JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjelden seier for NTL UiT

Alle får innsyn i Akademikernes forhandlingsresultat

Departementet har bestemt at de andre fagforeningene skal få fullt innsyn i resultatene av Akademikernes lokale forhandlinger.
FORNØYDE: Nestleder Marit M. Dahle (t.v.) og leder Torill Nustad i NTL Universitetet i Tromsø er fornøyd med å ha fått medhold i klagen sin.

FORNØYDE: Nestleder Marit M. Dahle (t.v.) og leder Torill Nustad i NTL Universitetet i Tromsø er fornøyd med å ha fått medhold i klagen sin.

Privat

anders@lomedia.no

En uenighet om protokollene under de lokale forhandlingene på UiT – Norges Arktiske Universitet, har endt med at NTL, Parat og Forskerforbundet ved universitetet får fullt innsyn i protokollene fra de lokale forhandlingene mellom universitetet og medlemmer i Akademiker-forbund.

– Det er sjelden vi får en så full seier som dette, sier leder Torill Nustad i NTL Universitetet i Tromsø.

Les også: – Forhandlingskaos ved UiO etter at staten fikk to tariffavtaler

Informasjon

Etter at det ble to tariffavtaler i staten, forhandler Akademikerne lokalt for seg, mens LO, YS og Unio forhandler om sin lokale pott for seg. Siden Akademikernes lokale forhandlinger skulle være ferdig først, krevde de tre andre å få innsyn i protokollen fra forhandlingen. De ville vite hva den siste lønnsutviklingen ved universitetet var, før de forhandlet for sine medlemmer. Først fikk de en liste som var anonymisert, men de tre krevde å få en usladdet liste.

Dette avviste UiT, og viste til at fagforeningstilknytning er en sensitiv personopplysning.

De tre organisasjonene anket, og saken endte hos Kunnskapsdepartementet. Departementet ga dem full støtte, og påla universitetet å gi de tre fullstendig innsyn i protokollene.

Les også: Utredningene om nytt lønnssystem i staten er forsinka

Prinsipp

Nustad og nestleder Marit M. Dahle er fornøyd med å ha fått departementets støtte i saken.

– Dette er en prinsippsak. Om innsyn og tilgang til informasjon, slik at forhandlingene skjer mellom likeverdige parter, sier Nustad.

De to tillitsvalgte synes også det er en god avklaring når departementet konstaterer at offentlig ansattes lønn og godtgjørelser er offentlig informasjon, og at medlemskap i Akademiker-forbund ikke er en taushetsbelagt opplysning.

– Det er viktig å ha denne informasjonen. Det å ikke ha den kan gi utilsikta og kanskje ulovlige likelønnskonsekvenser, for eksempel, sier Dahle.

Nustad er fornøyd med at det nå slås fast at det er fullt innsyn som gjelder for protokollene fra lokale forhandlinger.

– Det har vært ulik praksis rundt om i staten, og det er kjempeviktig med denne avklaringen fra departementet slik at tillitsvalgte vet at de kan bruke innsynsretten, sier Nustad.

Dahle poengterer at dette har krevd unødvendig mye arbeid.

– Dette har vært et stridstema flere steder, og har tatt ganske mye tid som vi kunne brukt på bedre måter. Vi trenger ikke å godta alt som kommer fra arbeidsgiver, og her visste vi at vi hadde en god sak, sier Dahle.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse