JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavere sikkerhetsklarering for nye renholdere i Forsvaret:

Nye renholdere i Forsvaret slipper strenge sikkerhetskrav

Renholdet i Forsvaret privatiseres til våren. Nyansatte i firmaene som får kontraktene vil få lavere sikkerhetsklarering enn renholderne i Forsvaret har i dag.
(ARKIVFOTO) Renholdsarbeider Elin Reisænen vasker utstyrsrommet på Pasvik grensestasjon

(ARKIVFOTO) Renholdsarbeider Elin Reisænen vasker utstyrsrommet på Pasvik grensestasjon

Anette Karlsen

anders@lomedia.no

Forsvarsbygg skal ikke lenger har egne fast ansatte renholdere, med høy sikkerhetsklarering. I stedet skal jobben utføres av nye firma som legger inn anbud på jobben. De nye renholderne vil ha lavere sikkerhetsklarering. NTL reagerer sterkt på framgangsmåten.

Forsvarsbygg har nå 300 renholdere, mange av dem godt voksne kvinner. Til våre vil de bli virksomhetsoverdratt til private renholdsfirmaer, som i disse dager legger inn anbud på renholdsjobben i Forsvarets mange lokaler.

Renholderne som jobber i Forsvarsbygg i dag har sikkerhetsklarering på nivået som heter «hemmelig». Disse renholderne kan bli med over i de private firmaene, men ingen vet hvor mange som ønsker det.

Les også: Når blir det skatt på kjøregodtgjørelse

Renholderne i Forsvaret må bli med over til firmaene som vinner renholdsanbudene dersom de vil fortsette å vaske hos Forsvaret. Her fra en demonstrasjon tidligere i år.

Renholderne i Forsvaret må bli med over til firmaene som vinner renholdsanbudene dersom de vil fortsette å vaske hos Forsvaret. Her fra en demonstrasjon tidligere i år.

Anette Karlsen

– Åpner opp

De som blir nyansatt i firmaene som vinner anbudene skal imidlertid få en lavere sikkerhetsklarering enn det renholderne har i dag. Hovedtillitsvalgt Ann Berit Sagedal i NTL Forsvaret er kritisk:

– Jeg synes dette er å åpne opp for mer usikkerhet. Arbeidsgiver ser kanskje det vil bli vanskelig å få klarering på så høyt nivå som vi har hatt for de som skal jobbe i disse firmaene. Og nivået «hemmelig» krever mer oppfølging enn det lavere nivået, sier Sagedal.

Hun tror Forsvaret med dette må bli mer påpasselig på å beskytte informasjonen sin, selv i «egne hus».

Da konkurranseutsettinga ble gjort kjent, sa Forsvaret at spesielt sensitive eiendommer ikke skulle outsources. Det er nå klart hvor stort omfanget av det er.

– Det er cirka ti renholdsstillinger som blir værende i Forsvaret på grunn av spesielle forhold, sier Sagedal.

Få nyhetsbrevet vårt her

– Tilpasser behovet

Major Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet sier at Forsvaret regner med at det primært er de samme renholderne som i dag, som skal drive renholdet etter konkurranseutsettinga også.

– Ved nytilsettinger vil renholdspersonellet bli klarert i forhold til det klareringsbehov Forsvarssektoren definerer. Dette skal tilpasses beskyttelsesnivået av de arealene som skal rengjøres, dog skal klareringen være på minimum konfidensielt nivå, skriver han i en epost.

Han opplyser at Forsvarets rutiner for sikkerhet rundt renhold skal defineres i et eget direktiv.

– Dette vil sikre enhetlig behandling i sektoren og at sikkerheten blir ivaretatt i henhold til sikkerhetsloven, skriver Finberg.

Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Ikke redd for økt risiko

Han er ikke bekymret for at dette kan utgjøre noe risiko for Forsvaret.

– Sikkerhetsklareringsnivået til den enkelte ansatte renholder, har ingen relevans til terrortrussel. Renholderne i Forsvaret har ikke behov for tilgang på gradert informasjon, men for å kunne utføre en jobb hvor det er mulighet for at gradert informasjon utveksles, må de som skal ha tilgang til områdene være klarert og autorisert for den informasjon som kan utveksles. I de i hovedsak fleste områder hvor det gjennomføres renhold, vil det ikke være utveksling av gradert informasjon på graderingsnivå eksempelvis «Hemmelig», skriver han, og legger til at prosessen med konkurranseutsetting har gjort Forsvaret mer bevisst på de ulike behovene for sikkerhetsklarering.

Finberg bekrefter at det er områder og infrastruktur i Forsvaret der renholdet ikke blir konkurranseutsatt på grunn av deres «sensitive art». Men han vil ikke si hvor mange og hvilke.

Følg oss på Facebook og Twitter

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse