JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRIHET: De innsatte kan dra på båttur alene, men de har ikke lov til å   ikke glem redningsvesten.

FRIHET: De innsatte kan dra på båttur alene, men de har ikke lov til å ikke glem redningsvesten.

Ole Palmstrøm

Ingen fanger rømmer fra verksbetjent Viken: – Jeg er jævlig heldig som har denne tilliten

Langt inni granskauen i Nord-Odal lever verksbetjent Lars-Petter Viken ut villmarksdrømmen. Han har som jobb å gi straffedømte opplevelser i vær og vind.
2018101910441320181019104519

katharina@lomedia.no,

ole@lomedia.no

* Denne reportasjen ble lagd før regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ble lagt fram. Der står Hedmark fengsel, Bruvoll avdeling på lista over 7 åpne fengsel som skal vekk.

4.400 ansatte i kriminalomsorgen går ut i politisk streik mot fengsel-nedlegging

KAN BLI BORTE: – Innsatte mister et unikt tilbud om fengselet blir lagt ned, sier Lars-Petter Viken.

KAN BLI BORTE: – Innsatte mister et unikt tilbud om fengselet blir lagt ned, sier Lars-Petter Viken.

Ole Palmstrøm

For litt siden speilte godværsskyene seg i det blikkstille vannet. Nå lager en svak bris en ruglete vannoverflate idet to grønne kanoer, fire menn og fire fiskestenger siger utover Longsjøen.

Bakerst i en av kanoene sitter Lars-Petter Viken (50), mannen som skapte sin egen jobb. Hver dag, hele året – i regn og rusk, sol og hete – drar han ut på tur sammen med innsatte ved Hedmark fengsel, Bruvoll avdeling.

Å være i naturen, hjalp Lars-Petter gjennom en vanskelig periode i livet hans. Nå legger han til rette for at opplevelser i vær og vind skal hjelpe straffedømte.

Innsatte lærer å like naturen

– Før de kom i fengsel, tror jeg få innsatte tenkte at dette også kan være soning, sier Lars-Petter.

Det visste heller ikke den tidligere tømreren da han begynte å jobbe i det åpne fengselet i Bruvoll i Hedmark for ti år siden. Etter mange år i tømreryrket var kroppen sliten. Da det dukket opp et vikariat i arbeidsdriften, søkte han og fikk jobben. I løpet av det første året fikk han ideen om å ta med straffedømte ut i naturen og lære dem å like friluftslivet. Og de siste sju årene har dette vært jobben til den tidligere tømreren.

– De kaller oss Monsen-gruppa, og det stemmer jo litt, humrer verksbetjenten.

Drar på orrhaneleik og pilketurer

Ingen dag er lik på tur med Lars-Petter. I går bygde de gapahuk på toppen av et fjell. I morgen skal de på båttur på Storsjøen. De har også vært på orrhaneleik, pilketur og søkt opp dyrespor. Gjengen veksler mellom 15 aktiviteter.

– Om vinteren slår vi laka på isen, sier han og forklarer: – Når isen er fire centimeter tykk og vi ser at fisken svømmer under, klubber vi til så fisken svimer av. Så hugger vi en åpning i isen og plukker den opp.

– En vikar tok gruppa mi en stund, men da sluttet gutta å møte opp. De gikk bare på tur. Det ble for kjedelig, sier verksbetjenten.

TRIST: Arbeidet til verksbetjenten kan bli borte om Stortinget vedtar å legge ned sju fengsel. – Jeg mister en givende jobb hvor jeg hjelper unge rusmisbrukere ut av et rushelvete, sier Lars-Petter.

TRIST: Arbeidet til verksbetjenten kan bli borte om Stortinget vedtar å legge ned sju fengsel. – Jeg mister en givende jobb hvor jeg hjelper unge rusmisbrukere ut av et rushelvete, sier Lars-Petter.

Ole Palmstrøm

Fikk fiskekort i betaling

Innsatte er med å bestemme hva de skal bruke dagene til. De tar også oppdrag, bygger gapahuker og slår gresset til gamle damer. Men miljøgruppa til Lars-Petter har ikke krav på seg om å tjene penger. Det er han glad for. Ved fengselet er det to andre utegrupper som har krav til inntjening. En jobber for Gardermoen og den andre tar oppdrag i kommunen.

– Dersom noen innsatte klager over oppdrag, minner jeg dem på hvor heldige vi er og at hvis de fortsetter å klage, kan de bytte til en av de andre utegruppene. Da blir det stille.

Gapahuken ved vannkanten har Lars-Petter bygd sammen innsatte for Sand fiske- og jegerforening. I betaling fikk de ti årlige fiskekort og gratis lån av en robåt.

– Jeg synes det er viktig at vi utfører oppdragene på en skikkelig måte og rydder opp etter oss, sier Lars-Petter.

KANOTUR: Bestefaren tok med Bastian Aksnes (foran) på fisketur i barndommen. Både han og Stian Zachariassen setter pris på friluftslivets små gleder.

KANOTUR: Bestefaren tok med Bastian Aksnes (foran) på fisketur i barndommen. Både han og Stian Zachariassen setter pris på friluftslivets små gleder.

Ole Palmstrøm

Stas å spise kortreist fisk

Lars-Petter har vært på fisketur på Longsjøen mange ganger, både i fritida og med innsatte. Og han har fått fisk før, en gang dro han opp en ørret på halvkiloen. Den historien har Bastian Aksnes (29) hørt mange ganger. I dag har han innmari lyst til å få en på kroken.

– Gutta synes det er ekstra stas å steke fisken de har fått på bålet, sier Lars-Petter.

Svisj – snøret flyr gjennom lufta og treffer vannet langt der borte. Bastian er stille og venter før han drar inn. Når sluken nærmer seg kanoen, klukker spinneren mot vannskorpa. Ingen fisk, nytt kast, ny venting og ny klukking. Bastian lener seg tilbake. Han har god tid.

Verksbetjenten forstår at folk kan trå feil

Før Lars-Petter traff Bastian, visste verksbetjenten nesten ingenting om 29-åringen.

– Jeg vil gjerne behandle alle likt. Om jeg hadde lest dommene og visste hva de satt for, hadde jeg kanskje ikke klart det, sier han.

At Lars-Petter ønsker fordomsfrie møter, bunner i opplevelser fra oppveksten. Fra han var femten år, måtte han klare seg selv.

Lars-Petter bodde alene, sluttet på skolen og begynte å jobbe. På den tida pakket han ofte sekken og dro til skogs.

– Jeg var i opposisjon på den tida. Hadde jeg endt i galt miljø, kunne jeg havnet utpå. Jeg verken dømmer eller unnskylder mennesker i fengsel, men jeg forstår at folk kan trå feil.

– Jeg husker at det hjalp å være ute i naturen.

Regjeringen foreslår å legge ned sju fengsler. – Statsbudsjettet er en krise for ansatte, sier topptillitsvalgt

FRITID: Lars-Petter  (til høyre) legger til rette for at innsatte fortsetter med noen av friluftsaktivitetene etter soning.

FRITID: Lars-Petter (til høyre) legger til rette for at innsatte fortsetter med noen av friluftsaktivitetene etter soning.

Ole Palmstrøm

– Jeg er jævlig heldig som får denne tilliten

Lars-Petter Viken er ikke typen som graver og spør om bakgrunnen til mennesker han treffer. Men han opplever at turkameratene etterhvert forteller om når og hvordan de trådde feil og om drømmene for framtida.

– Det er fryktelig fine folk. Jeg lærer noe hele tida selv om ikke de tenker over det. Jeg er jævlig heldig som får denne tilliten, sier han.

En som ønsker seg et rusfritt liv, er Trond Bjerkely (46). Han er høy, slank og muskuløs. I ungdommen og til langt oppi 20-årene syklet han på landslaget. Han har klatret de bratteste bakker på to hjul. Men så gikk det utfor. Han byttet ut pallplasseringer med amfetamin. De siste 20 årene har han ruset seg. Nå soner han en dom for vinningsforbrytelser. Det er andre gang han er med i gruppa til Lars-Petter.

– Jeg kan ingenting om friluftsliv, men jeg har lyst til å lære, sier Trond.

Den tidligere syklisten vet ikke om han klarer å bli rusfri

Med et konsentrert blikk og famlende hender, spikker han opptenningsved med øksa. Han holder vedkubben med venstre hånd samtidig som han løfter øksa høyt over hodet for å få kraft. Like før øksa treffer kubben, drar Trond venstrehånda fort til seg for å unngå å bli truffet. Han gjør det et par ganger. Lars-Petter holder seg i bakgrunnen, men kommer med tips og råd om hvordan det kan gjøres. Det gikk bra denne gangen også. Ingen fingre er skadet, og opptenningsved er klar.

Trond Bjerkely tenker på livet etter soning og på broren og kjæresten utenfor. Begge to er rusmisbrukere.

– Jeg slipper snart ut. Jeg skulle nok hatt en lenger dom for å klare å slutte med rusen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STERKE MANNFOLK: – Jeg tar av meg hatten for de gutta her, sier Lars-Petter (t.v.). I går skulderbærte Trond (t.h.) og de andre innsatte tømmer til toppen av et fjell.

STERKE MANNFOLK: – Jeg tar av meg hatten for de gutta her, sier Lars-Petter (t.v.). I går skulderbærte Trond (t.h.) og de andre innsatte tømmer til toppen av et fjell.

Ole Palmstrøm

Ingen har stukket av fra utegruppa

Nå ryker det fra bålet, og det er tid for formiddagsmat. Lars-Petter steker pølser i en jernstekepanne midt i flammene på bålet. At Bastian og de andre håpet på ørret til lunsj, er det ingen som tenker på nå. Pølsene går ned på høykant.

Etter lunsjen kan de innsatte gjøre som de vil. Alle tre drar på tur i robåten. Lars-Petter er ikke redd for at de stikker av. I løpet av sju år har ingen innsatte rømt.

– Jeg liker å tro at dette er meningsfull soning og at de sitter igjen med positive opplevelser, sier Lars-Petter.

(Les flere artikler under bildet.)

GUTTA PÅ TUR: Etter en dag i det fri venter fengselscellene på Bastian Aksnes (f.v.), Stian Zachariassen og Trond Bjerkely.

GUTTA PÅ TUR: Etter en dag i det fri venter fengselscellene på Bastian Aksnes (f.v.), Stian Zachariassen og Trond Bjerkely.

Ole Palmstrøm

– Naturen virker beroligende

HJELP I VILLMARKA: Lasse Heimdal har tro på at naturen kan hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.

HJELP I VILLMARKA: Lasse Heimdal har tro på at naturen kan hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.

Joe Urrutia.

Naturopplevelser kan ha vel så god effekt som piller og samtaleterapi, mener forskere.

– Naturen har en særdeles god effekt på fysisk og psykisk helse, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisasjon for 17 norske, frivillige friluftslivsorganisasjoner.

Ni av ti innsatte har psykiske lidelser, og mange sliter med vonde minner fra oppveksten. Forskere har funnet ut at naturopplevelser kan ha vel så god effekt som piller og samtaleterapi, ifølge Heimdal. Han mener at opplevelser i naturen virker beroligende, gir frihetsfølelse og stimulerer sansene.

– Friluftsliv er ikke løsningen på alt, men mange forteller om at tunge tanker blir litt lettere og suget etter rus blir litt mindre når de er i naturen, sier Heimdal.

Norsk Friluftsliv representerer over 950 000 medlemmer, og mer enn 5000 lokale lag og foreninger rundt om i hele Norge.

– Gjennom erfaringer fra et aktivt friluftsliv lærer mange seg alternative metoder til å håndtere livet på når det butter.

Vil modernisere arbeidsdriften

ENGASJERT: Terje Eggan brenner for å gi innsatte relevant kompetanse så de klarer seg ute i det virkelige livet etter soning.

ENGASJERT: Terje Eggan brenner for å gi innsatte relevant kompetanse så de klarer seg ute i det virkelige livet etter soning.

Ole Palmstrøm

Verksbetjent Terje Eggan i Trondheim fengsel er imponert over engasjementet til kollega Lars-Petter Viken i fengselet i Bruvoll.

– I kriminalomsorgen er det mange gode eksempler på hvordan arbeidsdriften med begrensede ressurser har funnet innovative løsninger til beste for de innsatte. Som kollega er jeg stolt over initiativet og kreativiteten til verksbetjenten i Hedmark, sier Eggan som er sentralstyremedlem i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforening.

Kriminalomsorgen må se med nye øyne på jobben ansatte i arbeidsdriften utfører, mener Eggan. Tidligere var rollen deres preget av sysselsetting av innsatte innen blant annet snekring, mekanikk og gårdsarbeid.

– Det er det fortsatt, men vi gjør så mye mer. Vi er både arbeids- og aktivitetsleder samtidig som vi skal ivareta det fengselsfaglige og sikkerheten, sier Eggan.

Han brenner for å gi innsatte relevant kunnskap og kompetanse, gjerne i samarbeid med skole og Nav.

– Mange av de innsatte trenger å lære mer om mellommenneskelige relasjoner og mestring for å få troen på seg selv, noe de kanskje aldri har fått tidligere.

{"415993":{"type":"l","url":"/image-3.415993.8a5f43a096","cap":"FRITID: Lars-Petter (til høyre) legger til rette for at innsatte fortsetter med noen av friluftsaktivitetene etter soning. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415994":{"type":"l","url":"/image-3.415994.a8a8d38d4d","cap":"SKOGENS RO: – Jeg håper at det gir innsatte en indre ro å være ute, sier Lars-Petter Viken.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415997":{"type":"m","url":"/image-3.415997.1015e14a99","cap":"FRIHET: Etter lunsj drar de innsatte på en ny fisketur alene. Det har de lov til, men ikke uten redningsvest. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416001":{"type":"l","url":"/image-3.416001.51dd6f4f56","cap":"STERKE MANNFOLK: – Jeg tar av meg hatten for de gutta her, sier Lars-Petter (t.v.). I går skulderbærte Trond (t.h.) og de andre innsatte tømmer til toppen av et fjell. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416002":{"type":"l","url":"/image-3.416002.af8a14a52d","cap":"GUTTA PÅ TUR: Etter en dag i det fri venter fengselscellene på Bastian Aksnes (f.v.), Stian Zachariassen og Trond Bjerkely. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416004":{"type":"m","url":"/image-3.416004.57721.30ce228115","cap":"KANOTUR: Bestefaren tok med Bastian Aksnes (foran) på fisketur i barndommen. Både han og Stian Zachariassen setter pris på friluftslivets små gleder. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416006":{"type":"s","url":"/image-3.416006.57721.ed6874a2c4","cap":"Lunsj: Vanligvis varmer de ostesmørbrød på bålet. Men pølser smaker godt det og.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416007":{"type":"s","url":"/image-3.416007.0855dcacc7","cap":"NATURLIG TERAPI: – Dette er ekte kriminal­omsorg med trykk på omsorg, sier Lars-Petter Viken.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416012":{"type":"s","url":"/image-3.416012.1a30474d41","cap":"DRØMMER: Trond Bjerkely vil så gjerne slutte med amfetamin, men er redd han ikke klarer det.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416014":{"type":"m","url":"/image-3.416014.1354c81042","cap":"TRENGER FORANDRING: Trond Bjerkely (foran) drømmer om fisk på kroken og et liv med mindre rus og mer friluftsliv.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416575":{"type":"s","url":"/image-3.416575.5dc4b38226","cap":"ENGASJERT: Terje Eggan brenner for å gi innsatte relevant kompetanse så de klarer seg ute i det virkelige livet etter soning.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"419781":{"type":"s","url":"/image-3.419781.b6c4a7f7df","cap":"HJELP I VILLMARKA: Lasse Heimdal har tro på at naturen kan hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"83","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Dette jobber innsatte med i fengsel","closed":true,"place":"(Les flere artikler under bildet.)"},{"type":"f4","title":"Bruvoll fengsel","closed":true,"place":"Den tidligere syklisten vet ikke om han "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"– Naturen virker beroligende","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"Vil modernisere arbeidsdriften","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Dette jobber innsatte med i fengsel

Arbeidsdriften bak murene er allsidig med lokale initiativ og variasjoner. Dette er noen av de mer uvanlige jobbene:

• Gjenbruk og redesign

• Skogbruk og hogst

• Bilpleie

• Skinnverksted

• Tekstilverksted

• Tekstiltrykk

• Hundepensjonat

• Bil- og sykkelverksted

• Motorsykkelfag

• Kaffebrenneri

• Produktdesign

• Såpeproduksjon

• Lysstøperi

• Friluftsliv

Kilde: Terje Eggan, sentralstyremedlem, arbeidsdriften

Bruvoll fengsel

• Hedmark fengsel, Bruvoll avdeling er et fengsel med lav sikkerhet.

70 innsatte.

• I statsbudsjettet for 2019 har regjeringen foreslått å legge ned fengselet i Bruvoll.

• Tre utegrupper, en som tar oppdrag fra Nord-Odal kommune, en som jobber for Gardermoen og miljøgruppa til Lars-Petter. Fem innsatte i hver gruppe.

{"415993":{"type":"l","url":"/image-3.415993.8a5f43a096","cap":"FRITID: Lars-Petter (til høyre) legger til rette for at innsatte fortsetter med noen av friluftsaktivitetene etter soning. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415994":{"type":"l","url":"/image-3.415994.a8a8d38d4d","cap":"SKOGENS RO: – Jeg håper at det gir innsatte en indre ro å være ute, sier Lars-Petter Viken.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415997":{"type":"m","url":"/image-3.415997.1015e14a99","cap":"FRIHET: Etter lunsj drar de innsatte på en ny fisketur alene. Det har de lov til, men ikke uten redningsvest. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416001":{"type":"l","url":"/image-3.416001.51dd6f4f56","cap":"STERKE MANNFOLK: – Jeg tar av meg hatten for de gutta her, sier Lars-Petter (t.v.). I går skulderbærte Trond (t.h.) og de andre innsatte tømmer til toppen av et fjell. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416002":{"type":"l","url":"/image-3.416002.af8a14a52d","cap":"GUTTA PÅ TUR: Etter en dag i det fri venter fengselscellene på Bastian Aksnes (f.v.), Stian Zachariassen og Trond Bjerkely. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416004":{"type":"m","url":"/image-3.416004.57721.30ce228115","cap":"KANOTUR: Bestefaren tok med Bastian Aksnes (foran) på fisketur i barndommen. Både han og Stian Zachariassen setter pris på friluftslivets små gleder. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416006":{"type":"s","url":"/image-3.416006.57721.ed6874a2c4","cap":"Lunsj: Vanligvis varmer de ostesmørbrød på bålet. Men pølser smaker godt det og.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416007":{"type":"s","url":"/image-3.416007.0855dcacc7","cap":"NATURLIG TERAPI: – Dette er ekte kriminal­omsorg med trykk på omsorg, sier Lars-Petter Viken.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416012":{"type":"s","url":"/image-3.416012.1a30474d41","cap":"DRØMMER: Trond Bjerkely vil så gjerne slutte med amfetamin, men er redd han ikke klarer det.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416014":{"type":"m","url":"/image-3.416014.1354c81042","cap":"TRENGER FORANDRING: Trond Bjerkely (foran) drømmer om fisk på kroken og et liv med mindre rus og mer friluftsliv.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"416575":{"type":"s","url":"/image-3.416575.5dc4b38226","cap":"ENGASJERT: Terje Eggan brenner for å gi innsatte relevant kompetanse så de klarer seg ute i det virkelige livet etter soning.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"419781":{"type":"s","url":"/image-3.419781.b6c4a7f7df","cap":"HJELP I VILLMARKA: Lasse Heimdal har tro på at naturen kan hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"83","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Dette jobber innsatte med i fengsel","closed":true,"place":"(Les flere artikler under bildet.)"},{"type":"f4","title":"Bruvoll fengsel","closed":true,"place":"Den tidligere syklisten vet ikke om han "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"– Naturen virker beroligende","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"Vil modernisere arbeidsdriften","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}