KATHARINA DALE HÅKONSEN (tekst) " />

Ole Palmstrøm

Bjarte (43) fikk hjerteinfarkt på jobb i Bergen fengsel. Nå kjemper han for bedre arbeidsvilkår

Fengselsbetjent Bjarte Engelsen Syse ­overlevde et hjerteinfarkt. Det takker han handle­kraftige kolleger i Bergen fengsel for.
2018032808000020180405093754

katharina@lomedia.no

ole@lomedia.no

– Jeg tenkte: «Bjarte, nå dør du».

Han skyver en tallerken med en halvspist karbonade i brun saus til side. Utenfor vinduene til restaurant Bjørk på Sørmarka konferansesenter danser snøfnuggene i vinden. Bjarte tenker tilbake på en annen kald mars-dag for et år siden. 30. mars 2017 startet som alle andre. Fengselsbetjenten stod opp, dusjet og klødde den tre måneder gamle valpen Asterix bak øret før han pakket seg inn i en varm skinnjakke og kjørte til jobben i Bergen fengsel. Fortsatt er alt som det skal på en vanlig torsdag. Men idet han nærmer seg fengselsporten, begynner det å gå rundt for Bjarte.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg ble bare mer og mer svimmel, men tenkte at bare jeg setter meg ned, blir alt bra, sier han.

Det er det siste Bjarte husker før han besvimer.

Elin (59) jobbet turnus i fengsel. Etter 30 år fikk hun nok

Fikk raskt hjelp - inger skader på hjerte

Hovedvakta ser at Bjarte segner om. På under et minutt er snarrådige kolleger – en av dem fengselsbetjent Liv Øye som har jobbet som sykepleier – på plass. De får ikke kontakt, kjenner ingen pulsslag og starter gjenopplivning. Leger og helsepersonell fra helseavdelingen løper til. Bjarte våkner først i ambulansen og får vite at han har hatt et hjerteinfarkt. Han fraktes til Haukeland sykehus for undersøkelser. Legene finner ut at en av blodårene inn til hjertet så å si var helt blokkert. Det kunne gått så altfor galt. Men fordi Bjarte fikk hjelp raskt, slapp han varige skader på hjertet. I dag er fengselsbetjenten takknemlig for at han lever.

– Jeg er glad for at jeg datt om der jeg datt og for at jeg har handlekraftige kolleger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BESTE SENDETID: I januar sendte NRK programmet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med ideen, overbeviste NRK og stod på for at sendingen skulle bli vellykket.

BESTE SENDETID: I januar sendte NRK programmet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med ideen, overbeviste NRK og stod på for at sendingen skulle bli vellykket.

Ole Palmstrøm

I dag er Bjarte var sympomene

Tida etter hjerteinfarktet gikk med til å stabilisere blodtrykket, lege kroppen og hjerterehabilitering. Bjarte hadde allerede vært sykemeldt i ett år på grunn av en «frozen shoulder» og hadde ikke mer sykemelding å ta av. Han måtte bruke oppsamlede fridager fram til sommerferien. Han satte inn all energi på å bli frisk og komme tilbake på jobb. Først utpå høsten fikk han tid til å kjenne på redselen og usikkerheten.

Han tenker av og til på at det kan skje igjen når han er alene, når han kjøre bil.

– Når jeg er alene, kan tankene komme. Da må jeg gå i meg selv og finne fornuften, sier han.

Når en har hatt hjerteinfarkt én gang, er det større sjanse for å få det igjen. Han er også arvelig belastet. Faren døde av hjerteinfarkt da Bjarte var 18 år. Han ble bare 45 år. I dag er Bjarte mer var symptomene. Han husker tilbake til lufteturen med Asterix kvelden 29. mars. Han kjente at det strålte i armen, men fortsatte bare å småløpe med valpen.

– Fy flate, hva var det jeg holdt på med?

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BESTE SENDETID: I januar sendte NRK 
programmet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med idéen, overbeviste NRK og sto på for at sendingen skulle bli vellykket.

BESTE SENDETID: I januar sendte NRK programmet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med idéen, overbeviste NRK og sto på for at sendingen skulle bli vellykket.

Ole Palmstrøm

Belastende å møte mennesker i sårbare situasjoner

Bjarte Engelsen Syse forteller sin historie fordi han ønsker mer oppmerksomhet rundt turnusjobbing i et arbeidsmiljø med emosjonelle belastninger.

– For at flest mulig skal klare å jobbe lenge i kriminalomsorgen, må arbeidsvilkårene bli bedre. På mange måter ofrer vi deler av livet vårt for å være fengselsbetjent, sier Bjarte, som er sekretær i Bergen Fengselsfunksjonærers forening.

KREATIV: Bjarte Engelsen Syse spiller synthesizer i bandet Winterbeach og komponerer egne låter. – Gjennom musikken kanaliserer jeg alle mulige følelser, sier han.

KREATIV: Bjarte Engelsen Syse spiller synthesizer i bandet Winterbeach og komponerer egne låter. – Gjennom musikken kanaliserer jeg alle mulige følelser, sier han.

Privat

Han har hørt om sju kolleger som har hatt hjerteinfarkt de siste årene. To av dem døde. Bjarte er kjent med en dansk undersøkelse blant sykepleiere som slår fast at nattarbeid øker risikoen for dødsfall med 26 prosent. Å møte innsatte i ekstreme situasjoner er en ekstra belastning. Han jobber på den mest restriktive avdelingen i høysikkerhetsfengselet, med de sykeste og farligste fangene.

– Når du møter mennesker som har mistet all grunn til å leve, som prøver å kutte sin egen blodåre så blodet spruter, som spiser sin egen avføring, som dunker sitt eget hode i vill fortvilelse i en ståldør. Da må du være veldig kald for ikke å bli berørt.

– Jeg tar med meg sterke inntrykk hjem. Jeg tenker og grubler og ser for meg ulike scenarioer. Hvorfor endte en innsatt med å gjøre de valgene han eller hun gjorde? Var det noe jeg kunne gjort for å hindre det som skjedde? Vi fengselsbetjenter er bare mennesker.

Drømmen er å jobbe i kriminalomsorgen til han går av med pensjon. Men etter hjerteinfarktet i fjor ser han ikke bare lyst på framtida. Han er bekymret over utarmede budsjetter, for liten tid til å rehabilitere innsatte og økningen av vold- og trusselhendelser mot ansatte.

Bjarte uttrykker seg gjennom musikken

Bjarte har bare jobbet i fengsel de siste 13 årene. Før det var han blant annet musiker, noe klesstilen vitner om. Han er svart fra topp til tå. Rundt ørene skimtes noen få blonde hårstrå som forteller at håret er farget. Opprinnelig hadde han lange, blonde lokker nedover skuldrene. Men et møte på rockeklubben Garage i Bergen på 90-tallet satte en stopper for det.

– En gang i baren overhørte jeg noen damer si at håret mitt var engleaktig. Det var ikke kult å høre når jeg følte meg som en tøff rocker.

Bjarte har alltid uttrykt seg gjennom musikk. Da han var liten og lukket døra til rommet sitt, kunne moren høre hvordan humøret hans var utfra musikken han spilte. I 2003 giftet han seg, og bruden gikk opp midtgangen i kirka til musikk han hadde komponert. I dag spiller hele familien – kona og to døtre – ulike instrumenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BRYR SEG: Fengselsbetjenten er vokst opp i et hjem med høylytte diskusjoner om politikk. – Å være samfunnsengasjert fikk jeg inn med morsmelka, sier Bjarte Engelsen Syse.

BRYR SEG: Fengselsbetjenten er vokst opp i et hjem med høylytte diskusjoner om politikk. – Å være samfunnsengasjert fikk jeg inn med morsmelka, sier Bjarte Engelsen Syse.

Ole Palmstrøm

Kom inn på fengselsskolen etter fem års kamp

Før Bjarte slo seg ned i Bergen med kone og barn, smakte han på musikerlivet i Oslo. Han ga ut en CD og spilte synthesizer på rave-fester og festivaler. Låtene ble plukket opp av radiostasjoner.

– Jeg er mer rocker og følte meg ikke helt hjemme i rave- og euro dance-musikken. Jeg følte at jeg solgte meg litt ut og trakk meg i 1996.

BELØNNET: Bjarte Engelsen Syse var produksjon- og innspillingsassistent på NRK-serien Offshore. Det fikk han en Amanda-statuett for i 1998.

BELØNNET: Bjarte Engelsen Syse var produksjon- og innspillingsassistent på NRK-serien Offshore. Det fikk han en Amanda-statuett for i 1998.

Privat

Samtidig tok han medieutdanning og jobbet på NRK-seriene Offshore og Soria Moria. I 2005 skulle de få barn og flyttet tilbake til Bergen. Han trengte jobb, og onkelen, som var inspektør i Bergen fengsel, foreslo at han kunne jobbe som ekstrabetjent.

– Jeg skulle bare jobbe her litt, men det har blitt 13 år.

Det ble også starten på en lang kamp. Bjarte fikk diabetes 1 om sjuåring, men har aldri sett på seg selv om syk. Folk med diabetes er friske som bare må leve på en litt annen måte.

– Det gikk en faen i meg. Jeg måtte bevise at jeg som diabetiker ikke var dårligere enn andre, sier han.

Etter en stund fikk han fast jobb i Bergen fengsel. Men Bjarte var ikke fornøyd. Han ville inn på fengselsskolen. Aspirantnemnda, som bestemmer hvem som skal komme inn, mente folk med diabetes kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko i fengselet. Bjarte følte seg stigmatisert. Han hadde aldri hatt føling på jobben. Etter fem års kamp snudde nemnda. Like før jul i 2010 fikk Bjarte beskjed om at han hadde kommet inn.

– Det boblet over inni meg, men samtidig gikk lufta helt ut av meg. Jeg følte meg helt tom. Da jeg kom hjem fra jobben tok jeg med meg et blad og satte meg alene i et rom. Der satt jeg hele ettermiddagen, uten å åpne bladet.

Kjemper for bedre arbeidsvilkår i fengsel

Bjarte har forsynt seg med sjokoladepudding, vaniljesaus og krem. Det går ned på høykant. Snart skal han tilbake på skolebenken på Sørmarka. Han deltar på et firedagerskurs i organisasjonskunnskap, noe som kommer godt med som sekretær i den lokale fagforeningen. Bjarte vant kampen om å komme inn på fengselskolen. Nå står kampen om arbeidsvilkårene for ansatte i kriminalomsorgen.

– Jeg er stolt av kollegene som har tatt det samme valget som meg. Å være fengselsbetjent er definitivt ikke et enkelt yrke å stå i, sier han.

{"400372":{"type":"m","url":"/image-3.400372.821ac30a47","cap":"BESTE SENDETID: I januar sendte NRK \nprogrammet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med idéen, overbeviste NRK og sto på for at sendingen skulle bli vellykket.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400374":{"type":"m","url":"/image-3.400374.3ad04ddde7","cap":"BESTE SENDETID: I januar sendte NRK programmet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med ideen, overbeviste NRK og stod på for at sendingen skulle bli vellykket.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400381":{"type":"m","url":"/image-3.400381.796b8671e6","cap":"BRYR SEG: Fengselsbetjenten er vokst opp i et hjem med høylytte diskusjoner om politikk. – Å være samfunnsengasjert fikk jeg inn med morsmelka, sier Bjarte Engelsen Syse. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400706":{"type":"s","url":"/image-3.400706.63f707aca9","cap":"KREATIV: Bjarte Engelsen Syse spiller synthesizer i bandet Winterbeach og komponerer egne låter. – Gjennom musikken kanaliserer jeg alle mulige følelser, sier han. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400707":{"type":"s","url":"/image-3.400707.6f1c61006c","cap":"BELØNNET: Bjarte Engelsen Syse var produksjon- og innspillingsassistent på NRK-serien Offshore. Det fikk han en Amanda-statuett for i 1998.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2","shadow":false},"fb":[{"type":"f2","title":"Sju på tampen","closed":false,"place":"Belastende å møte mennesker i sårbare si"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Sju på tampen

Hva har du ennå ikke gjort i livet?

– Spilt konsert på Wembley.

Hva gjør du når du skal unne deg noe?

– Kommer nok an på hvem jeg er sammen med og i hvilken sammenheng.

Hva er ditt første barndomsminne?

– Fem-årsdagen min. Da faren min kom fra jobb, hadde han med seg en rød tohjulssykkel med et rødt og et grønt håndtak på styret.

Hva er du lei av?
– Politisk arroganse.

Hva gjør deg bekymret?

– Den synkende omtanken for ­menneskers ve og vel og egoismens ­inntog i samfunnet.

Hvem har imponert deg mest?

– Flere personer, men jeg vil nok ­likevel trekke fram Malala Yousafzai.

Hva vil du anbefale?

Bry deg, engasjer deg og bruk stemmen din, for gjennom ord og handling kan vi skape morgendagen.

{"400372":{"type":"m","url":"/image-3.400372.821ac30a47","cap":"BESTE SENDETID: I januar sendte NRK \nprogrammet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med idéen, overbeviste NRK og sto på for at sendingen skulle bli vellykket.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400374":{"type":"m","url":"/image-3.400374.3ad04ddde7","cap":"BESTE SENDETID: I januar sendte NRK programmet Debatten fra Bergen fengsel. Det er takket være Bjarte Engelsen Syse. Han kom opp med ideen, overbeviste NRK og stod på for at sendingen skulle bli vellykket.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400381":{"type":"m","url":"/image-3.400381.796b8671e6","cap":"BRYR SEG: Fengselsbetjenten er vokst opp i et hjem med høylytte diskusjoner om politikk. – Å være samfunnsengasjert fikk jeg inn med morsmelka, sier Bjarte Engelsen Syse. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400706":{"type":"s","url":"/image-3.400706.63f707aca9","cap":"KREATIV: Bjarte Engelsen Syse spiller synthesizer i bandet Winterbeach og komponerer egne låter. – Gjennom musikken kanaliserer jeg alle mulige følelser, sier han. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"400707":{"type":"s","url":"/image-3.400707.6f1c61006c","cap":"BELØNNET: Bjarte Engelsen Syse var produksjon- og innspillingsassistent på NRK-serien Offshore. Det fikk han en Amanda-statuett for i 1998.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2","shadow":false},"fb":[{"type":"f2","title":"Sju på tampen","closed":false,"place":"Belastende å møte mennesker i sårbare si"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}