JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Få slutt på dobbel standard

Fagforeningsfolk fra norsk-eide Marine Harvest i Chile møter i dag på selskapets generalforsamling sammen med chilenske miljøorganisasjoner. De vil sette en stopper for de såkalte doble standardene, én standard i norske farvann og en helt annen i Chile.

– På dagens generalforsamling må aksjonærene kreve en kost/nytte-analyse av å innføre samme standarder i Chile som i Norge. Hensikten må være å løse de alvorlige fiskehelseproblemene i chilensk lakseindustri, sette inn bedre miljøtiltak i oppdrettsanleggene og å ta i bruk alternativ teknologi, sier veterinær Juan Carlos Cárdenas. Han er direktør for miljøorganisasjonen Ecoceanos – ”Havets parlament”, med sete i Santiago de Chile.

Flytter sørover

På grunn av den smittsomme laksesykdommen ILA er Marine Harvest i ferd med å flytte tyngden i sin chilenske produksjon sørover til nye områder. Men også sykdommen ser ut til å flytte seg sørover.

Cárdenas sier at resultatene av tiltakene organisasjonene foreslår, må holdes opp mot den miljømessige betydningen det vil få å flytte produksjonen til sårbare kanaler og fjorder i Aysén og Magellanes, de to sørligste distriktene i Chile.

– Den norske regjeringen bør umiddelbart treffe tiltak for å sikre at Marine Harvest i Chile ikke fortsetter å drive på en måte som ikke ville vært tillatt i Norge, mener veterinæren. Han sier at måten Marine Harvest driver på i dag, rammer både naturmiljøet, fiskehelse, arbeiderne og kystsamfunnene.

Hardest rammet

Marine Harvest er det lakseselskapet som er hardest rammet av ILA-sykdommen. Av 21 oppdrettsanlegg som er infisert, tilhører 13 de norske selskapene. Ni av dem tilhører Marine Harvest, fire tilhører Cermaq/Mainstream.

Rent umiddelbart har det betydd at filetfabrikker og oppdrettsanlegg er blitt stengt, og tusenvis av arbeidere oppsagt. De to fagforeningsfolkene som besøker generalforsamlingen i dag, var ansatt på et filetanlegg som ble stengt i april i år.

ILA-utbruddene har også betydd et produksjonsfall på nær fire prosent og 12 prosent reduksjon i Chiles lakseeksport.

Annonse
Annonse