NTFs ungdomssjef bekymret for fagbevegelsens fremtid
– Vi er blitt flinkere på powerpoint og debatt-teknikk enn arbeiderkamp
Leder for ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund, Thomas Jørgensen mener fagbevegelsen er blitt en akademikerbevegelse.
- Vi har gått fra å være arbeidsfolk til å bli likere og likere arbeidsgiversiden, sier Thomas Jørgensen, leder i Norsk Transportarbeiderforbunds Ungdomsutvalg.
Roy Ervin Solstad
res@lomedia.no
Jørgensen som tok over som leder for Transportarbeiderforbundets ungdomsutvalg i fjor høst, mener det er på høy tid at fagbevegelsen blir en kamporganisasjon igjen. Han peker på at Høyesteretts dom i Holship-saken der havnearbeiderne ble fratatt både kamprett og fortrinnsrett, viser at man allerede er for sent ute.
– Det har ikke vært arbeiderkamp her i landet siden 70-tallet. LOs manglende evne og vilje til å sette makt bak kravene i havnekonflikten siden IndustriEnergi motarbeidet oss både i Risavika og Mosjøen, viser at fagbevegelsen er mer opptatt av konsensus og samarbeid med arbeidsgiverne enn å handle. Det tyder på at vi har hatt det for godt for lenge og at fagbevegelsen har levd i et vakum siden 70-tallet, tordner ungdomslederen.
• Få ukentlig nyhetsbrev fra Transportarbeideren
"Powerpoint-generasjon"
Det er en kritikk som går like mye på eget forbund som resten av LO-familien.
– Transportarbeiderforbundet fikk mye solidaritet i havnekonfliktene, men vi hadde ingen makt til å kjempe. Vi tenker så mye at det går ut over evnen til å handle. Hadde hele LO trøkka til med sympatiaksjoner umiddelbart da boikotten av Risavika startet, ville havnekonfliktene vært avsluttet på to uker. Da ville vi sluppet skitne kamper både i media, i retten og på havnene, hevder han.
• Havnearbeiderne risikerer å stå på bar bakke etter tre år i streik
Årsaken er at fagbevegelsen er blitt mer en akademikerbevegelse enn en arbeiderbevegelse.
– Dagens ungdom er den mest samfunnstro og lojale i historien. Vi er gått fra å være arbeidsfolk til å bli likere og likere arbeidsgiversiden. Mitt inntrykk er at vi er blitt en akademikerbevegelse med unge akademiske politikere framfor fagforeningskjempende arbeidere. Unge tillitsvalgte sendes på kurs etter kurs, men vi er blitt flinkere på powerpoint-presentasjoner og debatt-teknikk enn arbeiderkamp. Sånn sett ser framtiden ganske mørk ut for fagbevegelsen, sukker han oppgitt.
– Som å kjøre bil
Ikke det at han vil nekte ungdommene å dra på kurs. Det handler like mye hva slags kurs og hvordan de legges opp.
– De unge tillitsvalgte kan ikke bare gå på kurs for å lære om tariffavtalene. De må lære hvordan man kan være offensiv for å utvide spillerommet i tariffavtalen til fordel for seg selv og klubben sin. En kan lære mye på kurs om blant annet tariff, lovverk og historie, men til syvende og sist er fagforenings- og tillitsvalgtarbeid noe du lærer mens du gjør det. I militæret heter det jo «train as you fight», sier han, og peker på at det å bli tillitsvalgt er litt som og lære seg å kjøre bil.
– Å tro at en som er ung og engasjert blir en god tillitsvalgt av å bare gå på kurs, er som og si at en 18-åring som kan alle skiltene i trafikken og vet forskjell på rødt og grønt lys, blir en god sjåfør. Man trenger faktisk erfaring fra arbeidslivet på lik linje som 18-åringen trenger øvelseskjøring, sier han.
• Følg Transportarbeideren på Facebook
– Klamrer seg til makta
Tross det mener han at det nettopp er ungdommen som må slippes til med sitt engasjement.
– Det er selvsagt et spleiselag av skyld for situasjonen vi har havnet i. Det er noe helt annet å vokse opp i dag, enn den virkeligheten "fossiler" som Lars Morten Johnsen og Vegard Holm vokste opp i. Eldre tillitsvalgte både i klubber, foreninger og forbund klamrer seg til makta si og de ungdommene som kommer inn kan lett bli et offer for press fra erfarne og eldre tillitsvalgte, sier han.
Jørgensen mener det må settes krav til alle tillitsvalgte at de skal "ville" noe med tillitsvervet sitt.
– Det handler ikke så mye om alder som om å "være fornøyd med å være der man er". Kanskje burde man sette begrensninger på hvor lenge man kan sitte i det samme vervet, slik at man ikke "gror fast". Vi må kunne stille våre tillitsvalgte spørsmål om hvorfor man ønsker å sitte som leder. Det gjelder også NTF der mange mange foreningsledere blir gjenvalgt år etter år etter år. Vi burde tenke at det å bli utfordret som leder er en styrke. Jeg mener i hvert fall at dersom ingen utfordrer meg som leder for ungdommene i NTF, så har både jeg og forbundet tapt, påpeker han.
Lei av krangler
Til tross for at NTF har to av de mest radikale i ledelsen, mener Jørgensen at ungdommen må slippes til.
– Nå burde bjellene begynne å ringe for alvor. Vi kan ikke risikere at engasjerte ungdommer råtner på rot fordi de hindres i å bidra. Ungdommen er fagbevegelsen og NTFs sjanse til å få inn nye tanker. Særlig gjelder dette i forholdet mellom forbundets foreninger og forholdet til andre forbund. Det virker som de "gamle" har hengt seg opp i krangler som har sitt utspring i saker fra årevis tilbake, men ungdom i ulike forbund krangler ikke de gamle sin kamp, sier han.
Derfor er han heller ikke avvisende til et mer bransjedelt LO.
– Jeg har ingen tro på store forbund, for jeg er ikke imponert over alt de får til. Da er det bedre å samle de samme bransjene i ett forbund. Nå ser vi for eksempel at mange forbund organiserer arbeidere som gjør den samme jobben. Dermed bruker vi mer tid på å være taktisk innad i LO for å få organisert medlemmene til "vårt" forbund, enn å være taktisk mot arbeidsgiverne og arbeidsgiverorganisasjonene. Da risikerer vi at medlemmene melder seg ut fordi vi bruker mer tid på å krangle om hvem som har tariffretten. Sånn kan vi ikke bygge fagbevegelsen, sier Thomas Jørgensen.
• Trekker krav om tariffavtale i frykt for å miste jobben