JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

70.000 nye jobber

Det skapes mange flere nye jobber enn ventet, og antall arbeidsledige er på vei ned.

Totalt vil det bli 70.000 nye jobber innen utgangen av neste år dersom de nye prognoser fra Nav slår til.

Jobbene kommer i flere næringer. Innenfor helse- og sosialtjenester og bygge- og anleggsnæringen vil det være økt behov for arbeidskraft både i år og til neste år. Men også i andre næringer ventes det å bli flere ledige jobber.

Optimisme

Ifølge Nav bedrer arbeidsmarkedet seg mye raskere enn ventet.

– Vi ser optimistisk på utviklingen i år og neste år. Norsk økonomi går veldig bra, og det skapes nye jobber. Bedringen har kommet raskere enn vi tidligere trodde den ville, sier Nav-direktør Erik Oftedal.

Færre arbeidsledige

– De siste månedene har vi sett at det har blitt færre arbeidsledige. Denne trenden tror vi vil fortsette i år og i 2012, sier Oftedal.

– Helt siden sommeren 2009 har det vært økende ledighet, og for første gang siden finanskrisen, kan vi melde at vi venter nedgang i ledigheten allerede i år.

Bedre prognoser

Nav mener det i snitt vil være 73.000 ledige i år og 70.000 neste år. Det tilvarer en ledighet på henholdsvis 2,8 prosent av arbeidsstyrken i år og 2,7 prosent i 2012.

Det er gått tre måneder siden sist Nav laget en prognose for utviklingen på arbeidsmarkedet. Den gangen ventet etaten at det ville bli 80.000 ledige i 2011 og 85.000 i 2012.

Et skifte

– De siste månedene har det skjedd et skifte på arbeidsmarkedet. Etterspørselen etter arbeidskraft har økt, og det har blitt færre arbeidsledige. I tillegg har utviklingen i internasjonal økonomi vært bedre enn ventet, forteller Oftedal.

– Det er fremdeles en del usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen hos viktige handelspartnere som USA og resten Europa. Hvordan det går der, vil bety mye for hvordan det går med arbeidsmarkedet også her hjemme. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse