JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot oljeblokker i nord

Natur og Ungdom reagerer kraftig på at oljeministeren vil utlyse oljeblokker like sør for de omstridte områdene utenfor Lofoten.

kjell.werner@anb.no

– Dette er svært betenkelig og urovekkende, sier leder Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Olje- og energidepartementet sendte tirsdag ut forslag til utlysning av 100 oljeblokker for 21. konsesjonsrunde på offentlig høring.

Nær Lofoten

Lederen i Natur og Ungdom er ekstra opprørt over at det foreslås å utlyse seks blokker nordøst i området Nordland 5.

– Disse blokkene ligger helt inntil Nordland 6 sørvest for Lofoten og relativt nær nordlandskysten. Nordland 6 inngår i de områdene som regjeringen skal vurdere i forbindelse med revisjonen av forvaltningsplanen i slutten av året, sier Ola Skaalvik Elvevold.

– De seks nye blokkene ligger i havstrømmen som går inn i Vestfjorden. Det er kort avstand til de sårbare gyteområdene utenfor Røst, sier lederen i Natur og Ungdom.

Se kart her

Er usikker

– Tar du denne høringsrunden som et tegn på at regjeringen vil åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

– Det er vanskelig å si om dette er et spill eller et genuint ønske. Her dreier det seg jo bare om et forslag som er ute til høring. Tidligere har det vist seg at regjeringen har tatt ut de verste forslagene i den endelige utlysningen, sier Ola Skaalvik Elvevold.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har som ambisjon å foreta utlysning av blokkene i den 21. konsesjonsrunden før sommeren. 43 oljeselskaper har kommet med ønske om å utlyse 307 blokker i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Spiller hasard

Norges Naturvernforbund reagerer også kraftig.

– Vestfjorden er et like risikabelt område å bore i som havområdene utenfor Lofoten. Hvis regjeringen gir oljeindustrien tilgang til disse områdene vil det være å spille hasard med de verdifulle naturområdene i Lofoten, sier leder Lars Haltbrekken.

Han reagerer samtidig omfanget i den 21. konsesjonsrunden.

– Hvis regjeringen tildeler letetillatelser i alle områdene i dagens forslag har oljeindustrien fått over tre ganger så mange letetillatelser under denne regjeringen som under Bondevik-II regjeringen, sier Haltbrekken.

Pinlig rekord

Bondevik II-regjeringen tildelte i sin regjeringsperiode 116 letetillatelser til oljeselskaper på norsk sokkel. Hvis dagens regjering tildeler nye letetillatelser i alle de 100 foreslåtte blokkene har de rødgrønne til sammen gitt 363 letetillatelser til oljeindustrien siden de tiltrådte i 2005.

– I en tid der klimagassutslippene om må reduseres kraftig om verden skal unngå en klimakatastrofe, så er dette en svært pinlig rekord å sette for en rød-grønn regjering, sier Lars Haltbrekken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse