JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– LO-tillitsvalgte bør si ja til teknologi

Robotiseringen og digitaliseringen er kommet for å bli. Men gjør dette at vi skaper et kaldere samfunn?
SI JA: Direktør internett og nye media Torgeir Waterhouse i IKT Norge oppfordrer de LO-tillitsvalgte å ikke være "nei-gjengen" i møtet med ny teknologi, men heller ikke være blinde "ja-mennesker".

SI JA: Direktør internett og nye media Torgeir Waterhouse i IKT Norge oppfordrer de LO-tillitsvalgte å ikke være "nei-gjengen" i møtet med ny teknologi, men heller ikke være blinde "ja-mennesker".

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Skal vi frykte at roboter overta jobbene våre eller ser vi spøkelser på høylys dag? Dette var temaet som ble diskutert på LO Stats landskonferanse i fredag, den tredje og siste dagen av konferansen.

En av dem som vet mest om digitaliseringen i Norge er Torgeir Waterhouse som er direktør for internett og nye media i IKT Norge. Han tok deltakerne med på en historisk reise på en humoristisk måte som fikk de fleste i forsamlingen til både å humre litt og til å se inn i fremtiden.

«Er vi ikke kompetente nok i Norge?» var tittelen på hans foredrag. Og svaret var: «Selvfølgelig er vi det. Selvfølgelig er vi ikke det». Waterhouse minnet forsamlingen om at Norge faktisk var det første landet som testet ut forløperen til det som senere ble internett og trakk fram flere ting, blant annet deler til en mikrochip, der Norge har bidratt til teknologiske fremskritt de siste årene.

Teknologi inn i skolen

– Vi bør allerede i skolen gi våre barn som nå er mellom 6-10 år innføring i grunnleggende teknologikunnskap slik at de er forberedt når de skal ut i arbeidslivet. Vi har allerede mye kompetanse i Norge. Blant annet har vi de som er verdensledende på videokonferanser og har også vært med å utvikle mobilteknologien vi har i verden i dag. Alt ligger godt til rette for at vi kan være en av de landene i verden som er i bresjen for teknologiutviklingen da vi har gode forutsetninger, men da må dette tidlig inn i skolen og barna må lære også at det er viktig å samarbeide med andre. For vi i Norge klarer ikke alt alene, sier han. I foredraget trakk han frem eksemplet når svenskene skulle gå fra venstre til høyrekjøring som et eksempel på hvor kaotisk teknologiverden kan virke akkurat nå.

– Det sies at president Robert Mugabe fra Zimbabwe lo av svenskene og uttalte at de ikke skulle være så dum at de gjorde dette på en dag men over tid. Den tilnærmingen er kanskje heller ikke så bra, sa han til stor latter i salen.

Han mener at det er noen ting man kan vente litt med, men at man er nødt til å planlegge. Samtidig er det en del tog som går om man ikke følger med i timen.

– Teknologien er her allerede. Mulighetene er her. Nå er det opp til oss selv om hvordan vi tar den i bruk og regulerer den. Men vi må ta på alvor at teknologien eksistere og er kommet for å bli, sa han.

Ivareta verdine

Til LO Stats tillitsvalgte sa han at det nå handler mye om å ikke være nei-gjengen.

– Nå gjelder det å istedet se på verdiene vi er opptatt av og spørre oss selv hvordan vi kan ivareta dette på best mulig måte ved å ta i bruk teknologien. Men vi skal ikke være blinde ja-mennesker og si ja til alt, sa han.

Han viste tilbake til starten av oljeeventyret.

– I starten var Norge helt avhengig av å samarbeide med andre aktører i verden med kompetanse på olje og gass. Så har vi vært gode å lære av dette og deltatt i kunnskapsutviklingen og gjort dette til vår fordel. Slik må vi også tenke i framtiden.

– Dere i LO bør si mer ja til teknologi og se muligheten. Vi må også tenke at outsourcing har kommet for å bli. Vi har ikke en situasjon i Norge der vi kan få til alt selv, bli best på alt selv uten å samarbeider med andre som har en kompetanse og kapasitet, sa han.

Kan senke skuldrene litt

Egil André Aas, leder av LO Stat, var fornøyd med at fylkesutvalgene ønsket å diskutere utfordringene i digitaliseringens tidsalder. Han mener det er viktig å sette dette på dagsorden da det er mange som trenger mer kompetanse om digalisering og hvordan dette påvirker hverdagene våre.

– Jeg er optimist og tenker at vi er nødt til å forholde oss til teknologien enten vi vil eller ikke. Så blir det måten vi møter den nye tiden på som blir viktigst. Her er det et stort mulighetsrom, sier han.

OPTIMIST: LO Stat-leder Egil André Aas er optimist, og mener teknologiutvikling bør utløse mer ressurser til mellommenneskelige oppgaver.

OPTIMIST: LO Stat-leder Egil André Aas er optimist, og mener teknologiutvikling bør utløse mer ressurser til mellommenneskelige oppgaver.

Nina Hanssen

Men han forstår også at mange arbeidstakere er bekymret for hastigheten og for hvordan det vil påvirke arbeidshverdagen i fremtiden.

– Forhåpentligvis så vil diskusjonen i dag gjøre at noen senker skuldrene litt. Jeg ser at det skjer mye, og vi må hele tiden være på vakt på hvor langt vi slipper teknologien løs i forhold til det vi driver med. Jeg vil at LO Stat sammen med forbundene skal være pådriver sammen for å finne en vei slik at vi kan ha en hånd på rattet i når det gjelder teknologi. Men diskusjonen avsluttes ikke her. Personvern og mange andre temaer er også viktig å diskutere så dette er nok bare en start, sier han.

– Men jeg tror det er viktig å se mulighetene. Kanskje kan vi tenke at teknologien kan frigjøre tid til andre ting som er viktig i samfunnet. Fore eksempel i hjemmesykepleien, så kan kanskje roboter eller andre hjelpemidler gjøre grovarbeidet slik at sykepleierne og hjemmehjelp i stedet kan bruke tiden til å samtale med mennesker. Det kan ikke en robot erstatte. Nærhet og kontakt mellom mennesker for å ivareta innbyggerne er viktig. Kanskje kan ny teknologi frigjøre tid til å styrke de mellommenneskelige relasjonene, sier han.

Være på vakt

Nestleder Sissel Skoghaug i Fagforbundet delte erfaringer med ulemper ved konkurranseutsetting av IKT-tjenester i sykehussektoren der Fagforbundet spilte en viktig rolle som vaktbikkje og varsler.

– Alle har tatt lærdom av dette. Når de skulle outsource grunnmuren i Helse Sør-Øst for et år siden måtte vi varsle. Og i ettertid ser vi at vår bekymring var reell. Noen hadde tilgang til helseopplysninger til halve Norges befolkning. Vi lærte mye av dette og nå er det endelig blitt bedre samarbeid og en god prosess om hvordan komme seg videre.

ERFARINGER: Nestleder Sissel Skoghaug i Fagforbundet delte sine erfaringer med IKT-outsourcing i sykehussektoren.

ERFARINGER: Nestleder Sissel Skoghaug i Fagforbundet delte sine erfaringer med IKT-outsourcing i sykehussektoren.

Nina Hanssen

– Vi i Fagforbundet mener IKT-kompetanse er en av de viktigste kompetanseområder vi har i Norge. Vi ønsker å bygge og ivareta dette området på en god måte. Vi tror Norge kan bli ledende innenfor IKT-bransjen slik Waterhouse sier.

Skoghaug mener de tillitsvalgte kan bidra med mye:

– Vi i LO er opptatt av å skape trygge nye arbeidsplasser, nytekning og er opptatt av at overganger til ny teknologi er gode. Jeg mener vi tillitsvalgte i LO er en viktig ressurs som kan bidra positiv til at Norge kan bli en kompetansespydspiss i verden, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse