JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen må rydde opp

Utdanningsorganisasjonene er svært skeptiske til at en stor gruppe ungdom faller helt utenom opplæringsloven. De mener at regjeringen må rydde opp.

Dagens opplæringslov bidrar til å motarbeide ungdom som ønsker å gjøre nettopp hva myndighetene vil: å få seg utdanning og jobb. Det mener både Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund.

– Dette er et hull som må tettes. I dag er en del ungdommer enten for gamle eller for unge til å få videregående opplæring. Det er loven som stopper dem, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til LO-Aktuelt.

– Skandale

– Med dagens system bidrar vi til å styre dem ut i dårlig livskvalitet, sier nestleder i Anne Finborud i Skolenes Landsforbund.

Hun mener det er en skandale at ungdom som endelig har bestemt seg for å få orden på livet og er sterkt motiverte for skolebenken, får nei av det offentlige:

– De har et vanvittig bra utgangspunkt for å få et bra liv. Det er nesten et under, de har reist seg og kommer ikke tilbake for å sløve. Da må vi kunne ønske dem velkommen, sier Finborud.

Hun er imidlertid ikke sikker på om regelen om at videregående elever må fullføre opplæringen innen fem år, bør fjernes.

– Regelen er nyttig for å presse flere til å fullføre, men samtidig er det et problem for dem som ikke greier å motivere seg, enten på grunn av sen modning eller en livskrise. Uansett bør det være mulig å dimensjonere utdanningstilbudet slik at det blir satt av noen plasser til denne gruppen, sier Finborud.

Utvidelse?

Utdanningsforbundet har ennå ikke tatt stilling til om tidsbegrensingen på ungdomsretten i opplæringsloven bør fjernes, men det har vært drøftet om retten bør utvides, ifølge Ragnhild Lied.

I dag kan ungdomsretten i teorien vare fram til året en person fyller 24 år, men de aller fleste begynner på videregående rett etter ungdomsskolen, og da er retten brukt opp fem år senere.

– Før var det slik at fylkeskommunene tok høyde for at det også skulle være plasser til unge voksne som hadde avbrutt opplæringen. Enkelte mangler bare ett fag for å få fagbrevet. Vi må gi unge voksne mulighet til å fullføre, sier Ragnhild Lied.

Annonse
Annonse