JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke udemokratisk

LO-leder Gerd-Liv Valla avviser påstander om et udemokratisk LO og forsøk på kupp i sekretariatet i behandlingen av tjenestedirektivet. – De som sier det, kjenner ikke LO. Det var heller aldri meningen å konkludere i dag, understreker hun.

Etter halvannen times drøfting av tjenestedirektivet tok LO-sekretariatet i dag debatten til foreløpig orientering. Det vil bli en ny, men ikke endelig behandling i sekretariatet i et annet møte før jul, sannsynligvis mandag 4. desember. Men prosessen videre kan gå over flere måneder. Tjenestedirektivet tegner til å bli den tyngste og vanskeligste EU-saken for LO siden folkeavstemningen i 1994, ifølge Gerd-Liv Valla.

Grundig dokument

På en pressekonferanse etter møtet forklarte LO-lederen at det ute i organisasjonen og forbundene er blitt etterlyst et standpunkt i LO til tjenestedirektivet. Et 14 sider langt dokument fra LOs juridiske avdeling lå derfor til grunn for debatten i sekretariatet.

– Jeg reagerer når jeg hører at det står dårlig til med demokratiet i LO. Det kan ikke være udemokratisk å legge fram et så grundig dokument med forslag til vedtak. Vi må ha mest mulig kunnskap om en så viktig sak og vi har tid til å få det. Jeg ber om å bli trodd på det, understreket Valla.

Ingen kritikk

Ifølge LO-lederen var det ikke en eneste kritisk stemme under sekretariatsmøtet til hvordan saken er håndtert så langt. Det var heller aldri meningen å konkludere i saken i dag.

Torsdag kveld i forrige uke, etter at møtedokumentene var sendt ut, var hun i kontakt med forbundslederne Jan Davidsen i Fagforbundet og Turid Lilleheie i NTL. Begge er utenlands på reise og begge ønsket å uttale seg i prosessen. LO-ledelsen vil derfor ha dem med på den videre behandlingen som skal skje i flere ledd, ifølge Valla.

Venter på regjeringen

Et nytt og viktig moment i denne saken er at regjeringen sist fredag varslet en bred høringsrunde om tjenestedirektivet. Gerd-Liv Valla viser derfor til formuleringen fra innstillingen om at LO ser det som svært viktig å ha med seg regjeringens endelige analyser og gjennomgang av tjenestedirektivet.

LO-lederen har et avslappet forhold til om det blir representantskapet i LO eller ikke som skal behandle direktivsaken. Behandling i representantskapet er et sterkt krav fra kritikerne.

– Vi skal lytte til dem, men det er vanskelig å lytte til argumenter fra 2004 som ikke lenger er gyldige etter at direktivteksten er forandret. Kleiv Fiskvik tar feil i sine påstander om både utstasjoneringsdirektivet og tjenestedirektivet, sa hun.

SMS-kampanje

I helgen var det organiserte aksjoner for å sende SMS-meldinger til Valla om saken. At innstillingen nå er endret, skjer ikke på bakgrunn av alle meldingene, ifølge LO-lederen.

Hun understreker ennå en gang at LO-ledelsen ikke har hatt noe behov for å forskuttere denne saken, når det skal være en omfattende behandling videre.

Bedre forslag

– Jeg hørte i helga at jeg er veldig for dette direktivet. I 2004 var det et håpløst forslag, men det er blitt veldig mye bedre takket være fagbevegelsen i Europa, mente LO-lederen.

Ifølge Gerd-Liv Valla er det blitt klarere på hvilke tjenester som er unntatt fra direktivet og hvilke kontrollmuligheter som kan brukes. Det betyr ikke at LO er veldig fornøyd med alt. For eksempel er det et punkt som legger begrensninger på hvilke regler Norge kan ha som nasjon for helse og sosialtjenestene.

– For LO ville det vært enkelt å si at vi ikke er fornøyd med det og det punktet eller kreve bruka av reservasjonsretten. Men det har LO lite tradisjon for å gjøre. Og EØS-avtalen har vi selv ønsket oss, understreket hun.

Annonse
Annonse