JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke et nytt Tsjernobyl

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot å tegne et kjernefysisk skrekkscenario rundt det som skjer i Japan.

Han mener at Japan og verden ikke står overfor et nytt Tsjernobyl.

Under en tale på fylkesårsmøtet i Akershus Ap, som vikar for statsminister Jens Stoltenberg, sa han at bildene som kommer inn fra Japan, er rystende, og at ødeleggelsene er svært alvorlige for det japanske samfunnet.

– Da jeg først så bildene, fikk jeg en sterk opplevelse av å se tsunamiens herjinger i juledagene i 2004. Men usikkerheten rundt kjernekraften gjør dette annerledes, sa Støre.

Han la til at Norge på kort varsel kan sende humanitær hjelp og leteteam med hunder til Japan, men at det er viktig å ta lærdom av tidligere katastrofer og ikke dynge på med hjelp som det ikke er apparat til å distribuere.

Oversikt

Støre sa at Utenriksdepartementet har en nesten komplett oversikt over nordmenn i området, og at det ikke er meldt om skadde. Det er imidlertid noen man ikke har kunnet registrere fordi telefonnettet er nede.

UD innfører også det reiseråd at alle som ikke har viktige oppgaver å utføre, bør holde seg hjemme.

– Omfanget av dette vil gå opp for oss dag for dag. Japan er rammet av en katastrofe. Men landet er godt rustet til å takle store påkjenninger, sa utenriksministeren.

Støre brukte mye tid både på dramatikken i Japan og folkeopprørerne i Nord-Afrika, begge eksempler på det han kaller «en verden i endring». Opprørsbevegelsene i land som Tunis og Egypt ser utenriksministeren som et rop om demokrati og respekt for menneskerettigheter. Libya frykter han er langt inne i borgerkrigen, med blodige hevnaksjoner som resultat.

Militære løsninger

Utenriksministeren understreker at sammenbruddet i Libya ikke er noe det internasjonale samfunn kan ordne opp i og at innføring av flyforbudssone for å hindre at Muammar Gaddafis jagerfly bomber egen befolkning, ikke er noen kjapp og enkel løsning, slik noen synes å tro.

– For å si det forsiktig, så er tiden ikke moden for vestlig intervensjon i et muslimsk land. FNs strenge sanksjonsvedtak er historisk og vil svi. Samtidig planlegger NATO for et neste, militært trinn, sa Støre.

Han ville ikke si noe om smertegrensen for NATO går ved bombing av opprørernes hovedby Benghazi, men gjorde det klinkende klart at ethvert militært tiltak må ha forankring i FN og støtte fra regionale organisasjoner som Den arabiske liga og Den afrikanske union (OAU).

Sistnevnte organisasjon nedsatte lørdag en komité bestående av fem presidenter som skal fremme dialog og få slutt på konflikten.

– Uansett hva vi gjør, må vi gjøre det riktig. Vi må for all del ikke foreta oss noe som går rett inn i Gaddafis politiske spill, sa Støre. Han tror det er splittelse i regimet og at det finnes dem som tar inn over seg budskapet fra det internasjonale samfunnet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse