JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Alle mødre må få foreldrepenger

KrFs Bjørg Tørresdal mener at alle foreldre skal få foreldrepenger etter barnefødsler. I dag må man ha vært i jobb for å få slik støtte.

– Dagens regler for fordrepenger ved barnefødsler er urettferdige. Engangsstøtten må avvikles og erstattes med rett til foreldrepenger for alle, sier stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal (KrF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I dag er det slik at studenter og hjemmearbeidende bare får 35.000 kroner i engangsstøtte når de blir mødre, mens de som er i arbeid kan få over 400.000 kroner i foreldrepenger fordelt på 46 uker. For å få foreldrepenger må man ha hatt lønnet inntekt i minst seks av de siste ti månedene.

Venter for lenge

– Det hjelper altså ikke at mødrene jobber 40 år etter at de har fått barn. De som ikke har vært i arbeid før fødselen går altså glipp av disse pengene. Dermed bidrar dagens ordning til å forsterke den tendensen vi ser, at norske kvinner venter veldig lenge til de får barn. Det er en uheldig utvikling som bekymrer på medisinskfaglig hold, sier Tørresdal og viser til at også Gro Harlem Brundtland har uttalt at norske kvinner venter for lenge med å få barn.

– Studenter som blir gravide straffes av systemet. Det samme gjelder hjemmeværende med små barn. Skal de få rett til betalt permisjon må de i arbeid før de blir gravide, sier Tørresdal.

Minst 288.000

KrF-representanten fra Rogaland er nå stortingskandidat for Nord-Trøndelag KrF og vil arbeide for å endre dagens stønadssystem ved barnefødsler. Tørresdal viser til at KrF har programfestet at engangsstøtten skal firedobles til om lag 150.000 kroner, men hun vil altså gå enda lenger.

– Jeg vil øke foreldrepengene til minimum 288.000 kroner for alle, sier Tørresdal.

– Men det vil vel bli veldig dyrt for staten?

– Ja, men dagens forskjellsbehandling må fjernes. Hvis man må nøye seg med engangsstøtten på 35.000 kroner, så er det mange som ikke har råd til å sette barn til verden, sier hun.

Søskenbonus

Tørresdal framhever at KrF også vil innføre en søskenbonus.

– Det vil si at kvinner kan beholde rettighetene til foreldrepenger selv om de ikke er i lønnet arbeid mellom fødslene. Det vil være et skritt i riktig retning, sier hun.

– Men det viktigste er at vi må slutte å favorisere de veletablerte mødrene som er ute i jobb. Dessuten er det uheldig at så vidt mange kvinner venter med å få barn til de er over 30 år, sier Tørresdal. (ANB)

Annonse
Annonse