viser så langt at Frp kan miste ett av sine to mandater, Arbeiderpartiet kan øke til tre, mens det blir kamp om utjevningsmandatet. Både SV og Sp gjør det for eksempel svært bra på meningsmålingene til «poll of polls».

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Valgdebatt Larvik

• Vestfold velger syv representanter til Stortinget, seks distriktsrepresentanter og ett utjevningsmandat. I dag har både Høyre, Arbeiderpartiet og Frp to mandater, mens KrF holder utjevningsmandatet.

• Forfall fra både Venstre, KrF og Frp gjorde at Høyres Lene Westgaard-Halle (Høyres 2. kandidat) ble den eneste representanten for regjeringspartiene og deres samarbeidspartnere i panelet.

• De øvrige i panelet var førstekandidatene Dag Terje Andersen (Ap), Kathrine Kleveland (Sp), Lars Egeland (SV), Harald Moskvil (MdG) og Maren Njøs Kurdøl (Rødt).

• Meningsmålingene i Vestfold viser så langt at Frp kan miste ett av sine to mandater, Arbeiderpartiet kan øke til tre, mens det blir kamp om utjevningsmandatet. Både SV og Sp gjør det for eksempel svært bra på meningsmålingene til «poll of polls».