JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO venter nye angrep på arbeidslivspolitikken fra regjeringen

LOs andre nestleder Roger Heimli mener at regjeringen i sin iver etter å redusere LOs innflytelse prøver å svekke uavhengigheten og tilliten til Teknisk beregningsutvalg, en grunnstein i den norske modellen.
LOs 2. nestleder Roger Heimli tror at regjeringen vil unngå en reprise på generalstreik i 2015 mot angrepene på arbeidsmiljøloven, og derfor forsøker å finne andre måter å svekke LO på.

LOs 2. nestleder Roger Heimli tror at regjeringen vil unngå en reprise på generalstreik i 2015 mot angrepene på arbeidsmiljøloven, og derfor forsøker å finne andre måter å svekke LO på.

May Berg

may.berg@lomedia.no

– Vi må regne med at de har brukt forrige fireårsperiode til å planlegge hvilke endringer de vil ha gjennomført dersom de fikk flertall igjen. De har nok planene klare, sa Heimli da han besøkte LO Stat Vardekonferanse på Voss i forrige uke.

I 50 år har de vært med å avgjøre lønnsutviklingen din. Nå spøker det for kvaliteten på statistikken

Strategiske grep

Heimli tror at regjeringen ikke ønsker en reprise på generalstreik i 2015 mot angrepene på arbeidsmiljøloven, og derfor vil forsøke å finne andre måter å svekke LO på.

Heimli mener at statsministeren prøver å svekke uavhengigheten og tilliten til Teknisk beregningsutvalg (TBU), Statistisk Sentralbyrå og bedriftsdemokratinemnda, institusjoner som spiller en viktig rolle i det norske arbeidslivet.

Han påpeker at dette er institusjoner som ligger i grensesnittet mellom partene og som lager tallmaterialet som blant annet ligger til grunn for lønnsoppgjørene.

TBU er det uavhengige utvalget som lager analysene som ligger til grunn for lønnsoppgjørene. LO har advart mot at betydelige kutt i SSBs forskningsavdeling kan redusere kvaliteten på statistikken som ligger til grunn for TBUs arbeid.

Arbeids- og sosialdepartementet har foreslått å legge ned Bedriftsdemokratinemnda. Nemnda behandler søknader som gjelder ansattes representasjon i styrer i selskaper og samvirkeforetak.

– Den norske modellen er avhengig av en sterk fagbevegelse, en sterk arbeidsgiverside og en aktiv stat. Svikter ett av beina, faller modellen. Derfor er det skremmende hvis Solberg gjør strategiske grep i disse institusjonene for å svekke LOs innflytelse, sier Heimli.

Ansatte kan miste adgang til styrerom

Hypermoderne modell

– De har sett at vi kan massemobilisere mot høyrepolitikk, og de ønsker ikke å bli hengt ut igjen for å angripe de svakeste. Derfor vil de prøve å finne andre løsninger enn å angripe oss direkte, sier Heimli, som understreker at det er den norske modellen som ligger til grunn for at Norge scorer høyest på alle internasjonale undersøkelser om velferd og trivsel.

– Den er gammel, men likevel hypermoderne, påpekte Heimli overfor en forsamling av LO Stat-tillitsvalgte fra Vestlandet.

– Vi har sett det fra andre land, at når høyresiden har blitt gjenvalgt, har de stått klar med en pakke nummer to, som har blitt gjennomført med eksplosivt høytrykk, for å kjøre igjennom mest mulig høyrepolitikk før de ryker igjen, sa Heimli.

Han tror regjeringen på at de vil la sykelønnsordningen ligge i fred. Årsaken er at de ikke ønsker nye massedemonstrasjoner fra LO-medlemmer.

Heimli og flere av innlederne på konferansen fikk henvendelser fra salen om å kommentere resultatet av stortingsvalget og Arbeiderpartiets valgkamp. Heimli mener at Høyre har lykkes med å framstille seg sjøl som et parti for arbeidsfolk. Han påpeker også at valget har resultert i et svekket regjeringsalternativ, og at alle de borgerlige partiene opplevde tilbakegang.

På spørsmål fra frifagbevegelse.no om han tror at regjeringen kommer til å overleve i fire år, svarer han:

– For å være ærlig – nei. Heimli tror at KrF kommer til å felle Solberg-regjeringen på en av sine hjertesaker.

Kjenner seg ikke igjen

Statssekretær Cristl Kvam (H) i Arbeids- og sosialdepartementet kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til Heimli.

– For regjeringen er uavhengigheten og tilliten til institusjonene som er en del av trepartssamarbeidet svært viktig, skriver hun i en epost.

Hun mener bedriftsdemokratiordningen ikke blir lagt ned, men at kompetansen til å behandle saker blir overført til Tvisteløsningsnemnda. Hun viser også til at SSBs direktør har forsikret både arbeidsministeren og finansministeren at en eventuell omroganisering ikke vil svekke arbeidet SSB gjør for TBU.

– Jeg vil dessuten minne om at SSB etter statistikkloven er en faglig uavhengig institusjon. Det sikrer blant annet at statistikk, analyser og vurderinger har stor tillit i samfunnet. Og det fremgår av forarbeidene til loven at SSB ikke kan instrueres verken når det gjelder forskning, analyse eller statistikkfaglige spørsmål. Regjeringen har derfor normalt ikke adgang til, og heller ikke ønske om, å gripe inn i den daglige styringen av SSB, uttaler Kvam.

Hun mener uneigheter om enkeltelement ikke betyr at regjeringen vil den nordske modellen til livs.

– Den norske modellen og trepartssamarbeidet skal vi hegne om. Vi har et godt samarbeid med partene i arbeidslivet om mange saker. At vi enes om den norske modellen betyr ikke at vi vil være enige om alt. Regjeringen har fått igjennom forslag som har gitt et mer fleksibelt arbeidsliv. Det skal være trygt å jobbe i Norge og vi skal ha lover og regler som gjør at hverdagen går opp for folk. Vi videreutvikler politikken kontinuerlig for å finne gode løsninger for både arbeidsfolk og næringsliv innenfor trygge rammer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse