JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havnearbeidere vurderer å saksøke Oslo Havn

Men først skal havnearbeiderne møte havna i forliksrådet.
- Vi vurderer å gå til sivilt søksmål mot Oslo Havn på grunn av trakassering over flere år, sier leder og nestleder i Oslo Bryggearbeideres Forening, Tommy Torgersen (til høyre) og Roar Langaard.

- Vi vurderer å gå til sivilt søksmål mot Oslo Havn på grunn av trakassering over flere år, sier leder og nestleder i Oslo Bryggearbeideres Forening, Tommy Torgersen (til høyre) og Roar Langaard.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

– Vi skal få en jurist til å vurdere all den dokumentasjonen vi har, sier Tommy Torgersen, leder i Oslo Bryggearbeideres Forening.

Han peker på det som ble avdekket i strategidokumentet til Oslo Havn fra desember 2012, der administrasjonen fikk med seg styret i en strategi for å kvitte seg med havnearbeiderne.

– Den strategien har de fulgt siden. Vi trodde jo det skulle bli bedre med det nye havnestyret, men skal jeg være ærlig blir jeg bare mer og mer skeptisk også til det styret, innrømmer han.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Mafia-anklager

På årsmøtet til OBF nylig fikk ledelsen full ryggdekning til å vurdere og eventuelt gå til søksmål mot Oslo Havn.

– Oslo Havn har drevet en undergraving av vår virksomhet gjennom strategidokumentet og vi har blitt utestengt fra mange selskap på feil grunnlag. Dette dreier seg om trakassering av en liten gruppe mennesker. Vi har jo opplevd at ungene til havnearbeiderne har fått høre på skolen at faren deres er med i mafiaen, og et sted må de ha fått de synspunktene fra, sier Torgersen.

OBF tar saken selv

Han forteller at det vil dreie seg om et sivilt søksmål mot Oslo Havn fra OBF.

– Her vil det ikke bli aktuelt å involvere verken Norsk Havnearbeiderforening, Transportarbeiderforbundet eller LO. Vi har pengene til å ta en slik sak, men må få en juridisk vurdering på dokumentasjonen vi sitter på først. Den vurderinga skal ikke gjøres av LOs juridiske avdeling, understreker han.

Kan bli søksmål uansett

Nestleder Roar Langaard i OBF legger til at en slik sak ikke vil stå og falle med om det nye havnestyret legger om kursen.

– Vi mener jo at havnestyret skal instruere administrasjonen og operatørene om å benytte oss registrerte havnearbeidere til losse- og lastearbeidet om bord i båtene når de ligger til kai i Oslo, uansett om det er hos operatører som har eksklusiv bruksrett eller ikke. Men et slikt søksmål vil kunne komme selv om vi får jobbene våre tilbake, sier Langaard.

• Følg oss på Facebook

Fire årsverk, 22 sjauere

Da konflikten startet var det nesten 40 fast ansatte havnearbeidere i Oslo. Nå er det bare 22 igjen, og de deler på drøyt fire årsverk. Det blir ikke mye arbeid eller lønn på noen av dem.

– At vi ikke har funnet oss annet arbeid ennå skyldes jo at det er her på havna vi har lyst til å jobbe. Det er jo denne jobben vi trives med, sier Langaard.

Han synes det er merkelig at det bare er i havnene i Oslo og Tromsø at havnearbeiderne ikke benyttes om bord.

– Vi blir jo leid ut til havnene både i Fredrikstad og Moss, og der er de veldig fornøyd med jobben vi gjør, også om bord i båtene. Hvis ikke havnestyret gjør noe med dette, så er det kjørt. Da kan vi bare legge ned losse- og lastekontoret og erklære havna for bekvemmelighetshavn, sier han.

Forliksrådet

Allerede 19. april møtes OBF og Oslo Havn i forliksrådet. OBF har krevd Oslo Havn for 43.000 kroner i kompensasjon fordi havna i stedet for å bruke dem, hentet inn folk fra en annen havn til å flytte kraner på Ormsund-kaia i Oslo.

– I stedet for å benytte oss, ble ansatte fra Borg Havn benyttet. Oslo Havn argumenterte med at havnearbeiderne i Oslo ikke var kompetente til å gjøre jobben. Da er det snodig at vi har fått bekreftet fra havnearbeiderne i Fredrikstad at de fikk spørsmål om å gjøre jobben, forteller Tommy Torgersen.

Avviser kravet

OBF tok kontakt med ledelsen i Borg Havn og spurte hvorfor ikke havnearbeidere gjorde jobben, men ifølge Torgersen ble OBF bare henvist videre til Oslo Havn med det spørsmålet.

– Dette var jo før Holship-dommen, og det eksisterte heller ikke eksklusiv bruksrett på Ormsund. Derfor skulle de brukt oss, sier Torgersen.

Oslo Havn har avvist kravet og krever i stedet at OBF skal dekke Oslo Havn sine saksomkostninger.

Havnearbeidere anklager Oslo Havn for sosial dumping

Annonse
Annonse