JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

Kuttene i staten kan passere 10 milliarder kroner i 2019. – Smertegrensa er nådd, sier tillitsvalgte

Ostehøvelkuttene i staten har blitt uforsvarlig store, mener NTL og LO Stat.
ADVARER: NTL-nestleder Kjersti Barsok  og LO Stats leder Egil André Aas advarer regjeringa mot konsekvensene av ytterligere ostehøvelkutt i staten.

ADVARER: NTL-nestleder Kjersti Barsok og LO Stats leder Egil André Aas advarer regjeringa mot konsekvensene av ytterligere ostehøvelkutt i staten.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

I budsjettet for neste år kommer regjeringens neste ostehøvelkutt høyst sannsynlig til å øke de totale kuttene til over 10 milliarder kroner totalt siden 2015.

– Regjeringen bruker milliarder på et nytt kvartal som vil bli for trangt etter kort tid

Fast kutt

Det har blitt en fast rutine å legge inn et flatt kutt på alle statlige virksomheter på 0,5 prosent. I februar bekreftet finansminister Siv Jensen (Frp) dette i brev til Stortinget:

«(...) ABE-reformen vil inngå som en fast del av budsjettarbeidet framover. Dette er i tråd med anbefalinger gitt av OECD. Reformen vil derfor videreføres også i de kommende årene.»

Vanligvis økes denne satsen i budsjettforhandlingene med støttepartiene på Stortinget.

Da regjeringen la fram budsjettet i fjor høst, sto det at det totale kuttet med deres forslag var oppe i 8,4 milliarder kroner. I forhandlingene med KrF og Venstre økte kuttet til 0,7 prosent, som tilsvarte ytterlige 661 millioner kroner i kutt. Det totale kuttet var dermed oppe i over 9 milliarder kroner.

I forkant av budsjettframlegginga mandag, advarer NTL-nestleder Kjersti Barsok regjeringa mot å kutte ytterligere.

– Nok er nok. Dersom regjeringen velger å fortsette med ABE-kuttene i neste års statsbudsjett, svekker de virksomhetene som skal tjene innbyggerne og sikre deres rettssikkerhet, velferd og trygghet, sier hun.

Domstolene må kutte kraftig – advarer om konsekvenser

Tærer på tjenestene

Barsok minner om at staten har lovpålagte oppgaver som ikke kan salderes bort. Hun mener det ikke henger på greip å utvide oppgavene staten pålegges, samtidig som det blir færre til å løse dem.

– I mange virksomheter står ledige stillinger ubesatte, mens trusselen om oppsigelse på grunn av for små budsjetter er det man møter det nye året med. Dette er ikke forsvarlig, sier Barsok.

Nestlederen peker på at smertegrensa for flere virksomheter er nådd – og vel så det.

– Det har blitt veldig tydelig i mange virksomheter, blant annet i domstolene, i Arbeidstilsynet og i Folkehelseinstituttet. Flere virksomheter lider også under ytterligere kutt i tillegg til ostehøvelkuttene, sier hun.

Barsok mener det ikke er sammenheng mellom det regjeringen sier om å videreutvikle tjenestene til innbyggerne, og muligheten de statsansatte gis til å gjøre det.

– Statlige ansatte jobber hardt for å kunne løse samfunnsoppdragene på en god måte, men det trengs ressurser for å videreutvikle tjenestene. Om politikerne mener alvor må de gi virksomhetene nok penger til å drive utviklingsarbeid og yte gode tjenester til innbyggerne. Vi venter i spenning på budsjettframlegget og stortingsbehandlingen, sier Barsok.

Justisminister Wara sier at budsjettkutt ikke skal gå utover sikkerheten i fengslene

– Dårlig styring

LO Stat-leder Egil André Aas er skuffet over at regjeringen kommer med disse kuttene hvert år, og mener det ikke er en god måte å styre et land på.

– Med ostehøvelkutt overlater regjeringen mye av ansvaret for framtidens samfunn til direktørenes årlige budsjettprioriteringer, konstaterer han.

SKUFFA: LO-stat-leder Egil André Aas er skuffa over de gjentakende ostehøvelkutta i staten.

SKUFFA: LO-stat-leder Egil André Aas er skuffa over de gjentakende ostehøvelkutta i staten.

Ole Palmstrøm

Aas viser til at flere statlige ledere har advart mot konsekvensene av ostehøvelkuttene, som Aas mener er en ansvarsfraskrivelse fra politikerne. Han er sikker på at kuttene git Norge dårligere og dyrere tjenester i framtida.

– Regjeringens ostehøvelkutt skaper uheldige konsekvenser, er uten prioriteringer og rammer blindt. Kuttene bidrar til at viktige samfunnsinstitusjoner går på sparebluss. Og kuttene rammer tjenester til innbygggerne. Det rammer bredt. Fra eksempelvis lengre saksbehandlingstid i domstolene til viktige samfunnsaktiviteter i Nav, sier Aas.

LO Stat-lederen understreker at alle selvsagt ønsker en effektiv offentlig sektor. Men da må det investeres i store digitaliseringsprosesser, ikke forsinke dem som i dag.

– Vi må også organisere smartere. Da trenger vi politikere som tør å ta de vanskelige valgene, ikke som pålegger flate kutt og svekker alle tjenester like mye.

Aas mener det hadde vært bedre å la pengene som blir spart bli igjen i virksomhetene, og at dette ville gittpositive insentiv til å drive fram gode og smarte løsninger.

– De ansatte opplever ostehøvelkuttene som ensidig bruk av pisk. Det er ikke noen gulrøtter her, sier han.

Nå frykter Aas at staten sparer seg til fant.

– Stillinger står ubesatt, noe som igjen medfører mer arbeid på de som er igjen og i verste fall sykemeldinger som en konsekvens. Det er en ond sirkel, og de negative følgene vil bare bli forsterka for hvert år kuttene kommer, sier Aas.

– Milliardkutt med ostehøvel gir oss dårligere og dyrere tjenester (oktober 2017)
Regjeringen kutter i statsforvaltningen for å berge regjeringssamarbeidet (2016)

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse