JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Læreren skal være sjefen

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) ber kommunene sørge for at flere lærere får etterutdanning i klasseledelse.

christina.halvorsen@anb.no

– Vi er helt overbevist om at god klasseledelse er viktig for å gi elevene bedre læringsutbytte og klassemiljø. Vi vil at læreren skal være sjefen og bli satt i stand til å være sjefen i klasserommet. Ellers er det alltid en elev som er klar til å ta ledelsen i klassen, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Mye uro

Senterpartiet åpner offisielt sin valgkamp onsdag. Da blir skole og klasseledelse en av hovedsakene, forteller partilederen.

– Pisa-undersøkelsen har vist at norske klasserom er preget av mye uro. Det blir satt av 44 millioner kroner til etterutdanning av lærere i 2011, og vi vil løfte frem ledelse som et prioritert område når kommunene søker om etterutdanningsmidler. Forskning viser at det er den jobben læreren gjør som leder av klassen som er den viktigste faktor for læringsmiljøet, sier Navarsete.

Forsømt område

– Skolen er fremtiden, og den er noe av det viktigste vi prioriterer. Skal vi få en god skole må vi prioritere læreren, men etter- og videreutdanning i klasseledelse er et forsømt område, mener Navarsete.

Navarsete understreker at hun ikke mener den faglige delen av etterutdanningen er lite viktig.

– Men det hjelper ikke om man har en lærer som er godt faglig skodd, hvis læreren ikke greier å skape et godt læringsmiljø i klassen, mener Sp-lederen.

– Holder det ikke med klasseledelse i lærerutdanningen?

– Klasseledelse er selvsagt et element i lærerutdanningen, men inngår ikke som et tungt element. Det er mye som skal inn i lærerutdanningen. Derfor vil vi ha klasseledelse mer inn i etter- og videreutdanning, der det er bedre plass til å fordype seg i feltet, sier Navarsete.

Flere lærerårsverk

Senterpartiet vil også øke antallet lærerårsverk.

– Det er viktig for oss at vi får mindre klasser og mer tid til å se den enkelte elev. Den beste måten å gjøre det på er å bedre kommuneøkonomien og øke tallet på lærerårsverk, sier partilederen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse