Sektormeldingen om Posten
Regjeringen åpner for forskjellsbehandling av postkundene
Regjeringen vil tillate Posten å forskjellsbehandle kundene sine – uten å spørre Stortinget om lov. En halv million mennesker kan miste postlevering fem dager i uka.
FORSKJELLSBEHANDLING: I dag kan Posten unnta inntil 1250 husstander fra regelen om fem leveringsdager i uka. Nå kan det bli atskillig flere unntakelser (arkivfoto)
Erlend Dalhaug Daae
morten.hansen@lomedia.no
Tirsdag skal transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget levere sin innstilling om sektormeldingen om Posten. I meldingen foreslås regjeringen blant annet å oppheve skillet mellom A- og B-post, og innføre et brevprodukt med to dagers leveringsfrist.
I tillegg ønsker den å gjøre det mulig å redusere antallet omdelingsdager for inntil ti prosent av husholdningene – uten å være nødt til å gjøre en lovendring i postloven. I dag kan Posten unnta inntil 1250 husstander fra regelen om fem leveringsdager i uka.
• 35 000 abonnenter kan miste lørdagsavisene når Kvikkas overtar
Avisdistribusjon lagt død
Å åpne opp for endringer i antallet omdelingsdager har blant annet medieorganisasjonene vært kritiske.
– Hvis Posten slipper kravet om å levere A-post over natta, og samtidig kan kutte ned på antall leveringsdager i de mest grisgrendte strøkene, da er avisdistribusjonen i Norge lagt død, sier generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalavisene til NTB.
• Postreformen kan ramme avisene hardt
Bør være likt
Også Postkom er kritisk til den endringen regjeringen legger opp til.
– Ønsker man like tjenester, kan man ikke innføre et prinsipp om at Posten kan kutte tjenesten til 500 000 nordmenn. Postkom vurderer det slik at gode og likeverdige posttjenester er en del av en felles infrastruktur for både innbyggere og bedrifter. Da bør det være likt til samtlige i hele landet, sier Odd Christian Øverland.
Fellesskapet må betale
Han har likevel forståelse for resonnementet til Posten, sett ut fra et forretningsmessig ståsted.
– Det ledelsen i Posten ønsker, er et handlingsrom som gjør at de kan tilpasse kostnadene til inntektsfallet som kommer som en følge av nedgangen i postvolumet. Mindre volum fører til at flere tjenester blir ulønnsomme. Skal disse tjenestene opprettholdes, bli det en del av fellesskapets regning, påpeker Øverland.
• – Regjeringen spenner benkrok på postansatte
Regjeringen er blind
Postkom-lederen mener regjeringen må ta sin del av skylden for at følgene av volumfallet blir forsterket.
– Det som skjer, er det vi beskrev i vår tiårige kamp mot den politikken som regjeringen nå fører på postområdet. Digitaliseringen har hovedskylden. Men det forsterkes ved at liberaliseringen gjør at flere vil inn i et minkende marked. Følgene av dette er denne regjeringen blind for.