Tillitsvalgte med suksessoppskrift: Slik kan de ansatte få ni ukers ferie
De tillitsvalgte på Skanlog er ikke redde for å ta konflikter med bedriftsledelsen, men opplever at de når lenger når tonen er god på arbeidsplassen.
Styret i NTF-klubben på Skanlog på Ulven i Oslo trives både på jobben og med samarbeidsklimaet med bedriftsledelsen. Fra venstre: Jon André Fosstvedt, leder, Arton Shabani, Adeel Afzal Malik og Johan Olsson, nestleder.
Roy Ervin Solstad
Skanlog er et skandinavisk spedisjonsfirma med en avdeling i Oslo lokalisert helt ned til seks etasjer under bakken i et gammelt steinbrudd. På terminalen er det pall på pall på pall med varer som skal til vinmonopol over hele landet. Hovedarbeidet er å plukke varer til paller til spesifikke vinmonopol, siden det sjelden går ut hele paller med bare en varetype til vinmonopolene.
• De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale
Internasjonalt miljø
Her har Transportarbeiderforbundet 54 medlemmer på spedisjonsoverenskomsten. 40 av dem står for plukking av varer, 20 på hvert av de to skiftene, mens også noen av de arbeidende formennene er medlemmer.
Brorparten av de ansatte på terminalen kommer opprinnelig fra India og SriLanka, i tillegg til folk fra både Norge, Pakistan, Kosovo, Makedonia, Albania, Polen, Vietnam, Sverige, Nigeria, Marokko og Somalia.
– Og Kalbakken i Oslo, ler klubbleder Jon-Andre Fosstvedt og peker på seg selv.
Klubbstyret er like internasjonalt som i resten av bedriften. Nestleder Johan Olsson er fra Sverige, Adeel Afzal Malik har aner fra Pakistan og Arton Shabani er fra Kosovo.
– Burde ikke være forskjell
Det er rundt 15 ansatte potensielle medlemmer som er uorganiserte. Ifølge Malik skylder en del av dem på kostnaden ved et medlemskap.
– Utfordringen er jo at vi som er medlemmer har mindre utbetalt enn gratispassasjerene på grunn av fagforeningskontingenten. Vi vil jo at valget om å bli medlem skal være et politisk eller filosofisk standpunkt som ikke overskygges av kostnaden knyttet til medlemskapet, sier Fosstvedt.
Skiller sak og person
Han peker på at klubben selvsagt vil stå enda sterkere med flere medlemmer, selv om forholdet til bedriftsledelsen er godt.
Han er krystallklar på at dette skyldes et godt samarbeid med bedriftsledelsen.
– Selv om vi i mange saker har ulike interesser, er det et ønske om et fornuftig samarbeid med klubben. De gangene vi trår til skikkelig, så er det saken vi kjører hardt på, og noen ganger blir forbanna på, ikke enkeltpersoner i ledelsen. Det opplever vi blir respektert, sier klubbleder Jon-Andre Fosstvedt.
– Det handler om å gi og ta fra begge sider, bekrefter Arton Shabani.
– Vi velger våre kamper etter hva som er viktigst, og det har medlemmene tjent på, sier Johan Olsson.
• Så mye kan du få i uføretrygd
Ni uker ferie
Blant annet fikk klubben gjennom en førsterett på nyutlyste stillinger ved forrige oppbemanning til alle tidligere klubbmedlemmer som av ulike grunner ikke lenger jobbet på bedriften.
– Bedriften nektet i utgangspunktet på to-tre enkeltpersoner som hadde søkt på de utlyste stillingene, men vi stod hardt på vårt, og da ga de seg, forteller Fosstvedt.
I prinsippet har de ansatte full styringsrett på feriene sine. De kan ta ut opptil ni uker. To uker oppspart fra året før og to uker tatt ut ett år på forskudd i tillegg til de vanlige fem ukene.
– Mange av medlemmene har familie i utlandet, og da holder det ikke med to uker ferie. Skal de ta ut ni uker, kreves det at man gir beskjed året før, og vi har også en felles forståelse for at ikke mer enn tre-fire stykker på hver avdeling kan være borte, forklarer klubblederen.
Ikke som PostNord
Han er glad konfliktnivået ikke er som det er framkommet både fra Asko i Molde og PostNord-avdelingene i Oslo og på Langhus, men understreker at han selvfølgelig gir full støtte til tillitsvalgte i andre klubber.
– Spesielt der bedriftsledelsen «kødder» det til ved tilsynelatende enhver anledning, sier han, og peker på forholdene PostNord-klubben er utsatt for.
– Kanskje har vi bare flaks her på Skanlog som har en løsningsorientert ledelse. De har jo sagt til oss at de ikke vil ha det konfliktnivået som på PostNord, sier Fosstvedt.
• Følg oss på Facebook
Tvist om innsyn
Men tvister kan det bli, selv på Skanlog.
– En av fem skiftledere er medlem i NTF, og siden vi forhandler lønn for medlemmene våre, forhandler vi også for henne. Problemet er at bedriften har nektet oss innsyn i lønna til de andre skiftlederne, sier Fosstvedt oppgitt.
Saken har nå gått fram og tilbake mellom bedriften, klubben, Oslo Transportarbeiderforening, Transportarbeiderforbundet, LOs juridiske avdeling og Datatilsynet.
– Vi har krevd at lønna kan anonymiseres som et løsningsforslag, men ennå ikke fått noe svar på det, sier han.
For helst vil klubben løse sakene sine selv.
– Da går det raskest, sier han.
Savner besøk av ledelsen
Klubben har nemlig mer enn nok å bruke tiden på, og saker angående lønn, arbeidstid, sykdom og ferier er det som tar mest tid. De bruker nødvendig tid til tillitsvalgtsarbeid slik det er beskrevet i Hovedavtalen.
– Det har sjelden vært noe spørsmål om det fra ledelsen, sier han.
En ledelse klubben gjerne skulle sett mer til «på gølvet».
– Det hender de kommer ned til oss sammen med kunder, og da er de veldig hyggelige og hilser, sier Adeel Afzal Malik.
– Utfordringen er at siden vi jobber skift, så ser vi hverandre aldri på en vanlig arbeidsdag, men når de en sjelden gang kommer innom, virker de oppriktig opptatt av hvordan vi har det på jobben, så kanskje vi burde drevet litt voksenopplæring på dem, slik at de kom oftere, sier Jon André Fosstvedt.
res@lomedia.no