JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Slutt å snakke om flaks! Snakk heller om menneskene som bygde landet

Møbelprodusent Jan Christian Vestre mener vi må lære av historien for at Norge skal klare omstillingen vi må igjennom.
AKTIV POLITIKK: Næringlivsleder Jan Christian Vestre mener omstilling krever en aktiv næringspolitikk, som Norge har vist fungerer gjennom hvordan vi har forvaltet oljeforekomstene.

AKTIV POLITIKK: Næringlivsleder Jan Christian Vestre mener omstilling krever en aktiv næringspolitikk, som Norge har vist fungerer gjennom hvordan vi har forvaltet oljeforekomstene.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Statsminister Erna Solberg slipper for lett unna når hun snakker om omstilling. Vi må ta historien om samfunnsbyggingen tilbake og være pådrivere for en aktiv næringslivspolitikk, sa en offensiv og engasjert næringslivsleder Jan Christian Vestre i Vestre AS på Rogalandskonferansen i dag.

Sammen med NTLs forbundsleder Kjersti Barsok ble den engasjerte næringslivslederen næringslivslederen utfordret til å snakke om fremtidens arbeidsliv i et grønt perspektiv.

Nostalgisk tilbakeblikk

Vestre tok salen med storm med sin nostalgiske og ideologiske tilnærming til tematikken som lokket fram både latter og applaus.

– Min bestefar så bare muligheter og levde under mottoet «Alt er mulig for Vårherre og en mekaniker». De utviklet mange mekaniske produkter som blant annet kuklemmer, treningsapparater og også en fiskekakestekings maskin, fortalte han.

Han forteller at til tross for trange kår, så levde bestefarsgenerasjonen i en tid uten de store bekymringene om klimakrise, migrasjon og andre globale utfordringer vi har i dag.

Sosiale møteplasser

I dag lager familiebedriften, som Vestre blant annet styrer sammen med sin mor, bærekraftige urbane utemøbler.

– Vi har laget møbler til flere norske byer og også til Times Square i New York, men for oss er det ikke viktigst å selge mest mulig. Vår visjon er at vi prøver å bidra positivt med å skape sosiale inkluderende møteplasser og felleskap for mennesker, sier han.

Felleskap og global solidaritet har alltid vært viktige verdier for Vestre med en fortid i AUF og som rådgiver på Stortinget. Han mener nå at Solberg slipper for lett unna når hun snakker om omstilling og om hvor mange arbeidsplasser som er skapt. Og minner om at SSB sier at Norge faktisk har «mistet» nesten 160 000 jobber siden 2009.

– Det er like mange mennesker som medlemmer i Fellesforbundet. I tillegg har vi en negativ industrivekst på fastlandet. Vi må snakke om den norske modellen og minne om historien. Her er tillitsvalgte en kjemperessurs og dere i fagbevegelsen bør ha trykket oppe, sier han.

Men han utfordret også salen til å ta mer aktiv stilling til hva man er for og ikke bare snakke om hva man er imot.

– Det er greit å være mot ting, som oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja, men hva er vi egentlig for? Er dere for eksempel for at vi skal bygge ut verdens største flytende havvindpark? Og vil dere vi skal bygge verdens største CO2-fangst anlegg? Spurte han.

Snakk om menneskene

FLT-medlem Jan Christian Vestre oppfordrer sine fagforeningskolleger i LO til å ta en offensiv holdning til en aktiv sysselsetting og næringslivspolitikk. Men da mener han vi må slutte å si at vi hadde flaks i Norge og fant oljen.

– Altfor mange går rundt og snakker om at vi i Norge har hatt flaks fordi vi fant Norge og ble en velferdsstat. Når vi sier dette til ungdommene så demobiliserer og pasifiserer vi dem i stedet for at man tenker innovativt. Ta historien tilbake, sa Vestre.

Han mener det er helt feil å snakke om flaks.

– Det at vi fant Ekofiskfeltet, forvaltet dette på en god måte og har utviklet den beste teknologien og i dag har 9000 milliarder på bok og har noen av verdens beste fagarbeidere på dette feltet handler ikke om flaks, men om hardt arbeid. Det må vi formidle til våre unge. Vi må skape flere Sam Eyde og visjonære folk som tør å satse, sier han.

Vestre dvelte ved hvordan Sam Eyde skapte Hydroeventyret.

– Da de bygde Vemork som ble verdens største vannkraftverk kostet dette to statsbudsjetter. Eyde fikk hjelp fra Sverige da han satset på dette. Den som intet våger intet vinner, sa han.

I dag er det bare to næringer i Norge som er i vekst, i følge Vestre. Det er laks og møbel.

Nå mener Vestre at fellesskapet med arbeiderbevegelsen i førersetet bør sette seg store mål og peke ut en ny retning for en bærekraftig omstilling. Men da må virkemiddelapparatet må være mer «på» og enklere å forholde seg til. Han skulle også ønske at myndighetene ved næringsministeren også kunne være med på å støtte det han kaller «bensin-på-bålet»-næringene som er på vei ut i verden.

– Hvorfor er regjeringen mer opptatt av å gi 5 milliarder kroner årlig til Tesla i USA som ikke gir norske arbeidsplasser enn å støtte bedrifter som vil bygge fornybar energi som faktisk kan skape arbeidsplasser og bidra til verdiskapningen. Han tenker spesielt på for eksempel de som ønsker å bygge ut verdens største flytende havvindpark eller fullføre CO2-fangst anlegg.

Investere i kunnskap og velferd

Noe som har irritert Vestre mest er de som sier at handlingsrommet er blitt mindre og at tiden for de store velferdsreformene er over.

– Hvem sier det? Dette er jo vi som bestemmer hvordan vårt fremtidige arbeidsliv blir. Da mener jeg vi trenger å investere i menneskene.

Vestre mener at fagbevegelsen bør være i forkant og å ha følgende krav for å løfte flere.

– Her bør vi kreve rett og plikt til livslang læring og blant annet halvere antall barn som ikke kan lese innen fire år. Det er viktig å investere i våre barn, sa han.

I tillegg bør man stå for et «produktivitetsløft» der man inviterer bedrifter til å bidra. Samt gjøre det enklere å ansette mennesker som ikke har full arbeidsevne.

– Vi må sammen i felleskap skape en god fremtid for alle i tråd med FNs bærekraftsmål. Men skal vi lykkes med de store målene så må også næringslivet bidra.

Vil bidra til FNs bærekraftmål

I tillegg til å lage bærekraftige møbler som produseres på en god måte med bruk av samme teknologi de brukte for å bygge oljeplattformer, har bedriften mål om å bidra til FNs bærekraftsmål i ulike samarbeidsprosjekter de har. Blant annet samarbeider de med Kirkens Bymisjon for å gi folk som ellers sliter med å få jobb muligheter for å følge opp mål 8 om anstendig arbeid, mål 9 om ingen utslipp ved å bruke batteridreven lastebil under transport, forteller han.

NTL-lederen: LO har viktig ansvar

NTLs forbundsleder Kjersti Barsok sa at forsamlingen på Rogalanskonferansen har et viktig ansvar for å bringe dette videre. Hun mener gjennom en aktiv næringspolitikk og reguleringer må staten tilrettelegge for framtidsrettede, klimavennlige næringer på samme måte som staten har tilrettelagt for at oljenæringen har kunnet vokse.

– Vi må bygge videre på det beste av norsk industribygging og den kompetansen vi har i disse næringene for å kunne skape nye, grønne næringer og videreutvikle de vi har. Vi i LO er i en helt unik posisjon, ingen kan bidra som oss til at omstillingen blir både grønn og rettferdig. Det er vi som kan omstilling og det er våre arbeidsplasser og arbeidsplassene til våre framtidige medlemmer dette handler om, sa hun.

Barsok mener det haster med å komme på banen.

– Vi i NTL er utålmodige - vi må sette opp farta! Vi trenger modige politikere som evner å legge til rette og bruke og styrke offentlig sektor aktivt samtidig som det legges til rette for næringsutvikling i privat sektor. Denne regjeringen har mange store ord, men i praktisk handling er det tynt og vi ser ingen satsing. Enten det handler om styrking av forskningen, virkemiddelapparatet eller å sikre arbeidslivslovgivning som gir trygge arbeidsplasser, sier hun.

Barsok roste arrangørene av Rogalandskonferansen setter av mye tid til dette tema.

– Jeg håper denne debatten også setter fart på debatten i fagbevegelsen i stort også, sa hun.

FAGBEVEGELSEN: NTL-leder Kjersti Barsok fagbevegelsen som har det beste utgangspunktet til å bidra til en grønn og rettferdig omstilling.

FAGBEVEGELSEN: NTL-leder Kjersti Barsok fagbevegelsen som har det beste utgangspunktet til å bidra til en grønn og rettferdig omstilling.

Nina Hanssen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse