JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mer nervøs for Russland

Norge og Russland er i ferd med å få et forhold som ligner det under den kalde krigen, mener USA-diplomater.

Analysene fremkommer i en lang rekke hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo som nå er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten har fått tilgang til.

– Fester grepet

Amerikanerne har dannet seg sin oppfatning av forholdet mellom Norge og Russland etter jevnlige møter med og bakgrunnssamtaler med norske ledende politikere, næringslivsfolk og embetsmenn.

Inntrykket er at norske myndigheter gang på gang har uttrykt bekymring for at Russland i det stille fester et strammere grep om nordområdene og viser muskler som minner om den kalde krigen, skriver Aftenposten.

– Ønsketenkning

Amerikanernes analyse står i skarp kontrast til de offentlige uttalelsene regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), har kommet med om at forholdet til Russland «aldri har vært bedre».

Amerikanerne omtaler slike uttalelser som skryt, ønsketenkning og «bare gulrøtter-politikk».

Norge blir også kritisert for det amerikanerne mener er en for myk linje, blant annet ved at menneskerettighetsspørsmål angivelig aldri blir tatt opp fra norsk side under møter med russerne.

Det skal bemerkes at disse konfidensielle amerikanske notatene er skrevet før Norge og Russland inngikk avtalen om delelinjen i Barentshavet og før konflikten mellom Telenor og russiske Alfa Group ble løst.

Referat til USA

Aftenposten omtaler også flere konkrete hendelser som er beskrevet i notatene fra ambassaden.

For eksempel gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre direkte til amerikanerne med et detaljert referat fra møtet mellom Støre og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i mars 2009.

Etter møtet uttalte Støre at Lavrov og han hadde et så godt forhold at de kan være ærlige med hverandre.

Referatet amerikanerne fikk, avstedkom denne kommentaren/analysen:

«Denne angsten og Norges asymmetriske forhold til Russland har den effekt at det styrker USAs og Norges bilaterale forhold, og kan være grunnlag for fremtidig dialog».

Advarte om Arktis

Et annet eksempel er en samtale daværende statssekretær Espen Barth Eide hadde med amerikanerne i oktober 2009 om Norges kamp mot Russland i Arktis.

Barth Eide skal ifølge amerikanerne ha advart om at Russland ville gjøre alt for å få en ledende posisjon i ressurskappløpet om ikke andre land tro til.

«Russland prøver å bli den dominerende makt i Arktis. (...) Hvis andre arktiske land og Europa mislykkes i å engasjere seg proaktivt for å møte Russlands innflytelse, særlig myk-makt-innflytelse, er det Russland som vil sette agendaen i Arktis», skal Barth Eide ha sagt ifølge amerikanernes referat. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse