JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Trondheim driver og rydder opp

– Trondheim er i ferd med å rydde opp i forholdene som førte til mange brudd på Arbeidsmiljøloven.

Det sier representant for kommunens ansatte.

Trondheim kommune ble denne uka anmeldt av Arbeidstilsynet for en rekke brudd på Arbeidsmiljøloven innenfor helse- og omsorgssektoren.

– Jeg er litt overrasket over at denne anmeldelsen kom akkurat nå. Vi jobber godt sammen med administrasjonen i kommunen for å få arbeidstidsordninger, avtaler og systemer som sikrer at Arbeidsmiljøloven overholdes, sier Inger Mathisen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Trondheim kommune.

Slo alarm

Det var tillitsvalgte i Fagforbundet som i februar i år slo alarm om ulovlig overtid blant vikarer på helseinstitusjoner i byen.

LES OGSÅ: Anmeldes for 26.100 lovbrudd

Politikerne ba administrasjonen lage en rapport om saken. Den viste at det i 2010 og de første månedene av 2011 var hele 26.100 brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Hoveddelen har skjedd fordi ansatte har jobbet flere søndager etter hverandre enn loven tillater. I de fleste tilfellene dreide det seg om ansatte med stillingsprosent på 20 prosent eller lavere, ifølge kommunens egen rapport.

Grove brudd

Arbeidstilsynet oversendte sin anmeldelse av kommunen mandag denne uka, opplyser regiondirektør Stig Magnar Løvaas i Arbeidstilsynet i Midt-Norge. Han understreker at det ikke er snakk om anmeldelse av 26.100 lovbrudd, slik NRK Dagsrevyen meldte torsdag.

– Dette er kommunens egne tall. Vi har anmeldt noen grove brudd, blant annet at folk har arbeidet flere uker i strekk, samt brudd på kommunens arbeidsgiveransvar. Kommunen har ikke hatt god nok oversikt over hvor mye de ansatte har arbeidet, sier Løvaas til NTB.

Anmeldelsen gjelder både kommunens egne ansatte og ansatte i vikarbyråer. Det er tilfeldig at anmeldelsen kom bare ei uke før valget, sier han.

– Den kom nå fordi den var klar fra vår side. Vi kunne ikke holde igjen en slik anmeldelse fordi det er valgkamp, sier Løvaas.

Anmeldelsen gir ikke grunnlag for å kritisere dagens praksis i Trondheim, legger han til.

– Vi har kommet med en tilsynsrapport, den skal vi selvsagt følge opp. Men anmeldelsen gjelder gårsdagens forhold, sier Løvaas.

Økt grunnbemanning

Mange av bruddene på Arbeidsmiljøloven har sammenheng med at mange går i små deltidsstillinger, og er avhengige av ekstravakter. Da kan de fort få for mange helgevakter på rad, sier Inger Mathisen.

– Her tror jeg ikke Trondheim er spesiell i forhold til andre norske kommuner, sier hun.

Bystyret i Trondheim vedtok i august å øke grunnbemanningen slik at 70 prosent av naturlig fravær dekkes av egne ansatte. Alle ansatte skal dessuten tilbys en stillingsandel som tilsvarer det de faktisk har jobbet de siste 15 månedene.

– Når dette blir gjennomført tror jeg Trondheim er helt i front blant de store kommunene for å gjøre noe med ufrivillig deltid, sier Arne Byrkjeflot (Rødt), som fremmet forslaget for bystyret. Byrkjeflot er også LO-leder i Trondheim.

– Anmeldelsen fra Arbeidstilsynet er helt på sin plass. Men kritikken fra Høyre og Fremskrittspartiet blir litt paradoksal, når de samtidig stemte mot forslagene om økt grunnbemanning, sier Byrkjeflot. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse