JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NSB-ansatte skal i mekling mandag: – Vi kan ikke fire på sikkerheten ombord i togene

Mandag starter meklingen i tariffoppgjøret for Norsk Jernbaneforbunds medlemmer i NSB. Stridens kjerne er hvor mange som skal jobbe om bord i togene, og hvor mye opplæring de skal ha.
KLAR FOR RIKSMEKLEREN: NJF vil ha ha dagens bestemmelser om bemanning og opplæring inn i tariffavtalen. Dette blir et sentralt tema når partene i NSB møtes hos Riksmekleren mandag

KLAR FOR RIKSMEKLEREN: NJF vil ha ha dagens bestemmelser om bemanning og opplæring inn i tariffavtalen. Dette blir et sentralt tema når partene i NSB møtes hos Riksmekleren mandag

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

– Vi kan ikke fire på krav som gjelder bemanning og opplæring av ombordpersonell i toget, sier Jane B. Sæthre, forbundsleder i NJF.

I dag er opplæringen og bemanningen regulert av en forskrift. På sikt vil denne forskriftene erstattes av EU-regler. Da får togoperatørene større frihet til å bestemme selv hvordan regelverket skal oppfylles – innenfor de gitte rammene.

KrF kan sikre mer tog-privatisering. Lysbakken har en advarsel

Partene i NSB-meklingen har frist på seg til å bli enige innen midnatt natt til tirsdag. Blir de ikke enige, blir det streik.

Konkurranse på sikkerhet

Jernbaneforbundet vil ha dagens bestemmelser om opplæring og bemanning inn i tariffavtalen. De frykter NSB skal fire på kravene for å spare penger.

– Med flere aktører i bransjen, kan vi ikke akseptere at dette blir konkurransefaktorer som skal kunne skille det ene selskapet fra det andre i et anbudsregime, sier Sæthre.

NJF mener spørsmålet handler om sikkerheten om bord i togene.

– Vi går ikke på akkord med sikkerheten til de reisende, og de ansatte må føle seg trygge og kompetente når de går på jobb, fastslår Sæthre.

Jernbaneansatte lever i usikkerhet, men direktørene tjener fortsatt godt

Vil ha en nasjonal mal

Da partene måtte bryte forhandlingene før sommeren, mente Ove Sindre Lund, leder av Konduktørenes landsråd, at det kommende regelverket ikke er godt nok.

– EU-reglene sier bare hva de som jobber om bord i togene skal kunne. Ikke hvordan opplæringen skal være. Hvordan de som jobber om bord skal bli i stand til å forstå, kunne og utføre oppgavene sine, sa Lund.

Jernbaneforbundet mener dagens norske opplæring bør danne grunnlaget for en nasjonal mal.

– Det er derfor vi vil ha den inn i en tariffavtale. Vi mener det dessuten vil være et signal til arbeidet med å implementere EU-regelverket, sa Lund.

En eventuell streik starter fra morgenen tirsdag 28. august. I første omgang vil 48 NJF-medlemmer bli tatt ut i streik.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse