JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Flere ansatte gir lavere fravær

Fagforbundets Jan Davidsen mener flere ansatte vil gi lavere sykefravær.

– Økt grunnbemanning og forebyggende arbeid vil gi lavere sykefravær, sier forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi tror at en god del av sykefraværet skyldes summen av effektiviseringspress og bemanningsnormer som vi har vært igjennom i de siste 15-20 årene, sier Davidsen.

Han viser til positive effekter av prøveprosjekter i flere kommuner.

– Hvis vi overfører deler av de pengene som i dag går til sykepenger over til å øke grunnbemanningen og drive mer forebyggende arbeid, så vil det gi positiv effekt på både sykefraværet og trivselen, sier Davidsen.

Han ser for seg at kommunene også kan ansette flere folk i faste stillinger ved å bruke fra budsjetter som er ment for vikarer og engasjementer.

For høyt fravær

Davidsen er enig med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i at sykefraværet i det norske arbeidslivet er for høyt.

– Sykefraværet er for høyt. Vi vil gjerne ta opp denne hansken og har en god del kunnskap om hva som kan gjøres for å få ned sykefraværet, sier han.

Davidsen mener mange mennesker har et arbeidsliv som gjør at de blir syke.

– Arbeidspresset er stort, og det har skjedd store omstillinger som ikke har vært forankret i førstelinjen. Dette har skapt frustrasjon, forbannelse og mistrivsel. Men jeg tror ikke dette er noe spesielt for kommunal eller offentlig sektor. Dette er et gjennomgående problem i hele arbeidslivet, sier Davidsen.

Mer likestilling

Denne uka holder Fagforbundet landsmøte i Folkets Hus i Oslo.

– Her vil vi blant annet sette fokus på å få til et likestilt arbeid og et likestilt samfunn, sier Davidsen, og peker på at 80 prosent av medlemmene er kvinner.

– Vi må få en bred politisk forståelse av retten til hele stillinger og ikke minst faste stillinger som gir trygghet for inntekt, sier Davidsen.

– Og så må det legges til rette for karriereutviklingsmuligheter for alle, slik at de ansatte kan fortsette i arbeid så lenge man ønsker det, sier forbundslederen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse