JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NOF om stridsvognkjøp: På grensa til «veldig bra»

Norge skal kjøpe 54 nye stridsvogner. Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF er glad for at den siste biten i moderniseringa av hæren kommer på plass.
STRIDSVOGNER: Norge skal kjøpe 54 nye stridsvogner, og har opsjon på ytterligere 18.

STRIDSVOGNER: Norge skal kjøpe 54 nye stridsvogner, og har opsjon på ytterligere 18.

Lars Magne Hovtun

anders@lomedia.no

Den endelige avgjørelsen om at Norge skal kjøpe nye stridsvogner er en lettelse for Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund.

– Hovedinntrykket er at dette er bra, og på grensa til «veldig bra». Og det er bra at avklaringen kommer såpass kjapt, sier Bongo.

54 stridsvogner skal kjøpes med opsjon på 18 til. De første leveringene er ventet i 2026. Valget falt på den tyske typen Leopard 2A7, framfor den sørkoreanske konkurrenten.

De nye stridsvognene skal erstatte de 36 eldre Leopard-stridsvognene Norge har i dag – og der et ukjent antall skal sendes til Ukraina.

– Siste biten i puslespillet

Bongo mener det er viktig å få på plass nye stridsvogner.

– Hele hæren vi har bygget opp nå er et konsept der stridsvogner er en viktig bit i helheten. Vi har brukt store ressurser på å kjøpe resten av bitene i puslespillet. Stridsvogner er den siste biten, og å fullføre moderniseringen med dette kjøpet er riktig. Vi får en hær som komemr til å fungere, sier han.

NOF forventer også at opsjonen om å kjøpe de 18 siste stridsvognene også blir benyttet. Men har ikke noe i mot at det kommer noe senere.

– Opprinnelig hadde vi en kontrakt på kjøp av 72 stridsvogner. Det er nok til fire bataljoner, som er det Stortinget har vedtatt. I dag har vi tre bataljoner, og det vil ta litt tid før vi har den fjerde på plass. Det gir også forsvarssjefen tid til å vurdere hva den fjerde bataljonen skal brukes til, konstaterer Bongo.

FORNØYD: Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF er glad for at tvilen om stridsvognkjøpet nå er ryddet bort.

FORNØYD: Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF er glad for at tvilen om stridsvognkjøpet nå er ryddet bort.

Ole Palmstrøm

– Viktig avklaring

At regjeringen fastslår at det skal kjøpes stridsvogner nå er klokt, mener forbudnslederen. Forsvarssjefen anbefalte i fjor regjeringa å ikke kjøpe inn stridsvogner – i strid med det som har vært planen lenge.

– Det er ikke tvil om at forsalget til Forsvarssjefen har skapt mye uro i miljøene som er berørt, og hadde den fått vare lenger ville det ført til at folk hadde slutta. Sånn sett er det veldig bra, sier Bongo.

Valget om å velge Leopard framfor sørkoreanske Black Panther oppfattes som fornuftig, forteller Bongo.

– Jeg opplever at begge har oppfylt kravene som har vært stilt, men en helhetsvurdering tilsier at den tyske er den beste. Det vektlegges også å ha samme type stridsvogn som viktige allierte, og at logistikk med en produsent fra Tyskland blir enklere, sier han.

Annonse
Annonse