JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger:

Nye AAP-kutt: – Kutter unge sykes inntekt med motorsag

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på regjeringens forslag om å kutte minstesatsen for arbeidsavklaringspenger for unge under 25 år.
Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for SV, Solfrid Lerbrekk.

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for SV, Solfrid Lerbrekk.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Det er VG som presenterer nyheten om dette samme dag som trontaledebatten starter på Stortinget.

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for SV, Solfrid Lerbrekk, er blant de som reagerer kraftig på forslaget.

– Regjeringen åpner årets Storting med nyheten om at de kutter unge sykes inntekt med motorsag. Dette kommer til å ramme beinhardt for unge folk som har hele livet foran seg. Dersom regjeringen mener at de vil gjøre mer for å få unge med helseproblemer i jobb så må de gjøre nettopp det. I stedet gjør de folk fattige, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

– At disse kuttene skal gjennomføres under KrF er nesten ikke til å tro. KrF bidrar rett og slett til fattigdom blant syk ungdom. De bør skjemmes, legger hun til.

p

Kutter minstesatsen

Forslaget i statsbudsjettet, som legges fram mandag, går ut på å kutte minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 198.000 til 130.000 kroner. Endringen skal bare gjelde mottakere under 25 år, skriver VG.

– Vi tar ned ytelsene for å sette inn tiltak som raskere kan få ungdommene over i utdanning eller arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Regjeringen foreslår videre å avvikle ung ufør-tillegget i AAP til alle nye mottakere. Dette gir en samlet innsparing på 119 millioner kroner i 2020. Pengene skal brukes til å styrke Navs oppføring av unge mottakere av AAP.

– I stedet for å sikre folk arbeid og trygghet, kutter regjeringen der det gjør mest vondt. Og de forskjellsbehandler – folk som har lite skal bli motivert av kutt, mens de rike skal bli motivert av å få mer. Dette øker forskjellene i Norge og vil ikke få Aps støtte, sier sosialpolitisk talsperson Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet til FriFagbevegelse.

– Dette er nok et kutt som gjør livet vanskeligere for unge som allerede er i en utsatt posisjon. Regjeringen viderefører sin politikk der de som har lite, skal motiveres av å få mindre, samtidig som de som har mye skal motiveres av å få mer, legger hun til.

117.000 personer mottar AAP i dag. Rundt 12.000 av dem er under 25 år.

SV-forslag

Fra før er det kjent at SV legger fram forslag i trontaledebatten som tvinger KrF til å stemme ja eller nei til å reversere endringene i ordningen for arbeidsavklaringspenger. Partiet var tidligere mot endringene. Nå får dette forslaget enda større aktualitet.

SV-leder Audun Lysbakken legger i dag fram et forslag hvor det heter at «Stortinget ber regjeringen straks legge frem forslagene som er nødvendige for å reversere kutt og forverringer i arbeidsavklaringspengene». Forslaget skal stemmes over etter debatten fredag.

Endringene i reglene for arbeidsavklaringspenger har vært en het potet det siste året. Innstrammingen har ført til sterke protester.

– De ansatte i Nav protesterer, venstresiden protesterer og de som er ofre for regjeringens kutt protesterer, poengterer Solfrid Lerbrekk.

p

Bare en uke etter høstens kommune- og fylkestingsvalg ble det kjent at regjeringen vil fjerne tillegget for uføre som blir alderspensjonister. Dagen etter kom det forslag om å fjerne et eget tilskudd til pensjonister som forsørger ektefelle og barn.

– Nå ser vi hvem som må betale regninga for bompengeforliket. Det er pensjonister og folk som ikke har mulighet til å jobbe og er avhengige av et sikkerhetsnett. Vi kan bare grue oss til å se helheten når statsbudsjettet kommer neste måned, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse rett etter valget.

– Dette kuttet er nok en straff som rammer dem som allerede sliter, sier Moxnes om kuttingen av minstesatsen for unges AAP.

– Med dagens regjering lønner det seg å være rik og frisk. Nå vil regjeringen at det skal straffe seg enda mer å være syk, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Dette kuttet føyer seg inn i et langt mønster av en politikk som øker forskjellene. Milliardgavene i skattekutt for regjeringens rike sponsorer blir stående.

Han mener tettere oppfølging er vel og bra, men det er totalt urimelig at unge syke skal ta hele regninga for det, sier Bjørnar Moxnes.

Også Senterpartiet går mot dette forslaget.

Annonse
Annonse