JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre: – Posten skal være et fellesskapsansvar

Men Jonas Gahr Støre sier samtidig at det ikke vil skje en reversering av liberaliseringen i postmarkedet.
Aps Jonas Gahr Støre mener det er viktig å sette Posten i stand til å sikre gode tjenester. Men noen reversering av et allerede liberalisert marked blir det nok ikke.

Aps Jonas Gahr Støre mener det er viktig å sette Posten i stand til å sikre gode tjenester. Men noen reversering av et allerede liberalisert marked blir det nok ikke.

Ole Palmstrøm

anne.siri.rena@lomedia.no

morten.hansen@lomedia.no

Vinner de valget i 2017, skal ei ny regjering sette seg ned og «se på nye muligheter», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Noen omgjøring av liberaliseringen blir det trolig ikke, men Støre understreker at Posten er en viktig del av fellesskapets infrastruktur, og at en derfor ikke kan legge en ren markedstenkning til grunn.

– Vi må sette Posten i stand til å sikre gode posttjenester for hele landet, og til å ta i bruk og utvikle ny teknologi. Her har Posten vært et forbilde i mange år allerede, sier Støre.

Han understreker at Arbeiderpartiet, da postloven kom, var svært opptatt av at det fortsatt må finnes gode løsninger for avisombæring og medisiner. Nå står servicetilbudet i fare for å bli ytterligere svekket, mener han.

Arbeiderpartiet stemte til slutt ned EUs tredje postdirektiv og dermed full liberalisering av posten, men den blå regjeringa ville det annerledes.

Vil skrote midlertidigheten

Arbeid, arbeid, arbeid. Med disse ordene setter Ap-leder Jonas Gahr Støre kurs mot neste års stortingsvalg, fra talerstolen på Postkoms landsmøte.

Støre bekreftet igjen at Arbeiderpartiet ønsker å reversere nåværende regjerings endringer i arbeidsmiljøloven som åpner opp for midlertidighet.

Gahr Støre har byttet ut begrepet «lua i hånda» med det noe mer moderne «mobilen i hånda»: folk skal slippe å vente på telefonen som kanskje ringer om et jobbtilbud. Arbeid til alle er kampsak nummer én.

God tone med Postkom

Støre trakk i talen sin fram dialogen med Postkom som et godt eksempel på kraften i et fagligpolitisk samarbeid.

Det var i 2011 at Postkom-leder Odd Christian Øverland og Støre «fant» hverandre, da sistnevnte var utenriksminister og Øverland kjempet for at Norge skulle si nei til EUs tredje postdirektiv. Flertallet i Arbeiderpartiet snudde i denne saken etter intens lobbyvirksomhet fra Postkom, og det var Støre som måtte informere Brussel om beslutningen. En sak Postkom, som kjent, senere tapte.

* Kommentar: Lite forbund vil velte stor makt

TTIP og TISA

Postkoms medlemmer er i stor grad for EØS-avtalen. Skepsisen er adskillig større når det gjelder de internasjonale avtalene TTIP og TISA. Det er en frykt for at disse avtalene skal bli en del av det norske avtaleverket via EØS-avtalen.

– Å stoppe disse avtalene er i mine øyne mye viktigere enn å stoppe det tredje postdirektivet. Dette rammer så mange flere, sa Solfrid Træet fra talerstolen.

* Dette må du vite om TTIP og TISA

Træet lurte på hvorfor både LO og Arbeiderpartiet er så vage når det gjelder disse avtalene. Støre repliserte at de har en utarbeidet politikk på dette, og at frykten for avtalene er ubegrunnet.

Han påpeker at Arbeiderpartiet har stilt helt klare krav i arbeidet med TISA-avtalen.

– Det er ingenting i den avtalen, eller i europeiske avtaler, som skal hindre Norge fra å ha offentlig eierskap og styring av velferd og grunnleggende tjenester. Noe slikt vil vi ikke gå inn på, fastslår Støre.

– TTIP er vi ikke med på, så det må vi avvente og se om det blir noe av. Og hvis det blir noe av, så må Norge vurdere hvordan vi skal forholde oss til en avtale mellom Europa og Amerika, sier Støre.

Marcus Thrane 200 år

Kommunereform, økende forskjeller i samfunnet, sekstimersdagen, utdanningsvalg, klima, sentralisering, veistandard og rasisme var blant andre temaer som en lang liste taletrengte delegater tok opp fra talerstolen.

Én tok til orde for 200-årsfeiring for den sosialistiske agitatoren Marcus Thranes fødselsdag neste år, noe Jonas Gahr Støre stilte seg positiv til.

Vinner ikke valgt med sutring!

Forbundssekretær Cathrine Ertsås hadde en helt egen oppfordring til Ap-lederen i valgkampdebattene som nå skal komme: snakk om egen politikk – engasjement kommer ikke av at man sutrer over hva andre partier gjør feil. Reis heller rundt på arbeidsplasser og fortell hvorfor folk skal stemme på dere, sa hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse