Tida er ute for Erna, mener Postkom-lederen
Øverland gir regjeringen strykkarakter
– Om ett år skal vi si tikk-takk, tida er ute, nå skal vi igjen få Norge i rute, sa forbundsleder Odd Christian Øverland da han åpnet landsmøtet til Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund i ettermiddag.
Postkoms leder Odd Christian Øverland vil jobbe for regjeringsskifte
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
Høyre og Frp-regjeringen innførte postdirektivet. Nå starter Postkom valgkampen for et regjeringsskifte til neste år.
– Vi trenger et regjeringsskifte neste år. Vi skal gjøre den jobben sammen med LO, og jobben må starte nå, sa Øverland, til applaus fra landsmøtedelegatene.
Hvor lenge var vi i Paradis?
For fire år siden åpnet Øverland landsmøtet i en optimistisk tone; forbundet hadde vunnet kampen mot det tredje postdirektivet, og dermed stoppet fri konkurranse på posttjenester i Norge.
– Men hvor lenge var vi i paradis? Det tok nøyaktig ett år, så kom blåmandagen, og inn kom den blåeste regjeringen i Norges historie. De skulle forandre Norge.
Et resultat av forandringen er at distribusjon av lørdagsaviser er overlatt til Kvikkas, et firma med ni ansatte.
– Av de 15 000 abonnentene som Oslo-avisene har utenfor Oslo, så kan det nye distribusjonsselskapet kun love at 3000 av disse er innenfor det leveringspliktige området. Og blant lokalavis-abonnentene kan så mange som 60 – 70 000 bli berørt og ikke lenger få avisa på lørdager, sa Øverland.
– Med sin manglende synkronisering av avvikling av ordinær lørdagspost fra mars i år, og lørdagsaviser åtte måneder senere, har samferdselsminister Solvik-Olsen sørget for at vi må gjennomføre det vi sammen med Posten alltid har arbeidet for å unngå: serieomstillinger innen ett og samme arbeidsområde – og det med knappest mulig tidsvindu for mange av de berørte, sa Øverland.
Forjævligsering
– Det regjeringen på denne måten har lagt til rette for er det samme som våre kollegaer rundt om i Europa har opplevd fra sine borgerlige regjeringer: Heltidsstillinger med ordnede arbeidsvilkår blir erstattet av deltidsjobber, med dårligere vilkår og større grad av jobb-usikkerhet. De som skal utføre avisomdeling for Kvikkas, kan neppe regne med å oppnå vilkår som er nedfelt i våre tariffavtaler. Dette er resultatet av blå-blå markedstenking og arbeidslivspolitikk, sa Øverland.
"Pinlig og uproft"
Øverland påpekte at postloven har vist seg å ha en rekke utilsiktede effekter, og han har nådeløse karakteristikker.
– Det må være direkte pinlig for regjeringen at deres ideologisk styrte iver etter å åpne postmarkedet, viser seg å være så dårlig fundert. De opptrer som amatører – og håndteringen er uprofesjonelt gjennomført.
Postens konkurrenter ønsker tilgang til Postens postboksanlegg, slik loven legger til rette for. Men de aksepterer ikke å betale for tjenesten, og dermed er ingen avtaler signert. Uproft, fastslår Øverland.
– Postens konkurrenter har bedt om tilgang til PiB-nettet for utlevering av B2C-pakker, men den nye loven omfatter ikke disse pakkene. Uproft igjen!
– Postens konkurrenter har klaget på lovens krav om at de må ha eget adresseregister som ajourføres. De vil heller snylte på Postens. Pinlig.
Færre og færre
Postkom mister medlemmer i takt med fallende brevvolumer og teknologisk utvikling. Ifølge Øverland har det forsvunnet 2000 i postkontornettet siden 2012, 1000 i distribusjonsnettet og enda 1000 innen stab og støttefunksjoner.
Postkoms linje gjennom store omstillingsprosesser har vært å finne løsninger i dialog med Posten Norge og staten som eier. Denne linja mener Øverland vil være den riktige også i fortsettelsen, og han oppsummerer det punktvis slik:
• Konsekvensene og virkningene ved omstilling skal treffe færrest mulig.
• De som blir berørt av omstillinger skal ikke gå fra fast arbeid til arbeidsledighet.
• Omstillinger skal gjennomføres på en forutsigbar og skikkelig måte, med respekt for arbeidstakerne.
• Arbeidsplassene i bedriftene Postkom organiserer i, skal være faste og preget av gode lønns- og arbeidsvilkår.
– Uten god dialog med eier og politikere på Stortinget kan vi ikke finne gode løsninger. Vi har dialog, selv om vi ikke har et hjertelig forhold. Jeg skal innrømme at det er vanskelig å få statsråden og andre til å lytte, sa Øverland.
Debatt om framtida
Postkoms framtid, som eget forbund eller sammenslått med et annet LO-forbund, er utpekt som et viktig tema for landsmøtets diskusjoner utover i uka. Øverland ga i åpningstalen ingen signaler om hvor han mener at veien bør gå.
Postkom-medlemmene vil til et annet forbund
Etter to mislykkede forsøk på å etablere et nytt forbund, er det sammenslåing med et eksisterende forbund som har pekt seg ut som det mest realistiske. Kandidatene er flere; Arbeidsmandsforbundet, Handel og Kontor og Fellesforbundet.
– Jeg vil at dere skal bruke landsmøtet som arena for debatten om dette viktige spørsmålet. Vi skal ikke konkludere nå, men det er viktig at vi sammen bidrar til å planlegge behandlingen av saken fram til beslutning tas. Evaluering av egen organisasjon er viktig – uansett hvilken konklusjon vi til slutt trekker.
Flere landsmøte-saker:
LO Stats leder Tone Rønoldtangen savner postkontorene
Spent og forventningsfull på sitt første Postkom-landsmøte
Skal Postkom fortsette som eget forbund?
Ingen store rystelser om ledervalget i Postkom
Paul Gamlemshaug gir seg etter 40 år som tillitsvalgt. Les intervjuet