MERETE JANSEN (tekst) " />

Ole Palmstrøm

Erling Holmøy: – Jeg har aldri laget noe innvandringsregnskap

Det trauste statistikkbyrået var brått forvandlet til en krigsskueplass. På hver sin front kjempet SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen om retten til sannheten. Og midt i kryssilden: Forsker Erling Holmøy.
2017120113004420171201142404

merete.jansen@lomedia.no

ole@lomedia.no

– Jeg likner litt på Morgan Kane, slår Erling Holmøy fast da han får se et rykende ferskt bilde av seg selv. Det er vanskelig å vite om han spøker. For selv om han er avbildet ved en bardisk, er det lite som minner om en farlig drapsmann på evig jakt etter hevn. Tvert imot ligger det en egen ro over den høye, slanke mannen. Men i likhet med Norges mest populære cowboyhelt på 60- og 70-tallet, har også Holmøy måttet føre en kamp mot «de andre».

Hver tredje direktør i direktoratene har opplevd politisk press

Avskiltet

«Mannen bak innvandringsregnskapene får ikke forske mer», skrev nettstedet Minerva 24. oktober, og andre medier var raske med å følge opp. Det vakte stor oppsikt at en av de mest anerkjente forskerne ved Statistisk sentralbyrå (SSB) skulle overføres til en avdeling for statistikk. Mannen som gjennom 33 år har gitt viktige bidrag for å kunne vurdere fremtiden i det norske samfunnet, blant annet gjennom Perspektivmeldingen og innspill til pensjonsreformen. Det var et hardt slag å nærmest bli avskiltet over natten

– Dette står om yrkeskarrieren min. Det er tøft å få høre at du plutselig ikke er verdsatt lenger. Prosessen, kriteriene og den subjektive praktiseringen av dem har vært helt urimelig, sier Holmøy over en kopp kruttsterk kaffe.

Ikke bare på vegne av seg selv, men en hel gruppe av forskere som har viet store deler av yrkeslivet til SSB.

MOT VEGGEN: Erling Holmøy mener mange av forskerne i SSB har vært urettferdig behandlet. Han håper den nye ledelsen vil verdsette bedre arbeidet de gjør for å analysere fremtiden for den norske velferdsstaten.

MOT VEGGEN: Erling Holmøy mener mange av forskerne i SSB har vært urettferdig behandlet. Han håper den nye ledelsen vil verdsette bedre arbeidet de gjør for å analysere fremtiden for den norske velferdsstaten.

Ole Palmstrøm

Ulmet i et år

Konflikten som plutselig var en selvfølgelig del av alle nyhetssendinger og avisforsider, hadde inntil da ligget og ulmet i et års tid.

– Vi ante konturene allerede høsten 2016. Da kom forvarslene om at ledelsen ønsket å prioritere helt annerledes enn før. Dette bunner i en konflikt mellom to skoleretninger innen økonomien, mellom ulike måter å analysere samfunnsforhold på.

Flere av forskerne i SSB mistenkte at gruppen som ble satt ned for å se på behovene, var håndplukket nettopp med tanke på å argumentere for mer universitetspreget forskning. Altså av det slaget som krever publisering i internasjonale tidsskifter på et bestemt nivå. Og at dette kom til å bli viktigere enn hvilke temaer man skulle studere.

Konflikten toppet seg i slutten av oktober i år, da det ble kjent hvilke forskere som skulle plasseres i statistikkavdelingene. Det var blant annet de som har jobbet med langsiktige analyser av forhold som er typiske for Norge.

Holmøy hadde i god tid før dette meldt overgang fra en annen fagforening til NTL.

– NTL var mer offensiv og aktiv da disse sakene dukket opp på jobben, slår han kort fast.

Tonen er hele tiden saklig. Selv når han er på sitt mest engasjerte, er det lite mimikk og få store gester å spore.

Forskere i SSB ser seg om etter andre jobber

Ville bli speiderleder

Det var ikke gitt at Holmøy skulle havne akkurat i SSB. Som de fleste andre små gutter, drømte han om å bli politi eller brannmann. Speiderleder på heltid var også en mulighet. Da tiden kom for å velge seg en studieretning, vurderte han blant annet historie og naturfag.

– Det viktigste var egentlig å kunne sette seg skikkelig inn i noe. Fordype seg.

Han var ung på det sterkt politiserte 70-tallet og havnet ofte i diskusjoner. Sosialøkonomi pekte seg da ut som et nyttig fag. Det bidro til å forstå samfunnsutviklingen og strukturene. I tillegg hadde Holmøy allerede som barn på Nordstrand i Oslo følt en fascinasjon for tallenes logikk i mattetimene.

Så fikk jeg også høre at det var lett å få seg jobb. Man slapp å gå rundt som en arbeidsledig akademiker. Forskningsavdelingen i SSB var et av stedene som pekte seg ut, den hadde et veldig godt rykte – et slags varemerke blant økonomer.

SSB-ansatte vil gi den nye ledelsen en sjanse

– Ingen innvandringsforsker

Da han først var kommet til SSB, ble han værende. Med unntak av et drøyt år i Finansdepartementet, har han aldri jobbet noe annet sted. Det høres unektelig ganske kjedelig ut. Men en slik antydning blir kontant avvist.

– Miljøet har vært og er så stort. På det meste var vi mellom 90 og 100 forskere. Dermed kunne man jobbe med veldig mye forskjellig, fra det helt teoretiske til ting som var mer praktisk rettet. Så det var på en måte mulig å skifte jobb uten å skifte arbeidsgiver.

Etter hvert har Holmøy blitt en av SSB-forskerne pressen oftest vender seg til. Det har handlet om alt fra virkningen av næringspolitikk og skattlegging til eldrebølge og pensjonsreform. Men det han de siste årene er blitt mest kjent for, er de langsiktige effektene av innvandring på norsk økonomi.

– Men jeg er ingen innvandrerforsker! slår han tørt fast flere ganger i løpet av intervjuet.

Det var Finansavisen som først brukte begrepet innvandringsregnskap i 2013.

– Jeg har aldri laget noe innvandringsregnskap. Vi lager analyser av virkningene av innvandringen under ulike forutsetninger for integrering. Det har vært veldig mye ståhei, spesielt etter at tallene ble trukket frem igjen under flyktningkrisen i 2015.

Holmøy legger vekt på at han først og fremst har forsket på hvor vanskelig det blir å finansiere velferdsstaten fremover.

– Og da er innvandring ett av de temaene det er en selvfølge å komme innom. Det er altfor viktig til at man kan la det ligge.

Braket løs

24. oktober braket det for alvor løs. SSB var på alles lepper - og det handlet ikke engang om statistikk. Først og fremst dreide det seg om SSBs administrerende direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen. Men Erling Holmøy var også et yndet intervjuobjekt. Han la ikke fingrene imellom. «Jeg føler meg urettferdig behandlet», sa han til Minerva. «Jeg føler meg forfulgt,» ble han sitert på i Nettavisen.

Det aller største stridsspørsmålet var om han var «avskiltet» fordi han hadde regnet på innvandring. At dette handlet mer om person og tema enn om SSBs behov for omstilling. Argumentene bølget frem og tilbake i debattprogrammer og avisspalter. Spenningstoppen kom 10. november, da SSB-sjef Meyer fikk beskjed om at hun ikke lenger hadde finansministerens tillit, men likevel nektet å gå av. I kulissene satt Holmøy og lurte på om det kanskje var på tide å forlate den synkende skuten.

– Det har skjedd noe med meg disse ukene. Jeg vurderer nok andre jobbmuligheter nå. Det er ikke mye jeg har fått undersøkt, men svart hav er det ikke, så mye har jeg skjønt.

Det skinner tydelig gjennom at noen har tatt kontakt, uten at dette er noe han ønsker å utdype videre. Det at SSB-sjefen nå har gått av, endrer ikke nødvendigvis så mye.

– Det har roet seg noe nå, den verste dramatikken ligger bak oss. Men sikfte av toppleder må følges opp i prioriteringer. Man må verdsette de ansatte og den viktige jobben de gjør.

SSB-ansatte advarte om leveringsevne og omdømmetap

UROLIG. Den siste tiden har det vært vanskelig å finne roen til å lese. Men i yngre dager dro han ofte til Deichmanske i Oslo sentrum.

UROLIG. Den siste tiden har det vært vanskelig å finne roen til å lese. Men i yngre dager dro han ofte til Deichmanske i Oslo sentrum.

Ole Palmstrøm

Sine egne slag

Mens de to mektige kvinnene har kriget for åpen scene, har Holmøy ført sine egne små slag på internett. Der har han funnet en ny lidenskap: Kjappe omganger med sjakk mot ukjente spillere over hele verden. Ofte har det trukket ut i de små nattetimer. De tre barna er for lengst ute av redet, og han har bare seg selv å ta hensyn til.

– Det er fengende å sette seg i en situasjon der det tilsynelatende står om livet. Det er ikke likegyldig om du vinner eller taper. Hvis du ikke synes det er morsomt å vinne, bør du ikke spille sjakk. Men jeg er ikke noe spesielt god, føyer han beskjedent til.

Vi har litt vanskelig for å tro ham, for dette er ikke en mann som gir inntrykk av å gjøre noe halvveis. Like fullt, han uttrykker seg på samme måte når snakker om en annen hobby: gitarspill

– Jeg spiller og synger med en kompis. Beatles, Neil Young, Eagles og sånt. Ikke så veldig originalt. Vi øver en gang i uken, og vi opptrer litt. Men bare på amatørnivå, forter han seg å legge til.

Hevneren

Med alt som har skjedd og det store kjøret fra media, er det vanskelig å finne den nødvendige roen til å synke ned i godstolen med Ibsen, Bjerke eller Zweig. I barndommen pleide han å ta toget inn til sentrum sammen med broren for å låne bøker på Deichmanske bibliotek. Interessen for historie og western brakte ham blant annet i kontakt med datidens store helt: Morgan Kane. Ikke mindre enn tre ganger har han lest serien om den kvinneglade hevneren med psykopatiske trekk. «Nyansert», er hans egen karakteristikk av marshallen.

Forskeren vil gjerne ha med kaffekoppen under fotograferingen ved den svakt opplyste bardisken. Han kan jo ikke bli altfor lik Morgan Kane. Men hvem vet hva som rører seg bak det stålblå blikket. Kanskje Holmøy også drømmer om å hevne seg? Han har jo tross alt fått livet snudd helt på hodet de siste månedene.

LO og NHO støtter Jensens inngripen i SSB-saken
LO og NHO krever at kuttene i SSB blir stoppet

{"364485":{"type":"m","url":"/image-3.364485.d373a6313c","cap":"MOT VEGGEN: Erling Holmøy mener mange av forskerne i SSB har vært urettferdig behandlet. Han håper den nye ledelsen vil verdsette bedre arbeidet de gjør for å analysere fremtiden for den norske velferdsstaten.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"364487":{"type":"m","url":"/image-3.364487.01786ca26f","cap":"UROLIG. Den siste tiden har det vært vanskelig å finne roen til å lese. Men i yngre dager dro han ofte til Deichmanske i Oslo sentrum. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f2","title":"Erling Holmøy","closed":false,"place":"Avskiltet"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg har aldri laget noe innvandringsregnskap. Vi lager analyser av virkningene av innvandringen under ulike forutsetninger for integrering","place":"Braket løs"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Erling Holmøy

Hva: Forsker ved SSB, av mange kjent for sine analyser av innvandringens økonomiske konsekvenser.

Hvorfor: Sto midt i konflikten rundt omorganiseringen av SSB. En av 25 forskere som skulle overføres til statistikkavdelingene.

Status: Født 25. mars 1959. Vokst opp på Nordstrand og bor nå på Bøler i Oslo. Tre voksne barn.

Jeg har aldri laget noe innvandringsregnskap. Vi lager analyser av virkningene av innvandringen under ulike forutsetninger for integrering

Erling Holmøy

{"364485":{"type":"m","url":"/image-3.364485.d373a6313c","cap":"MOT VEGGEN: Erling Holmøy mener mange av forskerne i SSB har vært urettferdig behandlet. Han håper den nye ledelsen vil verdsette bedre arbeidet de gjør for å analysere fremtiden for den norske velferdsstaten.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"364487":{"type":"m","url":"/image-3.364487.01786ca26f","cap":"UROLIG. Den siste tiden har det vært vanskelig å finne roen til å lese. Men i yngre dager dro han ofte til Deichmanske i Oslo sentrum. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f2","title":"Erling Holmøy","closed":false,"place":"Avskiltet"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg har aldri laget noe innvandringsregnskap. Vi lager analyser av virkningene av innvandringen under ulike forutsetninger for integrering","place":"Braket løs"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}