AFP (Avtalefestet pensjon)
OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.
Tidligpensjonsordning som ble forhandlet fram ved tariffoppgjøret i 1988 og iverksatt året etter. Aldersgrensen for å bli AFP-pensjonist var fra starten 66 år. Siden er aldersgrensen gradvis senket til 62 år.
AFP er en del av tariffavtalene. Ordningen er i dag ulik i offentlig og privat sektor, men hovedkravene for å kunne få slik pensjon er at du må være i arbeid i en bedrift som har tariffavtale og er tilsluttet AFP-ordningen på det tidspunktet du søker om AFP. I tillegg er det en rekke andre krav som må oppfylles, blant annet at du må ha vært ansatt i en bedrift med tariffavtale/AFP-ordning i et visst antall år.
Les mer om vilkårene for å få AFP i privat sektor.
Les mer om vilkårene for å få AFP i offentlig sektor.
I forbindelse med den store pensjonsreformen, som ble iverksatt fra 1. januar 2011, ble AFP i privat sektor lagt om fra å være en tidsbegrenset pensjonsordning (62-66 år) til å bli et livsvarig påslag til Folketrygdens alderspensjon. I offentlig sektor har man beholdt AFP som en tidligpensjonsordning for ansatte i alderen 62 – 66 år.
For ansatte i privat sektor betyr den nye sammenkoplingen med Folketrygden bl.a. at man må ha opparbeidet rettigheter i Folketrygden tilsvarende den nye garantipensjonen for å kunne ta ut AFP fra fylte 62 år, og at man må begynne å ta ut alderspensjon for kunne ta ut AFP-pensjon.
Den tidligere regelen om at pensjonen reduseres for AFP-pensjonister som tjener mer enn 15. 000 kroner i året ved siden av er opphevet. Folk i privat sektor som har begynt å ta ut AFP/alderspensjon etter 1. januar 2011 kan jobbe så mye de vil ved siden av pensjonen.
Ved at den nye AFP-ordningen kombineres med Folketrygdens alderspensjon blir også AFP-pensjonen levealderjustert. Det vil si at jo lengre du venter med å ta ut pensjon, jo høyere blir den månedlige pensjonen.
På Navs nettjeneste Din pensjon kan du beregne din framtidige AFP-pensjon.
For ansatte i offentlig sektor er AFP fortsatt en ren tidligpensjonsordning. Den kan ikke kombineres med alderspensjon, uførepensjon, etterlattepensjon eller arbeidsavklaringspenger fra Folketrygden. Også muligheten for å kombinere AFP og jobb er begrenset. Tjener du mer enn 15.000 kroner ved siden av blir AFP-pensjonen avkortet.
Offentlig ansatte som velger å bli AFP-pensjonister når de fyller 62 år, vil få en AFP-pensjon som tilsvarer det de ville fått fra Folketrygdens alderspensjon, pluss et skattepliktig AFP-tillegg på 1.700 kroner i måneden. Venter man med å ta ut AFP-pensjon til man er 65 år, får man en pensjon tilsvarende 66 % av sluttlønna.
---------------------------------