JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat: – Regjeringen angriper pensjonene til statsansatte

Regjeringen vil øke pensjonskostnadene for offentlige virksomheter.
– Hver krone som gis i skattelette til de rikeste kunne vært brukt på en bedre måte, mener LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

– Hver krone som gis i skattelette til de rikeste kunne vært brukt på en bedre måte, mener LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

– Dette er et angrep på pensjonen til de ansatte i staten, mener LO Stat-leder Tone Rønoldtangen.

Når regjeringen foreslår at arbeidsgivere i staten skal betale en pensjonspremie på 12 %, i tillegg til de 2% som statsansatte betaler i egenandel, vil pensjonskostnadene for virksomhetene øke, noe som igjen legger press på pensjonene i offentlig sektor. I tillegg kommer arbeidsgiveravgift på pensjonspremien, påpeker Rønoldtangen.

– Det kan ikke tolkes som noe annet enn et angrep på bruttopensjonsordningen i staten. Samtidig øker det motivasjonen til mer privatisering, noe vi har sett i flere deler av offentlig sektor. For eksempel i Forsvaret og i kommunal sektor. Man sparer penger ved å kutte i pensjonsutgiftene. Det går naturligvis ut over de ansatte, sier hun.

Se alle våre saker om statsbudsjettet

– Endrer Norge, men ikke til gunst for folk flest

Rønoldtangen konstaterer at budsjettet har et ideologisk stempel.

– Jeg er ikke overrasket over at det ser slik ut, for dette lovte de da de tok over i 2013. De sa at de ville endre Norge. Det holder de på med, men ikke til gunst for folk flest, sier Rønoldtangen.

– Det er ikke lett å finne økonomer som mener at milliard-skatteletter til noen få kommer alle til gode. Tvert i mot. Pengene burde vært brukt til å få flere i arbeid og gode tjenester til folk flest. I dette budsjettforslaget legges det ikke akkurat til rette for det, mener hun.

Rønoldtangen biter seg også merke i at studielånsrenta foreslås satt opp, og mener dette er et nytt eksempel på at veldig mange må betale for festen til noen få.

– Så noterer jeg meg at regjeringen skryter veldig av satsing på forsvar og samferdsel. Men faktum er at de fortsatt ikke gir nok til å finansiere langtidsplanen for Forsvaret og det ligger store uløste oppgaver på samferdsel.

#Statsbudsjettet2017

Annonse
Annonse