JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konkurranseutsetting, organisering og klima blir hete temaer på Kartellkonferansen

LO Stats Kartellkonferanse skal innom konkurranseutsetting, organisering, klima, og selvsagt politikk når de tillitsvalgte samles på Gol 21. november.
KOMMER TIL GOL: AUF-leder Mani Hussaini, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Kommunal- og moderniseringsminister
Jan Tore Sanner (H) og  byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

KOMMER TIL GOL: AUF-leder Mani Hussaini, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Siri Hardeland / Martin Guttormsen Slørdal / Kristian Brustad / Wikimedia Commons

anders@lomedia.no

Programmet for Kartellkonferansen 21.-23. november er klart, og LO Stat har igjen lagt grunnlaget for gode debatter på Gol.

– Kartellkonferansen skal være et politisk verksted. Vi føler at vi også i år har klart å komponere et program som følger opp den tradisjonen, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Arbeiderpartiets Martin Kolberg

Politikk

Etter at Aas har åpnet konferansen på Gol, står privatisering og anbudsutsetting i offentlig sektor som neste punkt på programmet.

Renholdere i Forsvaret og konkurranseutsettinga i jernbanen er noe av bakteppet til Fafo, når de presenterer en undersøkelse om anbudsutsetting.

En annen seanse skal ta for seg den polariserte samfunnsdebatten, og deltagerne får høre fra den britiske organisasjonen «Hope, not hate», om hvordan de finner håp bak hatet.

Så, som et oppspill til statsråd Sanners bolk, skal en undersøkelse om hvordan LO Stats medlemmer vurderer situasjonen på deres arbeidsplasser nå, og hva de synes om regjeringens planer presenteres.

Etterpå kommer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som har arbeidsgiveransvaret for alle de statsansatte. Han skal gjøre opp status, fortelle om planer framover og ganske sikkert svare på en del kritiske spørsmål fra salen.

Regjeringen kutter statlige budsjetter med 1,7 milliarder kroner neste år

Fagligpolitisk debatt

Dag to starter med en diskusjon om organisasjonsgrad. Tankesmien Agenda har sett på utviklingen, har snakka med medlemmer og tillitsvalgte, og spør om vi kan oppleve det samme fallet i organisasjonsgrad som andre europeiske land har gjort. Og ikke minst: Hva konsekvensene kan bli.

Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal tar så over scenen, for å analysere retorikken i valgkampen. Han skal også gi noen betraktninger om hvordan fagbevegelsen kommuniserer.

Med et valgresultat som få av de tillitsvalgte på Gol hadde ønsket seg, blir det også satt av tid til evaluering. Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet og AUF-leder Mani Hussaini skal gi noen vurderinger av valgkampen, men også se framover.

Siste del av dag to går med til den faglig-politiske debatten mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Vi prøver å unngå å bli for innadvendt. Derfor har vi programposter som ikke nødvendigvis er typiske LO Stat-temaer, men mer overordnede samfunnsspørsmål. Som vi gjerne belyser ved å gi nye stemmer en plass. Polarisering av samfunnsdebatten og klima er to eksempler på det i år, sier LO Stat-leder Aas.

Nye tall: Kraftig fall for Ap blant LOs medlemmer

Klimaavslutning

Siste dag skal det handle om togradersmål og klima.

Robert Mood, president i Norges Røde Kors, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), byrå for miljø og samferdsel i Oslo kommune, og forsker og forfatter Ingerid S. Straume skal diskutere klimaendringene og konsekvensene i form av økende forskjeller, voksende nasjonalisme og flere mennesker på flukt.

– Og så må jeg få legge til at jeg er tilfreds med at vi lykkes med å tenke likestilling også når vi inviterer innledere. I år er fordelingen 50/50 kvinner og menn, avslutter Egil André Aas.

Fakta om Kartellkonferansen

• LO Stats Kartellkonferanse samler årlig om lag 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn - og utland.
• Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye idéer lanseres.
• Kartellkonferansen har vært arrangert årlig, med noen opphold, helt siden 50-tallet.
• Pers hotell på Gol har huset konferansen siden 1971.

SE HELE PROGRAMMET FOR KARTELLKONFERANSEN 2017

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse