JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO om bankstreiken: – Finans Norge vil ikke ha LO inn i sine bedrifter

LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik mener Finans Norge prøver å stenge LO ute. I dag møtte hun streikende medlemmer.
STREIKER: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) møtte LO Finans Postkoms Jannicke Skaanes og Postkom-leder Odd Christian Øverland torsdag.

STREIKER: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) møtte LO Finans Postkoms Jannicke Skaanes og Postkom-leder Odd Christian Øverland torsdag.

Kai Hovden

I forbindelse med landsstyremøtet i Postkom i dag, torsdag, markerte landsstyret sin støtte til de streikende i finanssektoren.

I samlet tropp, og iført streikevester, marsjerte landsstyret til DNBs hovedkvarter for å møte forbundsfellene som sto streikevakt.

Støttemarkeringen ble godt mottatt, og også LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik var tilstede for å støtte opp.

Bankstreik: Her er LOs tre krav

En tøff linje

Hessen beskriver Finans Norges linje inn i forhandlingene og meklingen som tøff.

– Finans Norge vil ikke ha LO inn i sine bedrifter. De ønsker ikke å ha LO som tariffmotpart. Det er hva de egentlig mener. Budskapet pakkes inn i en annen ordlyd, men det er dette som ligger til grunn, slår Hessen Følsvik fast.

Hun er klar på at det er tøft for den relativt lille gruppa LO-organiserte som har gått til streik for få gjennomslag for viktige prinsipper.

– Det å være et mindretall som går ut i konflikt etter at storebror har signert en avtale og er strålende fornøyd er helt klart ikke enkelt, sier Hessen Følsvik.

Hun ber nå om støtte fra resten av LO-familien.

– Vi trenger forståelse for at detter er viktige prinsipielle krav. Jeg tror at også de som ikke tilhører denne næringa forstår hvor viktige kravene er, og at de fort relaterer dette til sin egen hverdag. Da vil man fort se hvor urimelig det er at Finans Norge oppfører seg som de gjør, sier Hessen Følsvik.

– Jeg er stolt av de tillitsvalgte og medlemmene som går ut i konflikt på et så viktig grunnlag, legger hun til.

Streik i finansnæringa - over 1200 LO-medlemmer legger ned arbeidet

Krevende

Etter en lang natt hos Riksmekleren var også Jannicke Skaanes, kretsleder i LO Finans Postkom, på plass for å støtte opp om streiken.

– Det er en utrolig krevende situasjon, men samtidig helt fantastisk å oppleve så massiv støtte fra LO, sier hun.

Støtten spilte inn på beslutningen om å gå til konflikt.

– Vi har fått så god støtte hele veien at vi føler oss trygge i beslutningen. Det gjør at vi kan gå ut til medlemmene å si at det vi gjorde var riktig, sier Skaanes.

Finans Norge: – Vi prøvde å imøtekomme kravet

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge mener de strakk seg langt for å få til en løsning.

– I dag har vi en hovedavtale mellom Finans Norge og LO og tariffavtaler i flere virksomheter. Vi diskuterte en løsning som ville gjort at betydelig flere virksomheter ville bli omfattet av tariffavtaler. Vi prøvde å imøtekomme kravet, men det var ikke godt nok, dessverre.

– Hvorfor er det så vanskelig for dere å innfri LOs krav?

– Det er dels historisk betinget, våre medlemmer er opptatt av at det bør stilles visse krav om hvor mange medlemmer man må ha i virksomhetene eller juridiske enheter før man får en separat avtale. Og så er det en diskusjon om det er den juridiske enheten eller deler av virksomheten man skal regne ut fra.

Han avviser Hessen Følsviks påstand om at Finans Norge ikke ønsker å få LO som tariffmotpart flere steder.

– Det er jeg ikke enig i. Vi har strukket oss langt for å finne en løsning, slik at flere ville bli omfattet.

Han er heller ikke enig i at Finans Norge har oppført seg urimelig, og legger til at han oppfattet tonen i meklinga som konstruktiv.

De streikende i Sparebank1 tar ikke av seg streikevestene før kravene er innfridd

– Hvordan har tilbakemeldingene fra medlemsbedriftene vært etter at det ble streik?

– Generelt er de glade for at vi oppnådde en enighet slik at det ikke ble full streik i næringa. Selvfølgelig er det beklagelig at det ikke ble enighet med LO. Det slår litt ulikt ut for bedriftene. Selv om LO ikke har så mange medlemmer i finansnæringa, er det enkelte virksomheter der LO er store og har et betydelig antall medlemmer. De vil merke dette godt.

Fåne sier det ikke er planlagt noe kontakt mellom partene per torsdag ettermiddag.

– Vi er alltid åpne for å diskutere løsninger, og er villige til å lytte til innspill, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge

pressefoto, Finans Norge

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse