JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hvor fort skal vi løpe, Sanner?

Ostehøvelkuttene fikk hard kritikk av de tillitsvalgte på Kartellkonferansen.
OSTEHØVELKUTT: Nestleder Elisabeth Steen i NTL NAV er frustrert over regjeringas ostehøvelkutt.

OSTEHØVELKUTT: Nestleder Elisabeth Steen i NTL NAV er frustrert over regjeringas ostehøvelkutt.

Ole Palmstrøm

anders.hauge.eltvik@lomedia.no

Debatten etter kommual- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners innledning, kom innpå ostehøvelkuttene i staten, eller avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen).

Tre råd til Sanner fra statsansatte

– Vil være 1100 fære ansatte

Nestleder Elisabeth Steen i NTL NAV fortalte om konsekvensene for egen etat.

– Om dette fortsetter til 2021, vil Nav ha 690 millioner kroner mindre i driftsbudsjett, noe som tilsvarer 1100 færre ansatte. Tror du ikke folk vil merke dette? spurte hun.

Steen poengterte at kravene til det som skal gjøres ikke er redusert.

– Det hadde vært mer realt å si hva vi skal kutte ut, eller at det er greit om ventetid på telefon kan være 15 minutt. Jeg sier ikke at ingenting kan bli bedre. Men hvor fort mener regjeringa egentlig at ansatte i Nav skal spinge? spurte hun statsråden.

– Ostehøvelkuttene i Nav er en politisk ansvarsfraskrivelse

I stedet for å pålegge statlige virksomheter et flatt kutt hvert år, burde Sanner i stedet fjerne kontantstøtten, mener Steen.

– Det ville spart oss for masse penger på driftsbudsjettet. Vi ville sluppet å behandle disse sakene og regjeringen ville spart penger på ytelsesnivået i statsbudsjettet. Nå må Sanner si hva vi skal slutte å drive med i stedet for å gi oss stadig flere oppgaver, sier Steen til Dagsavisen.

Presset i domstolene

Hovedtillitsvalgt Ranveig Øverby i NTL Domstolene fortalte også om krevende konsekvenser.

– Reformen rammer domstolene hardt. Sakstilgangen er økende, men manglende bevilgninger har økt saksbehandlingstiden i sivile saker fra sju til opp i mot 18 måneder. Dette rammer ofre, vitner og parter, sier hun.

Øverby pekte på at norske domstoler omtales som de mest effektive i Europa. Med 40 færre årsverk etter kuttene fra 2016 og 2017 er hun bekymret.

– Situasjonen gir hardt pressede medarbeidere. Ostehøvelkuttene undergraver tilliten til den tredje statsmakt, sier hun.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

– Vi må fornye oss

Jan Tore Sanner svarte på kutt-kritikken:

– I privat sektor er det kontinuerlig krav om økt produktivitet og økt effektivitet. Kommunene har akkurat det same, de må øke effektiviteten hvert år. kommunene gjør det, og det er nødvendig for at de skal kunne styrke tjenestene, sa Sanner.

Han viste til kommuner osm har innført digitale assitenter, som for eksempel i Bergen der én robot gjør oppgaver 12 ansatte tidligere gjorde.

– Men det betyr ikke at det ikke er rom for de 12. Tvert i mot. Det er behov for dem i tjenestene. Vi må flytte ressurser fra ren administrasjon til fordel for tjenester. derfor kan man ikke opprettholde kontorer over alt når man får nye digitale løsninger, sier Sanner.

Han pekte på at ansatte må omskoleres til å kunne gjøre nye jobber.

– Å ikke gjøre dette, tror jeg ikke opprettholder tilliten til offentlig sektor. Vi må fornye oss og ta i bruk nye virkemidler. Og når vi henter ut gevinster, er det fordi vi tar i bruk løsningene, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse