JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Forskning på demens prioriteres

– Vi bruker mer midler på medisinsk og helsefaglig forskning enn noen gang.

christina.halvorsen@anb.no

Det svarer Helse- og omsorgsdepartementet på professor Knut Engedals oppfordring om mer midler til demensforskning.

Antall personer med demens i Norge vil bli doblet i løpet av de neste 30 årene. Professor Knut Engedal ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse har uttalt at det trengs mye mer forskning på demens.

– Når det blir dobbelt så mange med demens trenger vi ikke bare å forske på årsaker, men også på hvordan finne smarte og billigere løsninger for at personer med demens skal leve et godt liv med sin sykdom. Per i dag har vi ikke nok ressurser til basalforskning og heller ikke forskning på nye behandlingsformer, uttaler Engedal.

– Demensforskning prioriteres

Engedal har påpekt at det ikke er nok at det står i myndighetenes Demensplan 2015 at det skal satses på og bevilges midler til forskning.

– Vi ser jo hva som kommer over statsbudsjettet. Det er ikke så mye, mener han.

Men helsemyndighetene er ikke enige.

– Selv om man alltid kan hevde at det er behov for ytterligere midler, er den faktiske situasjonen at vi benytter mer midler til medisinsk og helsefaglig forskning enn noen gang, skriver statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

–Forskning på nevrodegenerative sykdommer og demens prioriteres både gjennom ulike programmer i Norges forskningsråd og gjennom forskningsmidler i de regionale helseforetakene, påpeker Toften.

Fem millioner kroner

Toften påpeker at det brukes 34 millioner kroner årlig på omsorgsforskning gjennom bevilgninger til Norges forskningsråd.

– Av dette settes fem millioner kroner årlig av til forskning på tjenester til mennesker med demens, sier hun.

Toften peker også på at årsrapporten fra Norges forskningsråd for 2008 viser at anslagsvis 11 prosent av helseforskningsmidlene går til forskning på sykdommer i nervesystemet. (ANB)

Annonse
Annonse