JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Har løst Vaxholm-problemene

Dansk LO mener et offentlig utvalg som har vurdert konfliktretten etter Vaxholm-dommen, har funnet svaret på hvordan dommen kan omgås. Løsningen er imidlertid omstridt.

eline.lonna@lomedia.no

I Danmark har et offentlig utvalg, med partene i arbeidslivet representert, vurdert hvordan dansk lov skal tilpasses rettstilstanden i EU etter dommen i Vaxholm-saken før jul. Både regjeringen og LO gir nå uttrykk for at de har kommet fram til en løsning som sikrer fagbevegelsen konfliktrett på lønnsspørsmål. Dette er viktig for å bekjempe sosial dumping. Løsningen består i at alle krav (også ferie og svangerskapsrettigheter) i overenskomsten «omsettes» til klare lønnskrav, som man kan iverksette faglige aksjoner for.

Tilfreds minister

I praksis lages det et tillegg til EUs utstasjoneringsdirektiv, som regulerer når fagforeninger kan gå til faglig kamp mot utenlandske tjenesteytere som ikke respekterer tariffavtalene. Arbeidsminister Claus Hjort Fredriksen kommer til å legge fram lovforslaget etter sommeren. Han sier i en pressemelding at han er «meget tilfreds», og at det ikke er noen motsetning mellom den danske arbeidslivsmodellen og EU-retten. – Saken i Sverige har gitt anledning til mytedannelser og spekulasjoner, men utvalget har med en god og praktisk løsning sikret at sosial dumping fortsatt kan bekjempes med konfliktvåpenet, sier ministeren.

LO-støtte

Også LO er godt fornøyde, og nestleder Lizette Risgaard sier at løsningen utvalget har lagt fram gjør at fagbevegelsen ikke er avhengig av hvordan saken behandles videre på europeisk nivå. – Men det er klart det ligger en politisk utfordring i å sikre at konfliktretten og lønnmottakernes beskyttelse mot sosial dumping får en mer framtredende plass i EU-retten, sier hun.

– Ikke bra nok

Det fagligpolitiske nettverket Fagligt Ansvar er imidlertid ikke enig med LO i at alt nå er i sin skjønneste orden. – Konsekvensen av utvalgets innstilling er en begrensning av konfliktretten i forhold til virksomheter fra andre EU-land. Vi får ikke gå til konflikt for hele overenskomsten, og dermed legaliserer vi et A- og B-lag i danske arbeidsliv, sier Finn Sørensen i Fagligt Ansvars sekretariat. Sørensen mener utvalgets forslag ikke holder overfor EF-domstolen, og viser blant annet til den ferske dommen mot Luxemburg. I forrige uke ble Luxemburg dømt for å kreve at utenlandske firmaer skal overholde nasjonale overenskomster som gjelder i landet. – Den eneste muligheten er å støtte forlaget fra Den europeiske samorganisasjonen om en sosial protokoll, som kan sikre at faglige og sosiale rettigheter er overordnet det indre markeds krav om kapitalens frie flyt, sier Sørensen.

Heller ikke Malernes fagforening er positiv, og mener utvalgets innstilling viser at Danmark fra nå av vil måtte tilpasse seg stadig ny EU-dommer. De mener frykten for at EU kan påføre arbeidere i Danmark ulike vilkår, ikke er fjernet.

Annonse
Annonse