JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Solskinnsfylt forhold

Sveits og Norge er små, rike land uten planer om å bli med i EU.

Framtidig samarbeid, finanskrise og klimautfordringer var hovedtemaer da landenes statsledere møttes fredag.

Sveits' president Doris Leuthard fikk diskutert med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) både på kontoret hans og under lunsjen med regjeringen etterpå.

– Dette er samtaler der vi drøfter ulike spørsmål, men det er ikke samtaler der vi kommer fram til nye avtaler eller enigheter. Vi har drøftet finanskrisen, klima og bilaterale forhold, sa Stoltenberg til NTB etter møtet.

Med et stort smil oppsummerte han dagens prat:

– Vi har nok en gang blitt enige om at forholdet mellom Norge og Sveits er utmerket og problemfritt, i tillegg til at vi ser øye til øye på en rekke viktige internasjonale spørsmål. Vi deler syn på klimaendringene, vi samarbeider godt i WTO og vi har langt på vei samme forhold til EU.

EU, nei takk

President Leuthard benyttet anledningen til å takke kongefamilien, regjeringen og det norske folk for den varme velkomsten under statsbesøket:

– Det nydelige været er et fint symbol på det solskinnsfylte forholdet mellom våre to land.

Hun la stor vekt på at Norge og Sveits har mye å tjene på å utveksle ideer. Så fikk presidenten spørsmål om det kunne være en idé å melde seg inn i EU.

– EU-medlemskap er neppe realistisk for oss, jeg kan ikke se at flertallet av befolkningen vår vil si ja til medlemskap de nærmeste årene, svarte Leuthard.

– Norge har heller ingen planer om å gjenoppta diskusjonen om fullt medlemskap i overskuelig framtid. Vi er det eneste landet i verden som to ganger har forhandlet fram en avtale om å bli med i EU og deretter stemt mot. Så det er ikke på agendaen nå, sa Stoltenberg.

Endret verden

Andre og siste dag av statsbesøket ble innledet på Rikshospitalet fredag morgen. Kong Harald og dronning Sonja var med presidenten og hennes mann Roland Hausin på et seminar der om sveitsisk og norsk medisinsk teknologi. Deretter dro dronningen med den sveitsiske delegasjonen til Nobelinstituttet, der president Leuthard holdt foredrag om Europas framtid i en verden der andre økonomier vokser.

– Regioner har utviklet seg og blitt spennende eksportmarkeder. Men de er også klar over sin nye stilling, og ønsker å bli hørt. Når nye stater krever innflytelse må andre gi dem plass. Denne prosessen er allerede i gang og blir trolig ubehagelig for europeere, sa presidenten.

Ny image

Til tross for motstanden mot EU understreker Leuthard hvor viktig det er at Europa framstår som samlet og ikke som mange forskjellige stater.

– Europa må dessuten legge bak seg sitt image som den gamle økonomien som bygget verdens infrastruktur. Vi må vise oss som kunnskapssentrum for ny teknologi, sa Leuthard.

Også i dette spørsmålet deler hun og statsministeren syn:

– Vi må akseptere at vi står overfor en ny verdensordning, ettersom mange land, også utviklingsland, har stor økonomisk vekst. De vil bli mer dominerende i verdens økonomi. Jeg ser både utfordringer og muligheter for Norge der, sa Stoltenberg.

Etter lunsjen med regjeringen var den sveitsiske ambassadøren til Norge vert ved en mottakelse på Grand Hotel, som avslutter statsbesøket. Der vil også kongeparet, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit være til stede. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse