JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permittering

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

---------------------------------

Ved streik eller lockout kan de ansatte i bedriften som ikke er i konflikt, bli permittert. Også ansatte i bedrifter som ikke er direkte involvert i konflikten, kan bli permittert - for eksempel fordi streiken/lockouten fører til stopp i råstofftilgangen.

Normalt må permittering varsles 14 dager før den kan iverksettes. I forbindelse med arbeidskamp kan arbeidsgiverne unngå denne forsinkelsen ved å sende ut betinget permitteringsvarsel straks plassene blir sagt opp.

Reglene om hvem som har rett til dagpenger fra Nav når man blir permittert som følge av arbeidskamp er kompliserte. Hovedreglene er:

• Er du selv i streik, eller omfattet av lockout, har du verken krav på permitteringslønn fra arbeidsgiveren i arbeidsgiverperioden (de 10 første dagene) eller rett på dagpenger fra Nav.

• Blir du permittert fordi andre grupper i bedriften du jobber for er i streik, har du ikke krav på permitteringslønn i arbeidsgiverperioden, men du kan ha rett til dagpenger fra Nav (etter tre ventedager). Betingelsen er at utfallet av arbeidskonflikten ikke vil ha betydning for dine lønns- eller arbeidsvilkår.

• Blir du permittert som følge av streik i en annen bedrift, har du ikke rett til permitteringslønn fra arbeidsgiveren din, men du har rett til dagpenger fra Nav etter tre ventedager (karensdager).

• Leiearbeidere som er ansatt i utleiefirmaet, har krav på på dagpenger fra Nav dersom utleiefirmaet permitterer dem på grunn av arbeidskonflikt i bedriften de er utleid til.

Mer detaljert informasjon disse reglene finner du hos Nav.

I de tilfellene der fagorganiserte blir permittert uten ytelser fra arbeidsgiveren eller det offentlige vil som regel fagforbundet de permitterte er medlemmer av betale ut streikebidrag.

---

Også under kortvarige perioder med ordretørke, råstoffmangel og lignende kan bedriftene permittere ansatte for å redusere lønnsutgiftene. Regelverket omkring permittering er i hovedsak basert på de bestemmelsene som finnes i hovedavtalene. Hovedreglene er:

• Permittering skal varsles 14 dager i forveien.

• Som hovedregel skal ansienniteten følges når man velger ut hvem som skal permitteres.

• De første 10 dagene man er permittert har arbeidsgiveren plikt til å betale lønn. Deretter får man dagpenger fra Nav.

• Etter 30 uker stopper utbetalingen av dagpenger (52 uker i fiskeindustrien). Da må enten permitteringen avsluttes eller så gjeninntrer arbeidsgiverens lønnsplikt.

• For å ha rett til dagpenger fra Nav må man være minst 50 % permittert (40 % i fiskeindustrien).

Mer utfyllende informasjon finner du på Arbeidstilsynets faktaside og på Navs nettside om dagpenger ved permittering.

---------------------------------

Annonse
Annonse