JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– SV skaper problemer for Sp

– Miljøverndepartementets forslag om å endre friluftsloven betyr ikke at man sikrer allemannsretten.

– Det er i virkeligheten en dramatisk utvidelse av denne retten vi nå er vitne til.

Det sier Høyres stortingsrepresentant fra Hedmark, Gunnar Gundersen, til NTB.

Han mener forskriften som opphever forbudet mot ferdsel i skogplantefelt og gir kommunene rett til rydde stier i utmark, undergraver eiendomsretten og går på rettssikkerheten løs for grunneierne.

Han er helt enige i de innvendinger som er kommet fra Bondelaget og Norsk Skogeierforbund.

Innersvingen på Sp

Gundersen mener forskriften er et forsøk fra SVs side på å ta innersvingen på Senterpartiet. Han mener det er greit nok at politiske partier i en regjering har en åpen politisk debatt om spørsmål de er prinsipielt uenige om, men fremgangsmåten i denne saken har mer karakter av et kupp, ifølge Gundersen.

– Sender man ut en forskrift på høring, betyr det vanligvis at saken allerede er avgjort, men jeg kan forsikre at et eventuelt regjeringsskifte i høst vil føre til at denne forskriften blir trukket tilbake, sier Gundersen.

Han reagerer sterkt på den måten saken er forsøkt drevet gjennom på.

– Det er en kjent sak at man har store ideologiske sprik i den rødgrønne regjeringen, men denne forskriften kan ikke sammenlignes med for eksempel uenigheten om kontantstøtten som alle vet foreligger, sier Høyre-representanten.

Han reagerer sterkt både på innholdet i forskriften og måten departementet har gått fram på. Likevel synes han mest synd på Senterpartiet som han mener har blitt tatt på senga i denne saken.

Hva striden gjelder

NTB har gått gjennom høringsuttalelsene i saken. De viser sterk støtte til de foreslåtte endringene fra Den Norske Turistforening og Friluftslivets fellesorganisasjon.

Derimot er det svært negative og til dels meget sterke reaksjoner fra Norges Skogeierforbund, Norges Bondelag, Norges Bonde og Småbrukarlag, Huseiernes Landsforbund og Norges Hytteforbund.

Uenigheten gjelder særlig forslaget om å oppheve forbudet mot å telte nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte, forslaget om fri ferdsel for sykling og ridning på private veier, og forslaget om å oppheve forbudet mot ferdsel i skogplantefelt.

Et annet svært omstridt forslag gjelder kommuners adgang til å rydde stier og gjennomføre andre tiltak for å lette ferdselen i utmark dersom det ikke oppnås avtale med grunneier.

– Jeg kan ikke forstå at Senterpartiet kan akseptere de endringene i friluftsloven som Miljøverndepartementet under ledelse av Erik Solheim (SV) går inn for, sier Gundersen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse