JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Vil ha ungdomsplasser i alle LO-forbund

Christina Beck Jørgensen krever en langt mer offensiv satsing på ungdom i LO.
Leder av Fagforbundet Ung ønsker at ungdommen skal få slippe til der hvor beslutninger tas.

Leder av Fagforbundet Ung ønsker at ungdommen skal få slippe til der hvor beslutninger tas.

Rikke Jeppsson

rikke.jeppsson@lomedia.no

Jørgensen går av som leder av Fagforbundet Ung i oktober, og gir også fra seg observatørstillingen i LOs sekretariat i mai. Den stillingen har hun hatt siden LO-kongressen i 2013.

Nå oppfordrer hun alle LO-forbundene til å innføre samme ordning innad med observatører eller egne ungdomsplasser.

I LOs forbund er det over 130. 000 medlemmer under 30 år. På LO-kongressen er 14 av 300 under 35 år. Beck Jørgensen mener det er altfor lavt.

– Jeg synes det er skammelig hvis vi blir så få under 35 år på kongressen. Jeg tenker at det er ganske mange som bør gå i seg selv og stille seg spørsmålet om de virkelig har gjort det riktige valget. 14 er ingenting av 300. Det er skummelt, og det gjør meg litt redd for framtiden. Jeg ønsker at LO skal være så sterkt som det kan være, jeg ønsker å ha et trygt arbeidsliv, og jeg ønsker å ha det godt også som pensjonist når jeg blir så gammel. Vi må gjøre noe, vi må sørge for at det kommer flere unge til og at vi får lov til å være med å bestemme og ikke minst lære. Det er vi som skal føre arven videre, sier Christina Beck Jørgensen.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Norge langt bak andre land

Forslaget om en ungdomsobservatør møtte motstand på kongressen i 2013. Da det ble votert over ble det et knapt flertall for mindretallsforslaget til redaksjonskomiteen. 154 stemte for flertallets innstilling om å oversende forslaget til sekretariatet. 162 stemte for at forslaget tiltres. Hun ønsker nå å få et krav om ungdomsdeltakelse til kongressen inn i vedtektene.

–Jeg tenker at det er fullt mulig å få det til, kanskje ikke at LO-ledelsen krever det, men at man får det inn i vedtektene at det skal være så og så mange unge. Jeg var så heldig at jeg fikk være med på verdenskongressen til LO for noen år siden, og grunnen til at jeg fikk være med var fordi LO i Norge hadde blitt kontaktet og fått beskjed om at de måtte sørge for at det var med unge blant delegatene. Da jeg var på den kongressen var Norge blant de desidert dårligste på å sende unge mennesker. Jeg møtte de andre landene og de sendte mange flere unge mennesker. Det er synd å se at Norge henger så langt etter. Til og med Tyrkia hadde mange flere ungdomsdelegater enn hva Norge hadde.

– Hvorfor henger vi så langt etter?

– Jeg aner ikke, men det er et veldig godt spørsmål som du kan stille til de voksne i både forbund og LO. Jeg vet ikke hva som gjør at det er vanskelig å slippe de unge til. Jeg er ganske sikker på at det ikke står på kunnskapen, fordi jeg har møtt mange unge tillitsvalgte som sitter med så mye kunnskap som gjør at jeg nesten blir sjokkert over hvor mye de vet og hvor mye de kan om blant annet avtaleområder. Det er folk som har vært med siden de kanskje var 13-14 år i politiske partier, blitt tillitsvalgte tidlig og har sittet som klubbtillitsvalgte og kan området sitt. De har masse kunnskap og peiling, det er ikke det det går på.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Frykter kunnskap går tapt

De siste fire årene har hun fått lære og følge med på hva som skjer i sekretariatet. Hun har vært ungdommenes observatør med tale- og forslagsrett. Beck Jørgensen mener at de unge må få lov til å være med der de eldre er slik at kunnskapen videreføres.

– Skal vi klare å føre den arven videre må unge få lov til å være med der de eldre er så vi kan få den kunnskapen, for per i dag så er vi ikke med. Vi må dele erfaringer og diskutere, for hva skjer når de går av med pensjon? Da har ikke vi fått vært med. Forrige LO-kongress fikk vi en observatørplass i sekretariatet, og det er et veldig godt steg på veien. Nå sitter vi der i møtene hver mandag. Vi ser, får med oss diskusjoner og kan stille spørsmål og vi kan få med oss hva det er som egentlig skjer. Det tenker jeg at man også kan benytte seg av andre steder, at det for eksempel i alle utvalg skal være med en ung observatør under 35 år. Det kan være neste steg.

– Hva har du lært?

– Jeg har lært om alle forskjellige næringsområder, hvordan man jobber, hvordan man jobber på tvers av forbund, hvordan man jobber med tariffavtaler både ved å få dem og ved å miste dem. Hvordan andre forbund jobber, men viktigst av alt har jeg lært meg hele systemet og hvordan LO er bygd opp. Hva som skjer fra saker blir foreslått til de blir vedtatt og gjennomført. Jeg er veldig glad for at jeg fikk den muligheten. Det kommer jeg til å bruke videre i mitt arbeid.

For videre skal hun, og forteller om planene for fremtiden.

– Jeg skal studere og så skal jeg tilbake til en 16,9 prosent stilling som hjelpepleier. Det blir litt rart å gå tilbake til deltidshelvete, sier hun, og legger til at det var det som fikk henne engasjert i fagforeningsarbeid i utgangspunktet.

– Jeg har veldig lyst til å engasjere meg videre både i Fagforbundet lokalt, men også i Arbeiderpartiet der jeg er medlem, for å sørge for at jeg faktisk får en hel og fast stilling – det mener jeg at alle har rett på.

I mai er det ny kongress, og Christina er klar for å slippe til nye krefter i sekretariatet. Det er LO sitt ungdomsutvalg som bestemmer hvem som får bli den nye observatøren. Beck Jørgensen fortsetter i LOs sentrale ungdomsutvalg, og er klar for å bistå den nye med sine erfaringer.

Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse