Posten subsidierer staten med 300 millioner kroner
Regjeringen foreslår 177 millioner kroner til kjøp av ulønnsomme post- og banktjenester. Det mener Posten Norge er 300 millioner kroner for lite.
Avtroppende konsernsjef i Posten Norge, Dag Mejdell, mener Samferdselsdepartementet foreslår alt for lite penger til kjøp av ulønnsomme posttjenester.
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
– Jeg er skuffet over at vi ikke får inndekning for de ulønnsomme tjenestene, sier Dag Mejdell, konsernsjef i Posten Norge.
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å kjøpe ulønnsomme posttjenester fra Posten Norge for 177 millioner kroner. Det mener konsernet er mye mindre enn de reelle utgiftene Posten Norge har. Brevvolumet har falt med 10,6 prosent i første halvår i Norge. Dermed er kostnadene for hvert sendte brev økt betraktelig. For to år siden foreslo Posten Norge å slå sammen A- og B-posten til en tjeneste, for å redusere kostnadene. Det har konsernet til nå ikke fått gjennomslag for.
• Samleside: Se alle våre saker om statsbudsjettet
– Vi mangler en politisk beslutning for å kunne gjennomføre endringene. Da har vi sagt til Samferdselsdepartementet at de må dekke den ulønnsomheten, til vi kan gjøre det. Det har samferdselsdepartementet ikke bevilget penger til, sier Mejdell.
Posten har anslått merkostnaden med å opprettholde dagens A- og B-post til 300 millioner kroner mer enn de 177 millioner kronene som er bevilget i statsbudsjettet.
Postkom: – Nok et eksempel på «elendig eierstyring»
Heller ikke Postkom er fornøyd med summen som foreslås i statsbudsjettet.
– Regjeringens forslag er vesentlig lavere enn beregnet behov for statlig kjøp og er det laveste på mange år. Regjeringen tar allerede nå ut effekten av planlagt nytt presisjonsprodukt, lenge før det er besluttet og mulig å gjennomføre, sier forbundsleder Odd Christian Øverland.
Odd Christian Øverland, leder av Postkom.
Ole Palmstrøm
Forbundet som organiserer størsteparten av de ansatte i Posten, mener den lave bevilgningen går ut over de ansatte i en allerede presset omstilling.
– Det er provoserende at regjeringen vanskeliggjør omstillingsprosessene og dermed rammer unødvendig hardt de som blir berørt. Dette er dessverre nok et eksempel på elendig eierstyring fra regjeringen, sier Øverland.
#Statsbudsjettet2017