JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret:

Fafo-forsker: Avtalen er langt fra worst case

En revidering av lønnssystemet i staten kan føre til enda større forskjeller i lønninger, mener forsker Kristine Nergaard.
PENSJON: –  Jeg vet ikke helt hvordan myndighetene nå tenker å få til videre framdrift i spørsmålene knyttet til offentlig tjenestepensjon, sier Kristine Nergaard.

PENSJON: – Jeg vet ikke helt hvordan myndighetene nå tenker å få til videre framdrift i spørsmålene knyttet til offentlig tjenestepensjon, sier Kristine Nergaard.

Anette Karlsen

katharina@lomedia.no

– Det er et godt stykke unna der LO Stat ønsket å lande. Men når de var i den sitasjonen de var, der staten allerede hadde inngått en avtale med Akademikerne, er dette langt fra worst case. Det kunne gått mye verre, sier forsker Kristine Nergaard fra Fafo.

Les også: Ingen streik i staten

Forskjeller over tid

Nergaard er spent på de langvarige konsekvensene av to tariffavtaler staten.

– En ting er pengene og fordelingen i år, men hvordan blir det med to lønnssystem over tid? Og hvordan vil partene løse utfordringene ved at man det kommende året skal bli enige om et revidert lønnssystem for staten, spør forskeren.

Viktig med et åpent mandat

Partssammensatte utvalg skal se på endringer i forhandlingssystemene innen 1. februar. I mandatet for utvalgsarbeidet til Akademikerne er det en forutsetning av en ikke skal forhandle om fordeling av lønnstillegg sentralt, bare rammen.

– Det kunne ikke LO Stat leve med, og det var derfor viktig å få en mer åpent mandat for det utvalgsarbeidet som LO Stat med flere, skal i gang med, sier Nergaard.

Les også: Hva er det egentlig som står på spill for de statsansatte?

Mye usikkerhet knyttet til utvalgene

I mandatet for arbeidet i LO Stats, Unio Stats og YS Stats utvalg er de strenge føringene knyttet til at all lønnsvekst skal skje lokalt, tatt vekk og det åpnes det for at framtidige lønnsforhandlinger kan forhandle som sentrale tillegg. Nergaard lurer på hvordan dette vil arte seg.

– Blir det to utvalg som jobber parallelt? Og vil to separate utvalg dra avtalene lengre fra hverandre slik at lønnssystemene i årene framover blir mer og mer ulike? Eller vil man satse på en felles løsning og ny enighet i forbindelse med lønnsoppgjøret i 2017?

Sterkt press på enighet i 2017

I mellomoppgjøret i 2017 skal en forhandle teksten i tariffavtalen.

– Det blir spennende hvordan utvalgsarbeidet legges opp og hvordan det blir håndtert inn mot lønnsoppgjøret til neste år. Det kommer til å bli vanskelig fordi det er ulike syn på hvordan et framtidig lønnssystem for staten skal se ut. Samtidig vil man stå ovenfor et vanskelig mellomoppgjør hvis man ikke klarer å nærme seg hverandre i utvalgsarbeidet.

Les også: Akademikerne godtar at staten får avgjøre hvem som får lønnstillegg

Arbeidet med ny pensjonsavtale er stoppet opp

– Det er interessant at pensjon ikke er tema. Alle parter er innstilt på at en bør gjør noe med pensjonssystemet i offentlig sektor, og i kommunal sektor er enige om å fortsette arbeidet med å tilpasse tjenestepensjonsordningen til ny folketrygd.

– I staten synes arbeidet med pensjon å ha stoppet opp, og det får nok også betydning for hvor langt man kan komme i kommunal sektor.

Praktiske utfordringer med to avtaler

Det kan medføre en del praktiske utfordringer med to tariffavtaler og to lønnssystem siden medlemsmassen mellom Akademikerne og de tre andre hovedsammenslutningene er overlappende.

– Stakkars de som skal sitte og oppdatere lønns- og personalregistrert. Det er heller ikke sikket at arbeidsgiver vet hvor folk er organisert, sier Fafo-forskeren og legger til at de uorganisert trolig vil bli plassert i avtalen som LO Stat med flere ble enige om med staten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse