JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL-landsstyret:

Synger ut mot Sanner

Årets tariffoppgjør viser at regjeringen ribber den norske modellen for innhold, mener NTLs landsstyre.
KRITISK: NTL og nestleder Kjersti Barsok vedtok torsdag formiddag en uttalelse som sier regjeringen beveger bort fra den norske modellen.

KRITISK: NTL og nestleder Kjersti Barsok vedtok torsdag formiddag en uttalelse som sier regjeringen beveger bort fra den norske modellen.

Anders Hauge-Eltvik

NTLs landsstyre vedtok torsdag en uttalelse som omtaler regjeringens arbeidsgiverpolitikk som et «farvel» med den norske modellen. De mener regjeringa har valgt en ny linje for statens rolle i den norske modellen, der ansvarlig samhandling med arbeidstakerorganisasjonene er bytta ut med konfrontasjon og snever interessepolitikk.

– I årets hovedoppgjør har staten og arbeidsgiverforeningene kjørt en konfronterende linje. I forhandlingene i staten var det splitt og hersk som var arbeidsgivers strategi, heter det i uttalelsen.

NTL viser spesielt til at staten allerede i forhandlingene med de fire arbeidstakerorganisasjonene inngikk en egen avtale med Akademikerne, som bryter helt med lønnssystemet som har fungert i mange år.

– Bruddet med prinsippet om å ha like lønns- og arbeidsvilkår for alle ansatte i staten, er nok et eksempel på hvordan snever interessepolitikk settes foran hensynet til samordning og helhet, uttaler NTL.

Med store lokale potter til lokale lønnsforhandlinger i staten, mener NTL at statsråden har gitt fra seg det politiske ansvaret for statens arbeidsgiverpolitikk.

De statsansatte viser til statens tariffkrav om å flytte mest mulig av lønnsdannelsen til lokale forhandlinger fremfor sentrale tillegg.

– Mens resten av arbeidslivet ser behovet for å koordinere lønnsdannelsen og vise ansvarlighet, velger staten å gi fra seg den sentrale styringen og legger opp til uoversiktlige lokale prosesser, mener NTL.

Forbundet mener også at regjeringens forslag til ny lov om statsansatte, og den avvisende holdningen til å la arbeidstakerne forhandle om pensjon, bare bygger opp om det NTL ser på som et brudd med den norske modellen.

Les også:

Ingen streik i staten

NTL-forening anbefaler å stemme «nei» i uravstemningen

NTLs landsstyremøte

Kristiansund, 8. - 10. juni 2016

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NTLs landsstyremøte

Kristiansund, 8. - 10. juni 2016