JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endelig definerer Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund hva seksuell trakassering er, sier tillitsvalgt

NFF-tillitsvalgte Tom Ivar Liland forteller om beskyldninger mot fengselsansatte om seksuell trakassering og overgrep mot andre ansatte.
Forbundet må vedta prosedyrer for hvordan tillitsvalgte skal håndtere saker om seksuell trakassering, mener Tom Ivar Liland, tillitsvalgt i Åna fengsel gjennom over 30 år.

Forbundet må vedta prosedyrer for hvordan tillitsvalgte skal håndtere saker om seksuell trakassering, mener Tom Ivar Liland, tillitsvalgt i Åna fengsel gjennom over 30 år.

Arash Nejad/nyebilder.no

yngvil@lomedia.no

nina@lomedia.no

katharina@lomedia.no

Nå har også NFF innført retningslinjer for forebygging av seksuell trakassering. Det gjorde forbundsstyret et par uker før landsmøtet.

Tillitsvalgte Tom Ivar Liland ber forbundet innføre rutiner for hva tillitsvalgte skal gjøre når medlemmer forteller at de er blitt utsatt for seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

Kvinner flykter fra Arbeiderpartiet i kjølvannet av metoo

– Gjennom over 30 år som tillitsvalgt, har jeg vært borti flere saker der ansatte har vært beskyldt for seksuell trakassering og seksuelle overgrep mot andre ansatte, forteller Tom Ivar Liland, tillitsvalgt i Åna fengsel, til FriFagbevegelse.

– Vi har gode rutiner for hvordan vi skal følge opp slike saker som involverer de innsatte i fengslene. Men ikke når det gjelder ansatte, sier Liland.

Han er veldig glad for at NFF har definert hva som er uønsket adferd fra sine medlemmer. Men fortsatt mangler en klar prosedyre fra forbundet om hvordan tillitsvalgte skal håndtere slike saker når de oppstår. Hittil har det vært tilfeldig og ulik praksis for hvordan disse sakene er behandlet, forteller Liland.

– Landsmøtet må pålegge sentralstyret å lage prosedyrer for hvordan alle ledd i organisasjonen skal opptre når et NFF-medlem blir utsatt for eller beskyldt for seksuelle krenkelser, foreslår Liland.

Forslaget skal stemmes over på landsmøtets siste dag torsdag.

– Aldri har noen regjering gjort mer for å rive ned det Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har bygd opp

Seksuell trakassering er:

Er du usikker på om du har blitt utsatt for seksuell trakassering? Lurer du på om du har utsatt noen for seksuell trakassering? NFF definerer det slik:

• Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom, ydmykende eller truende.
• Slik trakassering kan være alt fra seksuelle kommentarer, blikk og hentydninger, kommentarer knyttet til kropp eller utseende.
• Det kan være uønsket berøring, klemming, kyssing og alvorlige overgrep.
• Det er alltid skjerpende når det er en person med mer makt enn deg som gjør dette.

– Dette kan få folk til å tenke

– Det var på tide at vi fikk retningslinjer mot seksuell trakassering. Det kan få folk til å tenke over hvordan de oppfører seg og hvordan det påvirker andre, sier Ragne Opsahl, som har jobbet ti år som fengselsbetjent i Ila fengsel.

– Jeg tror ikke dette er et utbredt problem i kriminalomsorgen, men det har skjedd. Også på vår arbeidsplass, sier hun.

– De siste årene har vi fått en del kvinner på ledernivå i fengslene som er med på å dempe problemene. Jeg tror også at en kvinne som forbundsleder har bidratt positivt i miljøet.

Kjersti Opedal, fengselsbetjent ved Oslo overgangsbolig, syns det er bra at forbundet har brukt tid på å lage retningslinjene.

– Bare det at forbundet retter søkelyset mot seksuell trakassering, kan gjøre noe med kulturen i kriminalomsorgen.

Justisminister Wara sier at budsjettkutt ikke skal gå utover sikkerheten i fengslene

Hvor går mine grenser?

– Retningslinjene for å forebygge seksuell trakassering kan bidra til at man tenker over hva ens egne grenser er, sier avtroppende NFF-leder Rita Bråten på landsmøtet.

– Folk har forskjellige grenser. Tenk over hva dine grenser er, oppfordrer hun medlemmene til.

Hun understreker at både kvinner og menn som opplever at andre tråkker over grensa, må si fra.

– Hvis de som gjør dette aldri får beskjed om det, fortsetter de bare. Da endrer de ikke sin oppførsel, mener Bråten.

Mozell som aperitiff

Før festmiddagen var det Mozell til aperitiff, og forbundet spanderte to glass med vin eller øl til maten. Det er hovedregelen i forbundet.

– Metoo har bidratt til at også vi tenker mer over alkoholinntak på arrangementer som dette, sier avtroppende forbundsleder Rita Bråten.

«Alle i NFF skal ha et bevisst forhold til sitt eget alkoholinntak og sin egen oppførsel under ruspåvirkning», står det i retningslinjene.

Hadde ikke retningslinjer mot seksuell trakassering før

Forbundet skal arbeide for likestilling og mot diskriminering, står det fra før i forbundets vedtekter. Men NFF har ikke hatt egne retningslinjer mot seksuell trakassering før. De er blitt inspirert av retningslinjene til Norsk Tjenestemannslag.

Forbundet er tilsluttet de nordiske yrkesetiske retningslinjene, som sier at seksuell trakassering eller andre former for uønsket seksuell oppmerksomhet gjennom ord eller kroppsspråk ikke skal forekomme.

Hvor blir det av metoo-tiltakene som LO skulle komme med, spør kvinnene bak fagbevegelsens metoo-opprop
Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse