JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsledere i LO Stat forventer tøff kamp

NTL-leder John Leirvaag kaller det "krevende" å bygge et nytt lønns- og forhandlingssystem i staten i løpet av 14 dager, slik staten vil.
FORDELINGSKAMP: NTL-leder John Leirvaag forbereder seg på en tøff dragkamp i statsoppgjøret.

FORDELINGSKAMP: NTL-leder John Leirvaag forbereder seg på en tøff dragkamp i statsoppgjøret.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

Statsoppgjøret starta tirsdag, med krav fra de LO-organiserte om å bevare lønnsystemet i staten og å sikre kjøpekrafta som to av hovedkrava. Staten på sin side, går inn i forhandlingene med ambisjon om å endre hele systemet.

– At regjeringen vil ha mer lokal lønnsfastsettelse, er noe de har sagt over tid. Jeg synes det virker ganske krevende å skulle bygge et nytt forhandlingssystem i løpet av 14 dager, når vi vet hvor sprikende standpunkter de ulike sammenslutningene har, fra Akademikerne som vil ha all fordeling av lønn i den enkelte virksomhet, til LO Stat som bare ønsker en gjennomgang av systemet. Det gjenstår å se hva staten mener helt konkret, sier NTL-lederen.

– For oss er det viktig at fordelingen skjer på et nivå hvor vi har konfliktadgang. Det er også viktig at vi har et system som sikrer at vi sentralt har grep om likelønnsutviklingen, sier Leirvaag.

Han frykter at oppgjøret kan ende i konflikt, dersom regjeringen har som mål å få på plass et nytt system i løpet av dette oppgjøret.

Leirvaag påpeker at også NTL og LO Stat ønsker endringer i forhandlingssystemet, men i et atskillig mindre format. Leirvaag vil tette igjen avstanden mellom lønnstrinnene, og gjøre noe med lønnsspenn og rammer.

Få signaler om penger

Leirvaag konstaterer at personaldirektør Gisle Norheim hadde få signaler å komme med når det gjelder hvordan pengene skal fordeles i årets oppgjør.

Han forventer kamp om fordelinga mellom lokale og sentrale tillegg også i år:

– Jeg er spent og håper at vi får til et størst mulig generelt tillegg innenfor de trange rammene som det blir i årets oppgjør. Og med så trange rammer, er det en fordel om pengene blir fordelt sentralt. Det håper jeg staten innser også, sa han da kravene ble overlevert.

Men han innser at dette er et prinsipp LO Stat må kjempe for:

– Jeg regner med det blir en dragkamp mellom lokale og sentrale tillegg, slik det pleier å være. Staten vil ha mest mulig ut lokalt, mens vi i LO Stat vil ha mest mulig sentralt, sier han.

Regjeringen vil endre lønns- og forhandlingssystemet i staten

Spent på forhandlinger om endringer i system og struktur

NFF mener flere tariffavtaler blir negativt

– Jeg er skuffet og oppgitt. Det blir vanskelig når personaldirektøren i staten åpner opp for at det kan være flere hovedtariffavtaler, sier NFF-leder Rita Bråten.

NFF-leder Rita Bråten

NFF-leder Rita Bråten

Ole Palmstrøm

I dag har LO Stat, Unio, YS stat og Akademikerne en felles hovedtariffavtale. Bråten understreker at dersom staten åpner opp for flere tariffavtaler, må konsekvensene utredes.

– Det er overhode ikke bra og kan bli negativt for medlemmene, sier NFF-lederen.

Å beholde kjøpekraften blir viktig

Medlemmene i NFF er utålmodige og mener de har sakket akterut lønnsmessig i mange år. Men Bråten kan heller ikke i år love en betydelige lønnsøkning.

– Det blir en utfordring å få til den lønnsøkningen som vi ønsker for alle våre medlemmer, men det viktigste er at de beholder kjøpekraften, sier Bråten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse