JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I framtida skal ingen miste AFP hvis arbeidsplassen deres overtas av private

Fagbladet og FriFagbevegelse har skrevet flere artikler om fortvilte ansatte som mistet muligheten til å gå av med AFP da sykehjemmet ble konkurranseutsatt. Nå blir dette hullet tettet.
Steinar Fuglevaag, Fagforbundet.

Steinar Fuglevaag, Fagforbundet.

Anette Karlsen

per.flakstad@fagbladet.no

Den nye avtalen om offentlig tjenestepensjon sørger for at ingen skal miste denne muligheten selv om arbeidsplassen deres blir konkurranseutsatt og driften overtatt av et privat selskap.

– For de som beholder en AFP som de ellers ville ha mistet, utgjør dette noe sånt som en million kroner mer i total pensjonsutbetaling, sier Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag.

Hjalmar (61) har vært NSB-ansatt siden 1974. Han kan miste AFP med fire måneders margin

Tar med seg AFP-rettighetene videre

I den nye avtalen heter det at det skal etableres systemer for medregning av kvalifikasjonstid og refusjoner mellom AFP-ordningen i offentlig og privat sektor, slik at kvalifikasjonstid fra privat sektor kan medregnes i offentlig sektor og omvendt.

Mer folkelig sagt betyr dette at ansatte som har arbeidet i en virksomhet eller bedrift med AFP-avtale, tar med seg rettighetene de har opparbeidet hvis de skifter fra offentlig til privat arbeidsgiver og omvendt.

Forutsetningen er at din nye arbeidsgiver også har en AFP-avtale.

Mange mistet AFP

Tidligere var det stengte skott mellom offentlig og privat AFP. Derfor forsvant denne rettigheten over natten for ansatte som ble virksomhetsoverdratt til en privat bedrift når den overtok en offentlig tjeneste, for eksempel driften av et sykehjem eller et renholdsoppdrag.

– I praksis betyr dette at en ansatt på for eksempel 60 år som jobber på et sykehjem der driften blir overtatt av et privat selskap, kan jobbe i to år og så ta ut privat AFP, sier Fuglevaag.

Kravet om at hun må ha jobbet minst 7 av de 9 siste årene i en AFP-virksomhet gjelder fortsatt, men det nye er at kravet er oppfylt hvis hun har 5 år med offentlig AFP-opptjening og 2 år med privat opptjening.

Fra 2025

– Regjeringen har vært opptatt av at en ny offentlig tjenestepensjon skal åpne for mer mobilitet mellom sektorene, og da mente vi at dette måtte gå begge veier. Det fikk vi gjennomslag for, blant annet ved at vi fikk tettet hullet som gjorde at de som i dag ville mistet AFP kommer til å få det i framtida, sier Fuglevaag.

Riktignok ligger dette noe fram i tid. Hvis medlemmene sier ja til det anbefalte forslaget om ny offentlig tjenestepensjon, vil den gjelder for dem som er født i 1963 og senere. De vil bli 62 år i 2025, og være de første som får glede av at dette AFP-hullet er tettet.

Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon

Sikrer også dem uten AFP

Også ansatte som overdras til et privat selskap uten AFP-avtale, er til en viss grad sikret. Den nye tjenestepensjonsordningen inneholder nemlig et punkt om «Betinget tjenestepensjon». Dette er et tillegg til alderspensjonen som kan tas ut av dem som ikke kvalifiserer til AFP, og den skal kunne tas ut fleksibelt fra 62 til 70 år.

– Dette er en ordning som det blir satt av penger til i et fond. Når du har opptjent rettigheter, har du også krav på utbetaling. Den er ikke like gunstig som AFP-ordningen, men gir økt sikkerhet for den framtidige pensjonen for alle som ikke kvalifiserer til AFP, Sier Steinar Fuglevaag.

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse