JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Årelating av statsforvaltningen

Kutter statlige budsjetter med 1,7 milliarder kroner neste år

Regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform tar også neste år et jafs av budsjettene til statlige virksomheter. Budsjettforslaget legger opp til et samlet kutt på 1,7 milliarder kroner.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Regjeringen startet den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) i 2015, blant offentlig ansatte best kjent som ostehøvelkutt. Siden har driftsbudsjettene til de statlige virksomhetene årlig blitt kuttet med 0,5 prosent eller mer.

Ifølge forslaget til statsbudsjett for 2018 forventer man at kuttene skal gi en innsparing på 1,7 milliarder kroner i 2018, og en tilsvarende sum de neste årene.

Regjeringen oppgir at utgiftsnivået på statsbudsjettet er blitt redusert med 8,4 milliarder kroner i løpet av perioden 2015 til 2018 som følge av reformen.

«Dette har man kunnet bruke på andre, høyt prioriterte oppgaver», heter det i regjeringens budsjettframlegg.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

– Årelater virksomhetene

NTL kaller innsparingene for årelating av statsforvaltningen.

– Det er ikke bærekraftig å kutte administrasjonen av våre offentlige fellesskapsløsninger på denne måten. Tjenestene blir dårligere og det blir vanskeligere for virksomhetene å utvikle tjenestene, sier Kjersti Barsok, 1. nestleder i NTL.

Barsok påpeker at stortingsbehandlingen av budsjettet hvert år har medført at kuttene har blitt økt. NTL ber det nye Stortinget om å stemme imot denne gradvise svekkelsen av forvaltningen.

– Skal vi fortsette fornyingen av forvaltningen er virksomhetene avhengig av et handlingsrom med midler til mer enn drift på sparebluss, sier Barsok.

ABE-reformen ble innført av Høyre/Frp-regjeringen i 2015, med budsjettkutt på om lag 1,7 milliarder kroner første året. I 2016 økte man kuttene til omlag 2,1 milliarder kroner. I fjor bidro ABE-reformen til kutt på omlag 2,5 milliarder kroner i budsjettene til offentlige virksomheter.

– Alvorlige kutt

Barsok mener mener det er direkte frekt av Siv Jensen å si at regjeringen trygger hverdagen for folk flest:

– Regjeringen svekker forvaltningen og de offentlige tjenestene gjennom privatisering og generelle driftskutt, mens de dekker seg bak at dette er en reform. Innbyggerne forventer at tryggheten i Norge skal bli bedre. Samtidig må flere av virksomhetene som forvalter dette ansvaret nedbemanne som følge av kuttene i driftsbudsjett, sier Barsok i en pressemelding.

Barsok mener det er de som har mest fra før som nyter godt av dette budsjettet, og peker på kutt i stønadene til arbeidsledige, og et kutt på 2000 tiltaksplasser neste år.

– Det er alvorlig i en tid hvor alt for mange er arbeidsledige, sier hun.

LO Stat skuffet

Leder i LO Stat, Egil André Aas sier han foreløpig bare har rukket å skrape i overflaten på regjeringens budsjettforslag. Han har registrert en del positivt, men er skuffet over at regjeringen viderefører de generelle kuttene i budsjettene til statlige virksomheter.

– Vi er opptatt av at politikere skal ta ansvar og signalisere hva som skal nedprioriteres, ikke dytte innsparingene over på den enkelte virksomhet, sier LO Stat-lederen.

– Vi registrerer at det er snakk om et kutt på 0,5 prosent i budsjettene for neste år. Det har vi sett kan økes i budsjettbehandlingene, sier Aas, og påpeker at fjorårets budsjettbehandling resulterte i at kuttene ble økt til 0,8 prosent, sier Aas.

– Milliardkutt med ostehøvel gir oss dårligere og dyrere tjenester

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse