JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

Under tariffoppgjøret i 2004 reiste Fellesforbundet kravet om en tariffestet tjenestepensjonsordning. Resultatet ble at daværende statsminister Kjell Magne Bondevik, i et brev til partene, lovet å lovfeste en rett til tjenestepensjon for alle arbeidstakere.

Lov om obligatorisk tjenestepensjon ble vedtatt i 2005 og forpliktet alle arbeidsgivere til å etablere en tjenestepensjonsordning for sine ansatte i løpet av 2006.

Minimumskravet var at arbeidsgiveren skulle betale for en innskuddsbasert pensjonsordning med et årlig innskudd på to prosent av lønn mellom 1 og 12 G (12 G tilsvarer i 2015 1.080.816 kroner). Innskuddet kan maksimalt være 5 % av lønn mellom 1 og 6 G og 8 % av lønn mellom 6 og 12G.

Slik OTP-loven er formulert er ikke arbeidsgiveren forpliktet til å betale pensjonsinnskudd for den delen av inntekten som er under 1 G. I 2015 vil det si de første 90.068 kronene du tjener. Det er bare inntekt mellom 1 og 12 G arbeidsgiveren er forpliktet til å betale innskudd av.

Pensjonsordningen kan også organiseres som et spleiselag mellom arbeidsgiveren og de ansatte, men forutsetningen er også da at arbeidsgiverens bidrag utgjør minst to prosent av lønna.

Da OTP-loven ble vedtatt sa den at OTP skulle utbetales i minst 10 år fra fylte 67 år. I forbindelse med Pensjonsreformen, som ble iverksatt fra 2011, ble OTP-loven endret slik at det nå er mulig å ta ut tjenestepensjon allerede fra fylte 62 år.

OTP-loven fastslår videre at ansatte under 20 år og ansatte med mindre enn 20 % stilling kan holdes utenfor tjenestepensjonsordningen. Ordningen skal inneholde en garanti som sikrer den ansatte fortsatt pensjonsopptjening ved uførhet.

I desember 2013 vedtok Stortinget en ny tjenestepensjonslov som blant annet gir bedriftene anledning til å lage tjenestepensjonsordninger med høyere innskudd enn det OTP-loven gir anledning til.

I den nye loven kan tjenestepensjonen ha et maksimalt årlig innskudd på 7 % av lønn opp til 12 G, med et mulig tilleggsinnskudd på 18,1 % av lønn mellom 7,1 og 12 G.

Les mer om den nye Tjenestepensjonsloven i Finanskomiteens innstilling.

---------------------------------

Annonse
Annonse