JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er den nye tjenestemannsloven

Tjenestemannsloven skal hete «statsansatteloven» framover.
FORNØYD: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener regjeringen har lagt  en forenklet og forbedret lov på bordet

FORNØYD: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener regjeringen har lagt en forenklet og forbedret lov på bordet

Erlend Angelo

anders@lomedia.no

Onsdag la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fram forslaget til lov som skal erstatte tjenestemannsloven.

– Staten skal være en moderne og attraktiv arbeidsgiver. Da er det viktig at lover og regler som gjelder for ansatte i staten er tilpasset tiden vi lever i, sier Sanner i en pressemelding.

Han sier de har lagt fram en forenklet og forbedret lov, som ifølge Sanner følger opp anbefalingene fra Tjenestemannslovsutvalget, som var enstemmig i sine anbefalinger. Her var LO Stat representert.

Midlertidigheten i staten skal ned, i følge Sanner:

– Det har vært for høy andel midlertidig ansatte i staten, særlig i universitets- og høyskolesektoren. Derfor strammer vi nå inn adgangen til midlertidige ansettelser i staten, sier Sanner.

Se forslaget i sin helhet: Lov om statens ansatte

NTL om forslaget: – Tar fra statsansatte grunnleggende rettigheter

Her er noen av elementene i forslaget:

Lovfester kvalifikasjonsprinsippet. Har vært ulovfesta, men slått fast i forvaltningspraksis og vist til i dommer.

Foreslår å videreføre personalreglement for virksomheter, og at det ikke er nødvendig å stadfeste det hos KMD.

Ansettelser: Vil videreføre to-trinnsbehandling, der nærmeste leder innstiller (ikke innstillingsråd som i dag) og viderefører ansettelsesrådet som det som ansetter og at det fortsatt skal være et kollegialt organ. I tråd med utvalget.

Flytteplikt: Vil ha samme regler som i kommunal og privat sektor når det gjelder hva arbeidsgiver kan pålegge av flytting. De ansatte skal ha rett til å flytte med stillingen, men departementet vil fjerne fritak fra flytting. De som ikke er forpliktet å følge med, skal ha fortrinnsrett til ny stilling i staten.

Midlertidige ansettelser: Viderefører bestemmelse om utdanningsstillinger, men ikke midlertidige ansettelser der arbeidet enda ikke er fast organisert. Beholder grense på seks måneder for midlertidige ansettelser generelt. Innfører drøfting én gang i året mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, om bruken av midlertidige stillinger. Midlertidige skal få fast stilling etter tre år.

Prøvetid: Vil at det som hovedregel skal være prøvetid, fortsatt på seks måneder. Arbeidstaker skal fortsatt kunne sies opp, og forlenger oppsigelsesfristen med én uke til 1 måned. Departementet følger også utvalgets forslag om at arbeidstakeren har rett til å stå i stillingen mens en klage på oppsigelsen behandles, men ikke dersom saken skal behandles i retten.

Oppsigelse: Skal harmonisere med arbeidsmiljøloven. Departementet deler utvalgets oppfatning om hva som ikke er saklig grunn for oppsigelse. Foreslår, som utvalget, at adgangen til oppsigelse utvides til også å gjelde når den ansatte gjentatte ganger har krenket sine tjenesteplikter.

Fortrinnsrett: Departementet vil videreføre ordninga med ekstern fortrinnsrett. De vil fjerne Tilsettingsrådet for overtallige arbeidstakere i staten. NTL og LO ønsker å beholdet dette rådet.

Ordensstraff: Departementet viderefører en ordning med ordensstraff.

Avskjed: Departementet vil videreføre de materielle vilkår for avskjed.

Les mer:

Ti ting du må vite om tjenestemannsloven
Ny midlertidig-lov for offentlig ansatte
Nå skal tjenestemannsloven evalueres
Slik gikk det i da Bondevik ville modernisere tjenestemannsloven

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse